Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA-MOL

Dragičević i Hernadi pod istragom u BiH zbog privatizacije Energopetrola

Tomislav Dragičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.09.2016.
u 11:14

Skupina bivših dioničara "Energopetrola" još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine

Bivši predsjednici uprave Ine Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke Energopetrol, potvrdila je danas Hini glasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić.

– Dragičević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika – kazala je Bavčić dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin.

Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Skupina bivših dioničara "Energopetrola" još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine.

Prema tom ugovoru, konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna eura) u Energopetrol. Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu Energopetrola i podignuli kredit od 55 milijuna KM (28 milijuna eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 milijuna KM (48,5 milijuna eura) kredita.

Kaznena se prijava odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora Energopetrola imenovanih nakon što je konzorcij Ina-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom tvrtkom, no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Zbog sporne privatizacije Energopetrola pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola prije privatizacije Namika Bušatlića. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

To je suđenje u tijeku.

Konzorcij Ina-MOL u srpnju je od vlade FBiH kupio dodatni vlasnički paket Energopetrola pa sada posjeduje 67 posto dionica te tvrtke.

>> Zsolt Hernadi, unatoč Interpolovoj tjeralici, u Beču razgovarao s direktorom OMV-a

Komentara 12

ZZ
zztopigor
11:27 01.09.2016.

trpaj to u zatvor!!!!

SO
SoloHan
11:34 01.09.2016.

Jel to onaj Mesićev igrač, blizak HNS u, nije moguće pa to su uzorni građani

DU
Deleted user
11:43 01.09.2016.

Ovo je čisto predizborno podmetanje! Pa HNS i ljudi bliski "narodnoj koaliciji" po "difoltu" su pošteni! Sad će "tata" Messi zvati frendove u Sarajevu da se ne zaj...ju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije