Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zar je to pravda?

Torcidi bez presude sude 6 godina za Dugopolje!?

split (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/3
14.05.2010.
u 20:00

Suđenje Velimiru Ronkulinu i trinaestorici torcidaša bez presude je od 2003. Optuženi su da su napali navijače Dinama u Dugopolju.

Iako je prije više od šest godina, prema optužbi, predvodio napad trinaestorice torcidaša na navijače Dinama u Dugopolju, na splitskom Općinskom sudu još traje postupak protiv Velimira Ronkulina. Sudac Mario Franetović, drugi u tom slučaju, raspravu je sazvao za 31. kolovoza. Spis je prvo bio kod Zorana Kežića koji ga nije završio zbog Ronkulinova odugovlačenja.

Iz kreveta na sud
Na jednoj raspravi pojavio se u pidžami jer je sudac naložio njegovo privođenje iako je bio bolestan. Ronkulin je prijavio Kežića zbog nezakonitog privođenja. Nakon što je 2007. sudac Kežić otišao na Županijski sud, spis je naslijedio Franetović koji će prvu raspravu pokušati održati u kolovozu.

Vedrana Šimunđa Nikolić, glasnogovornica Općinskog suda, objašnjava da rasprava nije sazvana jer je sucu trebalo vremena da se upozna sa spisom koji je složen jer je teško okupiti 14 okrivljenih.

Franetović tri godine nije ni pokušao. Doduše, zastara nastupa tek 2023. godine. Snašli su ga i prostorni problemi. Do ljeta 2008. prostorije Općinskog suda bile su u Bihaćkoj ulici tako da zbog skučenosti nije bilo ni moguće sazvati raspravu na koju bi došli svi optuženici s braniteljima.

Palicama na dinamovce
Ronkulinova družina je nakon derbija Hajduk – Dinamo presrela hyundai zagrebačkih oznaka u kojem je bilo pet Dinamovih navijača. Nasrnuli su na automobil palicama, polugama i kamenjem.

Trojicu su izvukli van i izudarali ih, a Jakov Vlastelica, tvrdi se, ubacio je u auto baklju koja je zapalila unutrašnjost. Kada je vidio što je učinio, zajedno s još jednim torcidašem izvukao je preostalu dvojicu iz auta, a njihovo divljanje spriječio je dolazak policije.

Kako bi riješio problem velikog broja optuženika, Franetović ramišlja o razdvajanju predmeta. Jedan, koji bi se vodio protiv glavnih aktera, Ronkulina i Vlastelice, i drugi za ostale. Dan prije nereda u Maksimiru na Županijskom je sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođen Goran Hajduković Čupko, bivši vođa BBB-a. Bio je optužen za pokušaj ubojstva nožem dvojice navijača Hajduka 2001. godine. Trojica preostalih uvjetno su kažnjeni na osam mjeseci zatvora, na rok od dvije godine.

Zasad najteža osuda od 80 dana zatvora navijaču Dinama, a danas ih priveli još 10
Ukupno 17 navijača, čije je fotografije objavila policija pa ih identificirala uz pomoć građana, privedeno je tijekom tjedna u dežurni odjel Prekršajnog suda.

Petorici su izrečene zatvorske kazne i zabrane odlaska na utakmice Dinama i reprezentacije, a dvojica su zadržana te im još presuda nije izrečena. Policija je jučer uhitila i sucu sprovela desetoricu koji će preko vikenda biti zadržani u Remetincu.

Nitko dosad nije bio prekršajno kažnjavan. Jedan je navijač kažnjen sa 80 dana zatvora zbog naguravanja zaštitara, ali uvjetno na godinu dana zbog teške obiteljske situacije. Osim toga, ne smije na utakmice u sljedećih godinu i pol.

Mladić koji je snimljen kako s leđa udara zaštitara šakom u glavu pušten je kući nakon tjedan dana jer nije bilo osnove za zadržavanje. Njemu presuda još nije donesena, ali s obzirom na težinu prekršaja, ne gine mu zatvor.

Jedan je pak mladić s policijske snimke zaradio 20 dana zatvora, uvjetno na godinu uz zabranu prisustvovanja utakmicama od godine dana.

Trojici navijača izrečena je kazna od 20 dana zatvora uz zabrane odlaska na utakmice sljedećih godinu i pol.

Komentara 7

12
12foryou
21:57 14.05.2010.

nemojmo zaboraviti i na sramotnu presudu zg suda od prije par dana, kad je neki bbb papak oslobodjen svih optuzbi koje su mu se stavljale na teret nakon nanosenja teskih ozljeda pripadniku torcide. mislim da se radilo o ubodu nozem u stomak a nadimak mu je cupko ili nesto slicno. da se mene pita pustija bi sve gori navedene. ne podrzavam nasilje, ali ni ne okricem obraz nakon udaranja, nego udarac vracam.

RI
Ringo
23:32 14.05.2010.

Nema ovo veze ni sa Torcidom, ni sa navijanjem, ni sa nogometom. Klasično razbojstvo na cesti i u tom smjeru bi trebalo suditi.

FE
febo
08:12 26.05.2010.

Ma to će ići do zastare.... , ljudi moji sudi se blitvarima u splitu , pa ko će to normalana dosusditi na njihovu štetu !!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije