Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA PITANJA

Karamarko: Plutajući LNG terminal brže je i bolje rješenje

Karamarko u Banskim dvorima primio Amosa J. Hochsteina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.03.2016.
u 23:49

Karamarko je s Hochsteinom raspravio staru ideju koju su podržavale i američke tvrtke zainteresirane za dostavu plina središnjoj Europi

Posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Amos J. Hochstein proveo je dan u Banskim dvorima. Ujutro se sastao s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, a kasnije popodne s potpredsjednikom Božom Petrovom.

Službeno priopćenje poslano iz Vlade kaže da su razgovarali o LNG terminalu pa je ponovno aktualizirana ideja o projektu plutajućeg LNG terminala koji iziskuje puno manje troškove i bržu realizaciju. Prijedlog je to Tomislava Karamarka koji daje najviši prioritet tom projektu, a zalaže se za “plutajuće rješenje” jer bi projekt mogao biti u punoj funkciji u roku od dvije godine, umjesto planiranih pet godina. Američka je strana, piše u priopćenju pristiglom iz Vlade, obećala pomoć i u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu. 

Uz prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, sastanku su nazočili i ministar poduzetništva Darko Horvat i Ivan Baketa, posebni savjetnik prvog potpredsjednika za nacionalnu sigurnost. Plutajući LNG budio je interes američkih tvrtki i prije pa je tako lani tvrtka Cheniere Energy izrazila interes za dostavu ukapljenog plina u regiju preko Hrvatske, a tom je prilikom isticala i da problem nedostatka infrastrukture može biti riješen u roku od dvije do tri godine. Hochstein je s Karamarkom razgovarao i o plinskim pravcima TAP-u i IAP-u koji su od strateške važnosti za SAD kako bi se smanjila ovisnost o ruskoj dobavi. S Petrovom je održan kratki sastanak koji je trajao svega petnaestak minuta, a potpredsjednik Vlade Petrov na njega je pozvao i ministra gospodarstva Tomislava Panenića. Tema odnosa države i MOL-a u Ini nije otvarana, kažu sudionici sastanka.

>> Amerikanci uzvratili hrvatskom veleposlaniku: LNG na Krku ne koče američke vlasti

>> Joško Paro: Bez dugoročnih ugovora LNG postaje rizičan

Komentara 8

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
01:28 03.03.2016.

hehehe to mora da ti je rekao mile iz prnjavora...on kao nešto zna i razumije koji retard

MA
maliMalecki
00:14 03.03.2016.

Ma šta ti znaš o ukapljenom plinu seljoberu...

CI
cinbenik
08:50 03.03.2016.

U BiH je bilo u komunizmu,i sada je nametnuto tri presednika,tri premijera.........Hrvatsko zlo u Hrvatskoj je tu kombinaciju sama uvela,pa imamo tri premijera,tri zamjenik..........Kakve veze ima prmeijer Karacmarko dousnik,sa ukapljenim plinom....On ZNA sta je najbolje za Hrvatsku,a nevidi da se radi njega Hrvati iseljavaju i raselise,kao i za Tudjmanizma,a najgore su prosli Hrvati Bosne i Posavine u BiH..Neda vadit nas plin iz Jadrana,ali ce napraviti plutajuci da nevadi tako da nas neki agresori mogu odjednom unistiti......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije