Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljeni običaji

Tradicije čihanja perja

Skupljanje perja
Željko Gašparović
17.01.2013.
u 12:34

Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad.

Stari običaj čihanja perja, obnovili su u naselju Nova Subocka. Udruga žena „Suboćanka“ po četvrti put su u mjesnom domu priredile čijalo. Ova udruga iskazala se je i ranije, u proteklih dvanaest godina rada, mnogim aktivnostima u svom mjestu i gradu, a sada su i običaj čijala uvrstile u tradiciju događanja.

- Ovaj nekadašnji običaj odvijao se od siječnja sve do korizme. S vremenom je skoro nestao, što zbog novih materijala od kojih se danas izrađuju jastuci, a dijelom i zbog toga što nema perja jer se ne uzgaja perad. No kako smo pokrenule običaj čijala, naišle smo na dobar odjek kod naših mještanki pa se i perad više uzgaja, kazala je Ankica Babić, predsjednica udruge

Najviše perja prikupila je mještanka Dragica Filjak te je bila domaćica čijala uz domaće specijalitete, piće i kolače. „Suboćanke“ su pozvale i goste, došli su mnogi mještani, KUD- Seljačka sloga iz Kutine, žene zajednice \"Katarina Zrinski\" iz Novske,  Udruge žena \"Orhideja\" iz Stare Subocke, \"Mlinarice\" iz Piljenica, KUD \"Lipa\" iz Janja Lipe, a poslije svečanog dijela, goste i posjetitelje zabavljao je tamburaški sastav „Složna braća\". Pjevalo se i plesalo do dugo u noć.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije