Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIJETET PREMA ŽRTVAMA

Karamarko o Jasenovcu: Žrtve su žrtve i ne treba ih koristiti u dnevnopolitičke svrhe

Tomislav Karamarko
Foto: Branimir Bradarić
1/2
11.04.2016.
u 18:38

Na novinarski upit je li ministar kulture u Vladi RH Zlatko Hasanbegović postao prevelik uteg aktualnoj Vladi, Karamarko je odgovorio protupitanjem "Zašto?"

– Mislim da to nije dobro. Svi koji poštuju i imaju pijetet prema žrtvama toga brutalnog sustava morali bi misliti na te žrtve doista i pokazati da ih poštuju i imaju pravi pijetet. Zalagat ću se da je taj unos unificiran. Žrtve su žrtve i ne treba ih koristiti u dnevnopolitičke svrhe, rekao je prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tijekom današnjeg posjeta Vukovaru odgovarajući na pitanje povezano s organiziranjem dviju komemoracija za žrtve Jasenovca.

Dodao je i kako nije o toj temi razgovarao ni sa Židovskom zajednicom ni sa Srpskim narodnim vijećem te istaknuo kako osuđuje svaki totalitarizam, bez obzira na to o kome je riječ, kao i da poštuje sve žrtve iz toga vremena. Rekao je i da do sada nije bio u Jasenovcu, ali najavio i da će svakako otići tamo. O žrtvama holokausta bilo je riječi i tijekom sastanka Karamarka s američkim izaslanikom za pitanja holokausta Nikolasom Dinom. Prvi potpredsjednik Vlade kaže kako tim žrtvama, ako imaju nasljednike, treba na neki način vratiti oduzetu imovinu. Na novinarski upit je li ministar kulture u Vladi RH Zlatko Hasanbegović postao prevelik uteg aktualnoj Vladi, Karamarko je odgovorio protupitanjem "Zašto?"

– To pitanje smo riješili. Ostavite mladoga znanstvenika i njegova pisanja. On je dobar ministar kojeg kritiziraju oni koji su ostali uskraćeni za neka sredstva, a koja nisu ni trebali dobiti  rekao je Karamarko.

Osvrnuo se i na nedavnu pljačku MUP-a u Zagrebu rekavši kako nije dobro da se to dogodilo kao i da je Domoljubna koalicija upozoravala na smjene koje su se dogodile tek nakon te pljačke. Karamarko smatra da ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić kraj mandata neće dočekati na toj dužnosti i naglašava da je on svoj stav odavno iskazao te da o toj temi treba razgovarati s predsjednicom i premijerom. Novinare je interesirao i njegov stav oko izjava nedavno izabranoga predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je prilično oštro govorio o rezultatima rada Vlade te najavio i mogućnost izlaska iz Domoljubne koalicije.

– Sve uredno funkcionira. HSS ima novoga predsjednika koji je pun elana i energije i koji je dao neke izjave koje je dao. HSS je član Domoljubne koalicije i kao takav dio vlasti, istaknuo je Karamarko.

U vezi oko moguće blokade Poglavlja 23 Srbije u pregovorima za pristupanje EU Karamarko je rekao da Srbija zapravo sama odlučuje o tempu pregovora i da je tu zapravo Hrvatska najmanje kriva. Najavio je i kako će Hrvatska insistirati da Srbija udovolji svim standardima EU te da sve ono kroz što je prolazila Hrvatska tijekom šestogodišnjih pregovora za ulazak u EU čeka i Srbiju.

– Srbija mora neke stvari riješiti sama sa sobom. Jurisdikcija nad Domovinskim ratom ne dolazi u obzir, rekao je Karamarko i istaknuo kako su najave mogućih pritisaka na Hrvatsku od drugih zemalja EU da omogući otvaranje Poglavlja 23 hipotetsko pitanje i da o tome ne treba razgovarati.

Na najave da sindikati neće sudjelovati u daljim pregovorima s Vladom, prvi potpredsjednik Vlade kazao je kako u tim pregovorima on ne sudjeluje, ali i da bi trebao vidjeti što se tu događa. Najavio je i kako će Hrvatska i dalje budno pratiti sva događanja oko migranata te da će kamp u Slavonskom Brodu, koji se sutra zatvara, biti zapravo u hladnom pogonu i uvijek spreman da se aktivira po potrebi. Na najave SDP-a o pokretanju interpelacije o radu Vlade RH, Karamarko je rekao kako je SDP sada u oporbi i da njegovi članovi moraju o nečemu pričati.

– Oni imaju najmanje prava govoriti o tome. Gotovo su upropastili Hrvatsku. Rezultat je njihova rada 100 milijardi kuna novoga duga, 100.000 ugašenih radnih mjesta i 100.000 iseljenih iz Hrvatske, rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a u Vukovaru će, na zatvorenom sastanku, razgovarati s čelnicima vukovarskog HDZ-a, gdje će kako je rekao, biti riječi o nerealiziranim projektima, planovima, državnoj imovini, DORH-u...

Komentara 36

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
18:59 11.04.2016.

kad ce Britanija i komunjare platit ratnu odstetu za Bleiburg..?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:05 11.04.2016.

To je Hrvatska 2016. Molimo Srbe da dođu u Jasenovac, a pale zastave kad se spomene Ovčara i Domovinski rat, a nešto što je bilo prije dinosaura to je aktualno danas..jedva čekam i ja da odem iz ove truleži

TO
Torcidas
19:09 11.04.2016.

Hrvati ne zele tacementirati srpske kaži o Jadenovcu, zelimo samo istinu. Film Jakova Sedlara ide u tom pravcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije