Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Tomislav Merčep u toplicama čeka odluku o optužnici

merčep
Žarko Bašić/Pixsell
04.06.2011.
u 12:00

Tužiteljstvo smatra da je Merčep odgovoran za nestanak ili smrt 43 civila sa šireg područja Pakraca, Kutine i Zagreba.

Tomislav Merčep (58), bivši savjetnik ratnog ministra policije i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a, u toplicama, u koje je zbog svog teškog zdravstvenog stanja nedavno premješten iz Bolnice za osobe lišene slobode, čeka odluku Državnog odvjetništva, koje bi protiv njega do 10. lipnja trebalo podići optužnicu zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Naime, istraga koja se zbog toga protiv Merčepa vodila na zagrebačkom Županijskom sudu proteklih gotovo pola godine završena je i spis je poslan tužiteljstvu na odlučivanje. Neslužbeno se može čuti da je optužnica već napisana. Merčep, koji je uhićen 10. prosinca prošle godine u svom stanu u zagrebačkom Središću, od uhićenja je bio u BOLS-u jer mu je bio određen pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i teških okolnosti počinjenja djela.

U istražnom zahtjevu tužiteljstvo mu je stavljalo na teret da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu osobno naređivao lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila.

Teretilo ga se i da je znao kako njegovi podređeni neovlašteno lišavaju slobode civile, pljačkaju njihovu imovinu, ubijaju ih i muče te da ništa nije učinio da to spriječi. Kao posljedicu toga, tužiteljstvo je smatralo da je Merčep odgovoran za nestanak ili ubojstvo 43 civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba. Od 43 osobe čija su se imena spominjala u istražnom zahtjevu, njih je šest preživjelo mučenja i zlostavljanja. Tijekom istrage saslušano je stotinjak svjedoka, a Merčep je nijekao krivnju.

Ključne riječi

Komentara 31

VE
velikazmija
19:16 04.06.2011.

tunjavko pa bolestan je ko i svi oni --uglavu--

VE
velikazmija
19:20 04.06.2011.

odgovorio sam cvrčku on je napisao da se mladić u dva dana oporavio -- a ispalo je drugačije kod tunjavka se ne vidi o kome on - ok--

AU
austria
07:04 05.06.2011.

Heroj Gotovina trune u Haagu zbog ovog psihopata. Sramota za pravosuđe da je još na slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije