Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stotine izletnika

Tradicionalna Kestenijada na 415 metara Hrastovačke gore

kesteni (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/6
12.10.2013.
u 15:24

Došli planinari od Osijeka do Orebića, najviše iz Zagreba, te iz Prijedora

Više stotina izletnika danas je dopješačilo ili se dovezlo autobusima i osobnim vozilima na 14. planinarsku kestenijadu, najveću jesensku manifestaciju na području Petrinje u prirodi. Uz pokroviteljstvo Grada, ispred Planinarskog doma Matija Filjak na 415 metara Hrastovačke gore, organizirali su je Turistička zajednica, HPD Zrin iz Petrinje i HPD Sveti Duh iz Hrastovice, a došli su članovi društava od Osijeka do Orebića na Pelješcu, najviše iz Zagreba, te iz Prijedora u BiH.

Iz Petrinje i Hrastovice pješačilo je u više pravaca, a prvi puta jednu od staza prohodali su gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i župnik iz Hrastovice fra Željko Jurković. Na četiri vatre Petrinjci i Hrastovčani pekli su i besplatno podijelili 400 kilograma slasnog krupnog ploda, koji je ove jeseni izuzetno obilno rodio. Na proplanku ispred drveno-zidanog doma, o kojem skrbi HPD Zrin, svoje domaće prehrambene proizvode i suvenire ponudilo je više OPG-ova s Banovine. Sutra će se, u manjem opsegu, uz domaćinstvo Udruge Izvor održati i kestenijada u izletničkom parku sela Hrvatski Čuntić.

Na području Grada Petrinje čak je 15.000 hektara šume pitomog kestena, a takve iznimno prirodno bogatstvo koriste šumari, pčelari, izletnici, rekreativci, lovci i drugi. Na osnovi pitomog kestena djeluje Udruga za ekologiju i razvoj Put kestena, a osnovana je i gradska ustanova Centar za šljivu i kesten, čije je sjedište u selu Donja Bačuga, usred Banovine.

>> Mirisi pečenog kestenja na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije