Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomašić prozvala Jakovinu: Oštetili ste hrvatsko selo za 332 milijuna kuna

Tomašić je prozvala Ministarstvo poljoprivrede da "protivno pravilima za programe izravne potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, odbija isplatiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju"
10. prosinca 2014. u 21:34 12 komentara 1403 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Europarlamentarka Ruža Tomašić optužila je danas ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da odbija platiti odštetu hrvatskim seljacima kao i kako je njegovo ministarstvo oštetilo ''hrvatsko selo'' za 332 milijuna eura za 2014. godinu jer nije na vrijeme donijelo plan ruralnog razvoja.

Tomašić je prozvala Ministarstvo poljoprivrede da "protivno pravilima za programe izravne potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, odbija isplatiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju". Ujedno, postavila je pitanje hoće li Hrvatska dobiti sredstva i za 2015. jer je Program nedavno po drugi puta vraćen hrvatskoj vladi na doradu uz više od tristo komentara Europske komisije na kardinalne greške koje su njezini stručnjaci u njemu pronašli.

- Hrvatski su seljaci tako ostali zakinuti za predujam za zahtjeve podnesene u 2014. na koji prema članku 29. stavku 5. Uredbe Vijeća (EZ) br.73/2009 imaju pravo u iznosu od 50% izravnih plaćanja, što je potvrdila i Europska komisija u odgovoru na moje zastupničko pitanje, ali i za 49,5 milijuna eura koja su iz 66. stupa Zajedničke poljoprivredne politike za ruralni razvoj trebala biti prebačena u izravna plaćanja. Bez odobrenog Programa ruralnog razvoja na ta se sredstva ne može računati, što znači značajno manja izravna plaćanja za hrvatske poljoprivrednike, čime oni postaju još manje konkurentni u odnosu na seljake iz ostalih članica Europske unije - napominje Tomašić.

Od Ministarstva poljoprivrede i ministra Jakovine zatražila je da ''konačno počnu raditi svoj posao jer nam opasno prijeti gubitak sredstava predviđenih za ruralni razvoj i za 2015. godinu, čime bi se iznos za koji su oštetili hrvatsko selo svojim nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura''.

>>Ruža Tomašić: Ja sam Karamarku predložila Kolindu za predsjednicu

>>Ćorić: Ruža Tomašić, mora objasniti na što se trošio stranački novac

Ministar Jakovina ostetio drzavu za vise od 300 milijuna eura u 2014.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • luena 01:

    Tko sam sebe kao on dovede u nezavidan polozaj (poljop.apoteka) kako nece selo i seljaka ostetit... To su ti najbolji ministri koje premijer ima,nema potrebe da ih smjenjuje.. Laku noc Hrvatska...

  • marko.polo.33046:

    Ništa čudno kad su ministri nepismeni,posebno Jakovina....

  • juma:

    Ostavimo se sada političkih stavova Ruže Tomašić. Ako je izgubljeno 332 milijuna eura zato što gospoda u ministarstvu nisu znala napisati plan ruralnog razvoja, onda za to netko mora odgovarati i to odmah?! Pa zaboga za 5 milijuna eura bi ... prikaži još! im vrhunski stručnjaci iz inozemstva napisali taj plan i opet bi nam ostalo 327 milijuna! I pored sveg poštovanja demokratske procedure i načela, mislim kako ovaj narod ne može istrpiti još godinu ovako očajno nesposobne vlade. Smijenite ih bilo kako! Zar je moguće da mi od članstva u EU nemamo ništa, nego više uplaćujemo, nego što povlačimo sredstava, a pred očima nam prolaze milijuni koji ovi diletanti nisu u stanju iskoristiti? Pa dajte investirajte nešto, platite stručnjake iz inozemstva kada već nemamo domaćih, dovedite ljude s iskustvom u tome kako se radi s europskim fondovima. Nije sramota priznati da ne znaš i trašiti pomoć, sramota je biti umišljen i napuhan i praviti se da znaš, pa se onda ovako osramotiti i izgubiti silan novac.