Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probudilo ga

Toplo vrijeme Benu ne da zaspati, brlog napušta da bi se sunčao

medvjed ben (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
17.01.2011.
u 17:35

- U deset godina, koliko je kod nas, gotovo nikada nije spavao pravi zimski san, ali je uvijek trom i usporen, a sada nije, kaže M. Milec

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine pogoduje većini stanovnika Centra za zbrinjavanja zaštićenih životinja u Ruščici.

Najčudnije se osjeća medvjed Ben koji, umjesto da utone u zimski san, zbog nedostatka snijega i hladnoće bdije i gotovo svaki dan izlazi iz nastambe. Doduše, Ben za razliku od svojih srodnika koji žive u prirodi ionako nikada ne dolazi u stanje potpune hibernacije, ali se za velikih hladnoća umiri i zavuče u brlog iz kojeg ponekad ne izađe po tjedan dana. Srećom, ni sada, kao ni za velikih ljetnih vrućina, simpatični mesožder ne pokazuje znakove agresivnosti.

– Za deset godina koliko se nalazi u našem zoološkom vrtu Ben gotovo nikada nije spavao pravi zimski san, ali je zato uvijek trom i usporen. U prirodi medvjedi u ovo vrijeme ne mogu ni pronaći nešto za jelo, a naš medo je naviknuo na hranjenje i tijekom zime. Štoviše, zimi jede znatno više nego ljeti jer puno energije troši na grijanje. Iznenađujuće toplo razdoblje koristi za izležavanje na suncu – kaže voditelj Centra Mirko Milec.

Slično kao Ben ponaša se i sibirski tigar Koma, koji je u svojoj prapostojbini naviknuo na puno niže temperature i koji se u ovo doba godine obično valja po snijegu. Blaga zima ne smeta ni vukovima, koji su se socijalizirali s ljudima i postali praktično polupitomi, a isto tako ni lisicama i majmunima koji po cijeli dan skaču i igraju se. Dosta se uštedjelo i na grijanju prostora namijenjenog tropskim životinjama poput gmazova i reptila, u čijim se terarijima temperatura i zimi mora održavati na razini od 25 stupnjeva. Ždrijebljenjem lipicanske kobile ruščički je zoološki vrt dobio i svoje prve ovogodišnje prinove.

– Prognoze govore da će nam se u drugoj polovici ovoga tjedna opet vratiti prava zima. Kada padne snijeg, vjerojatno ćemo privremeno zatvoriti centar jer tada se ionako sve životinje zavuku u nastambe pa ih se ne može ni vidjeti. To ćemo razdoblje iskoristiti za preventivna cijepljenja i druge radnje za koje je životinjama prijeko potreban mir – istaknuo je Mirko Milec.

Komentara 1

JT
jesi ti retardiran?
09:44 18.01.2011.

a ribica mala ;P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije