Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josić osuđen na 6 mjeseci uvjetno zbog razbijanja dvojezičnih ploča

Tvrdi kako je i ova presuda primjer da se nastavlja progon hrvatskih branitelja koje se vrlo lako i gotovo svakodnevno osuđuje.
24. svibnja 2016. u 12:35 84 komentara 1866 prikaza
Tomislav Josić
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je na Općinskom sudu u Vukovaru osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana. Optužnica ga tereti da je 2. rujna 2013. godine organizirao i kanalizirao okupljene građane koji su toga dana razbili nekoliko dvojezičnih ploča koje su toga jutra postavljene.

– Ovo je politička presuda kao i u slučaju Merčepa. Ovo svakako nije kraj i žalit ćemo se na višim sudovima. Optužen sam bez ikakvih dokaza, a tereti me se da sam svojim autoritetom mogao spriječiti da se neke stvari dogode u gradu – rekao je Josić najavljujući žalbu Županijskom sudu u Vukovaru, a potom, ako bude potrebe, ići će i do Ustavnog suda RH pa i Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Podsjetio je i kako je na Županijskom sudu za isti članak bio oslobođen, a da je sada optužen te da je, kako on kaže, vjerojatno prva osoba u Hrvatskoj koja je za isto djelo dva puta suđena i pri tome jednom oslobođena, a onda drugi put osuđena. Tvrdi kako je i ova presuda primjer da se nastavlja progon hrvatskih branitelja koje se vrlo lako i gotovo svakodnevno osuđuje. Josićev odvjetnik Zvonimir Hodak nakon izrečene presude rekao je kako je presuda Općinskog suda sramotna i bez ijedne činjenice i dokaza, ali i da svakako očekuje njezinu potvrdu na Županijskom sudu kojemu će se žaliti.

– Žalit ćemo se Županijskom sudu u Vukovaru, a ako bude potrebno, ići ćemo i dalje. U optužnici stoji da je Josić pred najmanje 50 osoba pozivao okupljene i kanalizirao ih da skinu ploče, a onda za svjedoka dovedu jednu osobu i to Marijana Živkovića koji je svjedočio tako da bi ga mi kao obrana uzeli za svjedoka. Ako od toliko ljudi nisu mogli naći barem dva svjedoka, onda je jasno o čemu je riječ. Josić je radi svega mogao biti suđen na Prekršajnom sudu, ali ne i na Općinskom sudu, rekao je Hodak.

Prema podacima iz Stožera do sada je, radi razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča, osuđeno 15-ak njihovih članova. Josiću i Stevi Culeju sudi se za organizaciju, a svima ostalima za razbijanje ploča i uništavanje državne imovine.

>>'Mislim da šator neće dugo ostati ovdje u Vukovaru'

>>Tomislav Josić sastao se s ministrom Tomom Medvedom i Mirom Buljem

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Deleted user:

    Ostat će zapisano da je milanovićeva Vlada nasilno, podmuklo, i u rano jutro, kad svi spavaju, uvela čirilicu u Vukovar. I to je ono što građane smeta i zbog čega su bijesni.

  • ravko1952:

    Ma sude oni, sude već dugo, ali neće sudititi koliko žele...lustracija. Cvitana svakako.

  • civil:

    sve dok petrov i most vode pravosudje cvitan ce nastaviti progon hrv branitelja.