Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Toplana u minusu 3 milijuna kuna, traži poskupljenje 24,3 posto

Karlovački stanovi od ponedjeljka su topli, ali se ne zna do kada. Je li moguće da usred zime budu hladni?
28. rujna 2010. u 09:04 2 komentara 4 prikaza
toplana03_dog_270910
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL

- U sezonu grijanja ušli smo spremni, platili smo sve obveze, nabavili mazut, ali i zbrojili dug od tri milijuna kuna. Taj gubitak u poslovanju imamo jer uslugu "prodajemo" ispod tržišne cijene, rekao je Denis Janžetić, direktor karlovačke Toplane.

Radijatori od jučer topli

U ponedjeljak je Toplana počela grijati 7700 stanova i oko 430 poslovnih prostora. U sustav postupno uključuju dijelove grada, a sredinom tjedna svi bi trebali imati tople radijatore - ujutro, a po potrebi i navečer, sve dok ne postane hladnije i ne steknu se uvjeti za cjelodnevno grijanje.

– Sezonu smo počeli po starim uvjetima, no nadali smo se da će nam Vlada, odnosno agencija HERA, do rujna odobriti zahtjev za poskupljenje grijanja od 24,5 posto, koji smo im uputili 1. travnja. Tada smo bili u nezavidnoj situaciji jer su prošlih nekoliko godina mazut i plin, energenti koje smo u prošloj sezoni naizmjence koristili, poskupjeli nekoliko puta. Primjerice, cijena plina prije dvije je godine bila 1,62 kune, a danas je 3,15 - dakle 94,5 posto je veća. Pokušavamo održati poslovanje i zato ćemo HERA-i i Ministarstvu gospodarstva ponovo uputiti isti zahtjev - tražimo poskupljenje od 24,5 posto – kazao je Denis Janžetić.

Udruga hrvatskih toplinara, u kojoj je i karlovačka tvrtka, uputila je Saboru i Vladi pismo u kojem apelira za pomoć. Jer, ako situacija ostane ista, toplinari upozoravaju na mogućnost prestanka isporuke toplinske energije tijekom sezone.

Automatsko poskupljenje

– Svoje smo dugove podmirili; u srpnju smo platili energente, dakle, potrošeni plin i mazut, a nedavno su plaćeni i računi za struju i vodu, tako da tvrtka na početku sezone nikome ne duguje. To, naplata od 95 posto potraživanja, te nada da cijene energenata neće puno rasti, održat će poslovanje u ovim uvjetima – rekao je D. Janžetić.

Marina Kolaković, karlovačka dogradonačelnica, rekla je za posjeta Toplani da Grad podržava pokušaje Toplane u osiguravanju najbolje moguće kvalitete usluge, a da se pritom ne ugrozi njeno poslovanje.

D. Janžetić objašnjava da se toplinari zalažu za to da im se odobri automatska regulacija cijena - kako bi poskupljivali mazut, odnosno plin, tako bi i cijena usluge grijanja rasla, odnosno padala.

– S novom cijenom usluge trebali bismo dobiti i tarifni model po kojem bismo obračunavali grijanje po potrošnji toplinske stanice, koja će se očitavati na ugrađenim kalorimetrima. Nadam se da će mjerodavni što prije odobriti naš zahtjev – rekao je Janžetić.

Građani grijanje plaćaju 5,51 kn po kvadratu, bez PDV-a, a gospodarstvo 19,92 kn samo u sezoni. Po novom tarifnom modelu plaćat će se fiksni paušal i potrošnja.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • barlovic:

    Za loše poslovanje i pljačke unutar državnih tv rtki uvijek moraju odgovarati nedužni građani. Hoće li ikad tome doći kraj?

  • Ecce homo:

    Plin je poskupio. Točno. Ali zašto su onda kupovali mazut?