Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivist poručuje

Tonči Majić: Kidanje zastave dio je prosvjeda zbog sporog suda

tonči majić
Goran Stanzl/PIXSELL
13.12.2011.
u 20:18

Majić je još u listopadu prošle godine na adresu predsjednika Josipovića poslao poderanu zastavu, a ove godine u veljači poderanu zastavu poslao je i Mladenu Bajiću, nakon čega je ŽDO u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Majića.

- Kidanje zastave  dio je građanskog prosvjeda zbog nepravilnosti pravosuđa i njegove sposobnosti da nakon 30 godina okonča spor - poručio je Tonči Majić, aktivist Dalmatinskog komiteta koji je učer prisilno uhićen u Splitu i doveden u Zagreb na obvezno psihijatrijsko liječenje.

Podsjetimo, Majić je još u listopadu prošle godine na adresu predsjednika Ive Josipovića poslao poderanu zastavu, a ove godine u veljači poderanu zastavu poslao je i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Majića.

- U prvi je plan iskočio kidanje zastave, a nitko nije pitao zašto se to događa. Već 30 godina čekam da se riješi spor vezan za prometnu nesreću kojeg hrvatsko pravosuđe nije sposobno riješiti sve ovo vrijeme - rekao je Majić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Umjesto okončanja postupka, kako sam kaže, i naknade štete izdan je nalog za psihijatrijsko liječenje.

- Smatramo kako je ovakvo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i borcima za ljudska prava nedopustivo. Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu zbog hrabrog progovaranja suprotstavljanja kršiteljima ljudskih prava - poručili su iz Kuće ljudskih prava.

-Kao pojedinac neću dopustiti da jedan proces traje toliko dugo - poručio je Tonči Majić, naglasivši kako je glavni razlog ovakva napada na njega zapravo činjenica da se kao aktivist bavio slučajem Lora, za kojeg navodno postoje dokazi koji inkriminiraju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

–Svi koji Bajiću stanu na put su ili alkoholičari, ili narkomani, odnosno kućni nasilnici ili falsifikatori– zaključuje Majić poručivši kako će tužiti sudca koji je zatražio njegovo psihijatrijsko vještačenje.

Čekaju nalaz

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kažu da je za određivanje eventualne kaznene odgovornosti počinitelja bitno utvrditi njegov motiv, zbog čega je, dodaju, u konkretnom Majićevom slučaju zatraženo mišljenje stručnjaka, dakle, psihijatrijskih vještaka. Također napominju da će se tek po dobivenom nalazu moći će donijeti odluka o postojanju odnosno nepostojanju subjektivnih obilježja djela koja uz objektivna obilježja moraju biti ispunjena da bi se radilo o kaznenom djelu.

ŽDO kaže da je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu samoinicijativno izdao dovedbeni nalog policiji kako bi Majića, koji se nije odazvao pozivu suda,iako je to bio dužan učiniti, prisilno doveli vještaku, nakon čega je pušten.

Za kazneno djelo povrede ugleda RH, u što također spada i traganje zastave, kazna je od tri mjeseca do tri godine zatvora. DORH je, kažu, unatoč tome što nije i ne može biti stranka u parnici koju Majić vodi radi naknade štete na Općinskom sudu u Splitu, o dugotrajnosti tog postupka obavijestio Ministarstvo pravosuđa i zatražilo intervenciju

Komentara 5

BR
brownie
21:25 13.12.2011.

ma da su mu neznam što napravili,našu zastavu nesmije trgati,kidati,omalovažavati,a sve to zato da dodje na naslovnicu,ma u zatvor s njim,ili,još bolje,pred zid,ti ćeš kidati našu hrvatsku zastavu ma pred zid s njim,dragovoljno se javljam za dalje postupke,vjerujem da ih ima puno još zainteresiranih za suzbijanje takvih aktivista i takvih nedjela

NE
Nepokolebljiv
22:34 13.12.2011.

Sta nije kidao gace svoje mame ili kceri a ne stjeg pod kojim su tisuce ginule i borile se za slobodu Hrvatske. Trebalo bi mu se dogoditi da mi netko iz prosvjeda razbije njusku kao sto to ucinise u Beogradu bivsem upravitelju Golog Otoka.

CV
crna vrana
10:20 14.12.2011.

Svoj protest zbog sporosti hrvatskog sudstva Majić izražava kidanjem hrvatske zastave. Umjesto da donese pravorijek u njegovu slučaju sud ga šalje na psihijatrijsko vještačenje. Interesantan oblik protesta s Majićeve strane i još interesantniji oblik zaštite državnih obilježja sa sudske strane.. Najinteresantnije bi bilo čuti u čemu Majića podržavaju ovo dvoje na fotografiji s njime . U kidanju zastave ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije