Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐAKOVO

'Kada je '72. došla kraljica, dobili smo asfalt na cesti'

kraljica Elizabeta II.
Foto: Državna ergela Đakovo
1/2
05.03.2016.
u 23:00

Boje se vrata i popločuje dvorište, a konji uvježbavaju novi “ples”. Pripremaju se na đakovačkoj ergeli lipicanaca za kraljevski posjet

Camila Parker Bowles, vojvotkinja od Cornwalla i supruga britanskog princa Charlesa, kročit će na njihovo tlo 15. ožujka popodne.

– Sve mora biti još ljepše! – pokazuje Silvija Butković, zadužena za turizam i marketing Državne ergele Đakovo.

Predstava sa šest konja

Uzbuđenje je veliko, no iskustva u kraljevskim posjetima, napominju ponosno, već imaju. Kraljica Elizabeta II. prošetala se ergelom još u listopadu davne 1972. i zauvijek ostavila trag pa ni skorašnji posjet neće proći bez toga znaka. Tomica Kassa, zaposlenik ergele, tada je bio mladić.

– Tek se asfaltirala cesta od željezničke stanice do pastuharnice, bila je do tada kaldrma. Zahvaljujući kraljici, dobili smo asfalt – prisjeća se Tomica, koji broji već 40 godina staža na ergeli. Kraljica je u Đakovo stigla vlakom, a od kolodvora ju je do ergele, u središtu grada, dovezao četveropreg. Kassin kolega Josip Zirn tada je bio prvašić.

– Mahali smo zastavicama uz cestu, išli smo sa školom, znali smo samo da stiže kraljica i ništa više – kaže Zirn.

Njezina kočija i danas se pažljivo čuva. No vremena su se promijenila. Za razliku od kraljice, vojvotkinja od Cornwalla neće stići vlakom i kočijom, nego u koloni automobila pod jakim osiguranjem. Posjetit će najprije Ivandvor, šest kilometara od središta Đakova, u kojem je matično stado s podmlatkom. Dom je to za stotinjak vrsnih grla, od ukupno 170 na ergeli. Oprema se tamo i svojevrsni muzej, odnosno soba u spomen na slavni posjet iz 1972.

Vojvotkinja će potom obići gradsku lokaciju ergele, kojom će “defilirati” konjanici, zaprege, folkloraši u nošnjama zlatarama.

– Sve je u znaku tradicije jer proslavljamo i 510. rođendan ergele i 210 godina uzgoja lipicanca – ističe Silvija Butković. Gošća će tako upoznati i običaj gorjanske Ljelje, koje su zaštićeno kulturno dobro s UNESCO-ova popisa, a njeguje ih KUD Gorjanac. Prekrasni će lipicanci pak prvi put “zaplesati” u kvadrilji od šest konja, u konjičkoj predstavi. Za konjičku se predstavu jahači, među kojima je i 26-godišnja Mara Kretonić, pripremaju svakodnevno po sat vremena.

Tuševi i solariji za konje

– Vježbamo intenzivnije nego inače jer moramo svih šest konja priviknuti jedne na druge – objašnjava Mara. Zaposlena je pet mjeseci, ali na ergelu je kročila s nepunih 10 godina. Iza nje je 17 godina jahačkog staža.

– Trema uvijek postoji, ali pozitivna – smješka se ona dok grli lipicanca Conversana Maru, kojeg od milja zovu Pliši.

Što znaju i umiju, pokazat će uz glazbu u zatvorenoj jahaonici, najvećoj takvoj u Hrvatskoj. Prostire se na 4200 kvadrata, sa 600 mjesta na tribinama. Uz nju je 16 novih bokseva s tuševima i solarijem za sušenje konja nakon kupanja, kako se za hladnih dana ne bi prehladili. Tradicija je ono na što su najponosniji. I nadaju se kako će im i idući susret s kraljevskom obitelji, kao i onaj davni, biti najbolja moguća reklama.

>> Princ Charles u ožujku u Hrvatskoj

Komentara 5

DH
dalibor.hren
00:18 06.03.2016.

Hoće li Englezi kamilu zamijeniti za konja?

DU
Deleted user
02:40 06.03.2016.

Da. Nekada se i tito vozio u autu bez krova a danas im trebaju blindirani od 7 tona.

DZ
dzukaficuka
12:02 06.03.2016.

I ja se sijecam 2 razred sam bijo.Isterali su nas da masemo na silu kao i TITI.Svejedno mi se o Tite kocija bolje svidijela.Ta vremena su bila grozna sijecam se niko nije smijo da zine svi smo bili isto obuceni itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije