Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panama papers

Tomislav Antunović: Ne znam zašto mi je sin na popisu

Tomislav Antunović
Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
1/5
11.05.2016.
u 07:05

Kao vlasnici tvrtki navode se i bivši član uprave Coca-Cole Adria Sandro Baričević te vlasnik lanca trgovina Planet obuća Jerko Filipović.

Među 20-ak imena hrvatskih državljana navedenih u tzv. Panama Papers, dokumentima o poslovanju u poreznim oazama, dva puta spominje se i ime Miroslava Antunovića. Prema podacima o adresama navedenim u panamskim dokumentima, radi se o sinu poznatog poduzetnika Tomislava Antunovića, trgovca naftom i vlasnika hotela “Antunović” u Zagrebu.

Dioničar svih tvrtki

Miroslav Antunović navodi se kao dioničar dviju tvrtki – Alpha Global Holdings i Mercier Finance Development. Na popisu adresa objavljenih u panamskim dokumentima navedena je i Lička 31 u Zagrebu, a na toj je adresi prijavljen upravo Miroslav Antunović. On je, uza svog oca Tomislava, direktor hrvatske tvrtke Antunović TA. Tomislav Antunović jučer nam je kazao da ne zna zašto je ime njegova sina navedeno u tzv. panamskim dokumentima.

– Ni ja ni moj sin nemamo pojma o tome. Postoje četiri Miroslava Antunovića i moguće je da nas s time sad povezuju jer svi misle da smo mi neki banditi – kazao nam je Antunović.

U panamskim dokumentima navedeno je ime i Sandra Baričevića, bivšeg člana uprave Coca-Cole Adria i sadašnjeg direktora tvrtke Alpheus iz Zagreba. Jučer nismo uspjeli doći do Baričevića, no od bliskih mu osoba doznali smo da je tvrtku Idola Holdings, s kojom se povezuje u panamskim dokumentima, u međuvremenu ugasio.

Među imenima Hrvata u dokumentima o poreznim oazama je i ime Jerka Filipovića, vlasnika lanca trgovina Planet obuća. Filipović se navodi kao vlasnik tvrtke Rythm International, a među adresama navodi se Slavonska avenija 19A u Zagrebu, a na toj je adresi njegova tvrtka Nina Commerce. Kako su nam jučer kazali u Nina Commerceu, Filipović je na putu do kraja sljedećeg tjedna pa nije dostupan za komentar.

A zašto je njegovo ime u panamskim dokumentima, objasnio nam je Klaudio Marcelić, povezan s tvrtkom Cerey Global.

– Ta tvrtka nema nikakve veze s mojim životom u Hrvatskoj. Pomorac sam i radim već godinama vani s jahtama. Poreznu prijavu redovito svake godine ispunim u Hrvatskoj i sve svoje obveze podmirujem. Sve se to lako može provjeriti – kazao nam je Marcelić, dodavši da njegova tvrtka Novi link registrirana u Hrvatskoj nema nikakve veze s panamskom tvrtkom.

Dogovorio posao u Ženevi

I Stjepan Bilaver nam je vrlo rado objasnio zašto je njegovo ime navedeno u dokumentima koji su uzbrkali svjetsku javnost. On je naveden kao vlasnik tvrtke Cabo Parasio.

– Bio sam svojedobno u Ženevi na jednom poslovnom sastanku i tad mi se otvorila mogućnost poslovanja u Panami – objašnjava Bilaver. Osnivanje tvrtke dogovorio je s predstavnicima tvrtke Mossak Fonseca u Ženevi, no do planiranog posla trgovanja robom iz Paname, kaže, nikad nije došlo. Tvrtka je osnovana potkraj 2014., a potkraj 2015. Bilaver je dao instrukcije za njezino gašenje.

– Od toga nije bilo ništa, tvrtka je ugašena i više ne postoji – tvrdi Bilaver. Kaže da mu od preksinoć, kad je objavljeno njegovo ime, mobitel stalno zvoni. Za Tajvanca Huang Siang Yua, koji je u tim dokumentima naveden da živi na njegovoj adresi u Sv. Filipu i Jakovu, kaže da nikad nije čuo.

Komentara 38

DU
Deleted user
08:04 11.05.2016.

Sad su svi Poncije Pilat!!! Nemaju "pojma" zašto i kako... Gamad pohlepna!!!

DH
dalibor.hren
07:28 11.05.2016.

Ja znam zbog čega na popisu nije moje ime, gospodine Antunoviću!

MK
MKGRA
07:56 11.05.2016.

pa pitaj njega on zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije