Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvlače žrtve iz Crnog mora

Pojavljuju se prve teorije zašto se srušio ruski zrakoplov. Ministarstvo obrane: Nema preživjelih!

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.12.2016.
u 15:05

Među putnicima je bilo vojno osoblje, devet novinara, te članovi službenog vojnog zbora i plesne skupine Alexandrov Ensemble

Zrakoplov ruskog ministarstva obrane TU-154 u kojemu su bile 92 osoba, a nestao je s radara nad Crnim morem srušio se. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da dosad nisu pronašli preživjele iz zrakoplovne nesreće.

Tijek događaja pratite u nastavku:

15.05 - Agencija Interfax prenijela je izjavu anonimnog izvora koji je kazao da se sumnja kako je ptica razlog pada zrakoplova. Blizu mjesta pada nalazi se ornitološki rezervat pa se ne isključuje da je ptica uletjela u motor aviona. 

Pilot koji je jutros upravljao zrakoplovom koji se srušio bio je i za komandnom palicom zrakoplova koji se 2011 godine umalo srušio. Tada je na istom tipu zrakoplova nakon polijetanja otkazao sistem za upravljanje, ali je Volkov uspio prizemljiti avion. 

13.11 - General bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je novinarima da nitko nije preživio nesreću. "Utvrđeno je područje pada zrakoplova. Preživjeli nisu uočeni", kazao je Konašenkov. Neimenovani izvor u ministarstvu je kazao da nisu pronađene splavi za spašavanje te da zrakoplov nije poslao signal SOS. Rusko ministarstvo obrane je pojasnilo da je jedan od njihovih zrakoplova TU-154 nestao s radara dvije minute nakon polijetanja iz Sočija, u južnoj Rusiji, gdje je nakratko sletio na putu iz Moskve kako bi se opskrbio gorivom i nastavio let prema ruskoj vojnoj bazi Hmejmim nedaleko od Latakije u Siriji. Riječ je o bazi iz koje ruske snage provode zračne udare protiv pobunjenika u Siriji. U televizijskom obraćanju predsjednik Vladimir Putin, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, proglasio je 26. prosinca danom žalosti.

12.51 - Life.ru je objavio snimku posljednjeg uzlijetanja zrakoplova koji se jutros srušio u Crno more. Prema posljednjim informacijama izvučeno je 12 žrtava nesreće. 

12.20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je za sutra dan žalosti u Rusiji u počast poginulima u zrakoplovnoj nesreći. 

11.20 -  Tijela četiri žrtve dosad su izvukli iz Crnog mora, piše Tass. Među putnicima bila je i poznata ruska humanitarka Elizaveta Glinka, poznatija pod nadimkom, dr. Liza, koja je u Siriji trebala predati humanitarnu pomoć sveučilišnoj bolnici Tishrin u Latakiji. Zrakoplov koji se srušio bio je star više od 30 godina, a s njim je pilotirao iskusni pilot Roman Volkov, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane. Zrakoplov je proizveden 1983. godine i imao je 6689 sati leta. Kada se srušio u zrakoplovu je bilo više od 60 članova službenog vojnog zbora i plesne skupine Alexandrov Ensemble, a među njima je bio i voditelj ansambla Valery Khalilov. 

11.00 - Spasilačke ekipe pronašle su mjesto gdje se avion srušio u Crnom moru blizu obale kod Sočija, prenosi Interfax. Ruske agencije javljaju da u nesreći najvjerojatnije nema preživjelih.

Zrakoplov je krenuo iz Moskve, a u zračnu luku Adler u Sočiju je sletio samo kako bi se natočilo gorivo. Rusko Ministarstvo obrane je objavilo da su dijelovi zrakoplova Tu-154 pronađeni 1.5 kilometara od obale Crnog mora kod Sočija na dubini od 50 do 70 metara. Dosad nisu pronađeni preživjeli putnici ili članovi posade zrakoplova. Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov je kazao da je jedno mrtvo tijelo pronađeno oko 6 kilometara na moru ispred Sočija. 

Agencija RIA Novosti objavila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da se zrakoplov srušio zbog tehničkog problema ili pogreške pilota. Agencije navode da iz zrakoplova nije poslan nikakav SOS poziv. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je zasad prerano govoriti o uzrocima nesreće.  Druge ruske novinske agencije objavile su ranije da je ruski zrakoplov nestao s radara ubrzo nakon polijetanja iz Sočija, poznatog crnomorskog turističkog odredišta. Ministarstvo je objavilo da je zrakoplov poletio iz Adlera, južno od Sočija, te da se nalazio na rutinskom letu prema ruskoj vojnoj bazi Hmeimim nedaleko od Latakije u Siriji. U zrakoplovu su se nalazile 92 osobe - 84 putnika i osam članova posade. Među putnicima je bilo vojno osoblje, devet novinara, te članovi službenog vojnog zbora i plesne skupine Alexandrov Ensemble, koja je trebala povodom proslave Nove godine nastupiti za ruske vojnike u Siriji.

>>Preživjeli igrač Chapecoensea nakon buđenja iz kome postavio pitanje koje je sve rasplakalo!

>>U nesreći poginula 71 osoba, 6 preživjelih, pronađene dvije crne kutije

Ključne riječi

Komentara 47

PA
pan-am
08:55 25.12.2016.

Sretan Božić!!!

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
11:41 25.12.2016.

Žao mi je zbog ove nesreće. Ovo je velika tragedija.

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
16:22 25.12.2016.

Tužno,počivali u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije