Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Topovi, koplja, samostreli, mačevi i toljage vladaju Šibenikom

Sutra navečer slijedi "ozbiljan" okršaj naoružanih srednjovjekovnih branitelja s osvajačima koji će grad držati pod "opsadom". Bitka će se dogoditi upravo na datum iz stvarne povijesti, kada su se Šibenčani branili od najezde Turaka.
10. rujna 2010. u 14:28 2 komentara 43 prikaza
vitezi, templari, zadar (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL

ŠIBENIK - Topovi, mačevi, samostreli, toljage, lanci, viteški oklopi, koplja i slični predmeti koji nas vraćaju unatrag više stoljeća, od danas pa do nedjelje ponovno će biti najviđeniji rekviziti po šibenskim kamenitim trgovima i ulicama.

Za nekoliko sati počinje 6. po redu Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, kulturno-turistička manifestacija koja će potrajati do nedjelje 12. rujna. Zanimljivo je da je na ovome sajmu više sudionika iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske, nego domaćih kostimiranih sudionika: "uvoznih" vitezova i djeva bit će 411, dok će domaćih biti četiri puta manje: oko stotinu, kako kažu organizatori iz Grada Šibenika, gradske Turističke zajednice i drugi.

- Šibenski srednjovjekovni sajam jedinstven je u odnosu na druge slične manifestacije i zbog samog okružja u kojem se odvija, bolja i ljepša pozornica od naše stare gradske jezgre teško se može zamisliti - smatra šibenski dogradonačelnik Petar Baranović i zove Šibenčane da se priključe srednjovjekovnoj zabavi u što većem broju.

Inače, sajam počinje okupljanjem i šetnjom sudionika središtem Šibenika u kojoj će se prošetati Gradska straža, Dječja gradska straža, Dječje šibenske plemkinje, Alkarići i brojni drugi, a navečer će se oglasiti fanfare i opaliti topovi, što će jasno i gromoglasno označiti početak manifestacije.

Subota će biti prepuna sajamskih zbivanja: otvaraju se štandovi s raznoraznim proizvodima srednjovjekovne naravi, suvenirima pa slijedi dječja alka, etnoigraonica, paljba iz topova, prikaz borbe vitezova, turnir u streličarstvu, koncert glazbe iz razdoblja srednjeg vijeka, uplovljavanje tradicionalnih plovila s latinskim jedrom i mnogo drugih zabavnih zbivanja.

Očekuje se i padobranski skok u središte Šibenika, pri čemu bi padobranac trebao doskočiti s padobranom nalik onome koji je osmislio slavni šibenski izumitelj, književnik i znanstvenik Faust Vrančić.

Sutra navečer pak dogodit će se "ozbiljan" okršaj naoružanih srednjovjekovnih branitelja s osvajačima koji će grad držati pod "opsadom". Kako se kaže, bitka će se dogoditi upravo na na datum iz stvarne povijesti, kada su se Šibenčani branili od najezde Turaka. Slične borbe i prikazi viteških vještina moći će se gledati i u nedjelju, kao i najljepši suveniri, uz prateće koncerte i slično, nakon čega će sajam biti zatvoren.

- Sajam objedinjuje nekoliko važnih segmenata: oživljava staru gradsku jezgru, ali i tradicijske obrte, ima edukativan karakter jer prati povijesne činjenice, produljuje turističku sezonu, a onda u konačnici ima i gospodarski učinak - smatra Ksenija Grubišić iz TZ-a, a Vlasta Mesić iz Udruge obrtnika poziva građane da sudjeluju u humanitarnoj akciji u prikupljanju novca za operaciju dječaka Mate Bralića.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • mala ulica:

    Fino i zanimljivo. Možda netko uradi lijepi dokumentarni uradak. Tako bi ovu feštu mogli vidjeti i na televiziji. Lijepu zabavu vam želim.

  • Avatar Časna seka
    Časna seka:

    Bolje da se Šibenčani igraju kad nema škole nego kad ima.