Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DHMZ za Večernji:

Ne izlazite iz domova ako ne morate: 'Rizik za ljudsko zdravlje je velik'

Turisti i turistički brodovi okupirali Zadar
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/7
11.07.2023.
u 09:14

Mr. sc. Lidija Srnec odgovorila je na pitanja o najnovijem toplinskom valu koji je zahvatio zemlju

Nalazimo se na vrhuncu drugog ovogodišnjeg toplinskog vala. Preporuke su stručnjaka da domove napuštate samo ako morate, naročito između 10 i 17 sati kada je Sunce najopasnije. Iako je još jučer bilo uistinu vruće, najgore nas tek očekuje sutra, prognoziraju meteorolozi.

O Meteoalarmu, toplinskom valu i kratkoročnoj prognozi pričali smo s mr. sc. Lidijom Srnec, voditeljicom Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a.

– Sinoptičari Državnog hidrometeorološkog zavoda su još sredinom prošlog tjedna u svojim prognozama najavljivali porast temperatura zraka, te vjerojatnost da će početkom ovog tjedna doseći kriterije za izdavanje upozorenja na opasnost od toplinskog vala. Radi se o temperaturnim pragovima kod kojih je rizik za ljudsko zdravlje velik, pa u pojedinim situacijama može imati i određene posljedice – navodi Srnec, dodajući kako su temperaturni pragovi definirani istraživanjem 15-godišnjih nizova temperature i smrtnosti.

– Pojedina boja upozorenja predstavlja umjerenu, veliku i vrlo veliku opasnost za zdravlje. Upozorenja na toplinske valove izdaju se izvan Meteoalarma upravo zato što predstavljaju utjecaj visokih temperatura na zdravlje, dok upozorenja na visoke temperature zraka unutar Meteoalarma ukazuju i na rizik u drugim fokusnim grupama zbog izloženosti vrućinama (energetika, promet, npr.), pojasnila je razliku.

GALERIJA Velike vrućine stigle u Hrvatsku

Turisti i turistički brodovi okupirali Zadar
1/23

– Najveća opasnost od toplinskog vala očekuje se u srijedu. U četvrtak poslijepodne će u unutrašnjosti doći do kratkotrajne promjene vremena. Uz zahlađenje, koje će se još više osjetiti u petak, mnogi će ljudi odahnuti od ovih visokih temperatura, kazala je, napominjući da to ne vrijedi za cijelu zemlju, a i da predah od vrućina neće potrajati.

– Na Jadranu se promjena neće osjetiti, pa će tamo temperature biti kao i prethodnih dana. Ponovni porast temperature u unutrašnjosti zemlje očekuje se od subote i prema sadašnjim prognostičkim materijalima nastavit će se i početkom idućeg tjedna, otkrila je Srnec.

VIDEO Plitvice zahvatilo veliko nevrijeme: 'Cesta se u minuti pretvorila u rijeku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije