Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZA EU

Topničke dnevnike ili njihov opis treba odmah slati u Haag

kosor
Marko Prpić/Pixsell
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
15.04.2010.
u 16:35

Šef misije EU Vandoren: Hrvatske bi iz fondova EU do 2014. mogla dobiti 2,2 mlrd. eura, plus 670 milijuna za poljoprivredu

Topničke dnevnike treba pronaći i odmah predati Međunarodnom sudu za ratne zločine. Ako ih nije moguće pronaći, treba ih detaljno opisati te utvrditi gdje su završili. Izjavila je to premijerka Jadranka Kosor na jučerašnjoj manifestaciji Dan mogućnosti kroz EU fondove u Zagrebu.

– Politička volja Vlade u vezi sa suradnjom s Međunarodnim sudom u Haagu iznimno je čvrsta – istaknula je premijerka Kosor, nazivajući ulazak u EU “ciljem svih ciljeva”, te nastavila:

– Svi dokumenti koji su postojali u teškim ratnim godinama vlasništvo su RH i zbog sebe želimo znati gdje su. Ako su nestali, treba otkriti kod koga su završili. Ako ih možemo pronaći, moramo ih odmah predati. Ako ne, treba detaljno opisati njihov život i tijek te gdje su, kod koga i kako završili. To je naš interes, bez obzira na pregovore o ulasku u EU.

“Pod pretpostavkom da Hrvatska uđe u EU 2012.”, kako je formulirao veleposlanik Vandoren, šef misije EU, Hrvatske će iz fondova EU do 2014. dobiti 2,2 milijarde eura, plus 670 milijuna eura za poljoprivredu, a od 2014. iz fondova bismo trebali godišnje dobivati 1,6 milijardi eura.

– Hrvatska je u završnoj, odlučujućoj fazi pregovora, no još postoje teške teme: pravosuđe, suradnja s Haagom, reforma javne uprave, borba protiv korupcije te pitanja okoliša – istaknuo je veleposlanik Vandoren.

– Po nalogu suda dostavili smo sve dokumente o upotrebi artiljerije koji su postojali. U vezi s ostalima, utvrđeno je što se dogodilo i pokrenuto je 20-ak kaznenih postupaka – kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović te dodao:

– Ako u lipnju otvorimo poglavlje 23, u vremenskoj smo stisci da ga zatvorimo do kraja godine.

Komentara 9

DO
DoktorAmer
19:34 15.04.2010.

Ma sto ce nama te 3 milijarde eura iz fondova EU. Mi imamo puno pametniju politiku. Mi posudimo 3 milijarde eura od EU pa im onda vratimo 5. Neka im je jadnicima, velikodusan smo mi narod.

OB
-obrisani-
20:54 15.04.2010.

EU odugovlaci dok Srbija nebude spremna za mi placamo cjenu ulaza za sve

OB
-obrisani-
17:36 15.04.2010.

Poslucnicka pera u svim medijima svaki dan nas klukaju s tom hohstaplerskom EU=YU...nije ni cudo,95% novinara u RH su sugoslaveni.Njima je svaka asocijacija dobra,samo neka ne postoji neovisna hrvatska drzava.Pobjedili smo cetnike u ratu,a izgubili od sugoslavena u miru.Nije hvatski narod bolje ni zasluio kad na dan izbra 50% birackog tijela ostane doma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije