Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustva s Galeba

'Toliko je valjalo da je Tito pao s kreveta, ali nije uopće bio ljut'

Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
04.01.2020.
u 13:43

Branko Lončarić na Galeb se u sklopu regrutske škole za brodske motoriste ukrcao u listopadu 1952. kao dvadesetogodišnjak, a iskrcao se na jesen 1955. godine

Selčanin Branko Lončarić služio je vojni rok na Galebu, znamenitom brodu koji je vozio jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, kao i druge državnike: egipatskog predsjednika Nassera, etiopskog cara Hailea Selassiéa, grčkoga kralja Otona Prvoga...

Gospodin Branko se na Galeb u sklopu regrutske škole za brodske motoriste ukrcao u listopadu 1952. kao dvadesetogodišnjak, a iskrcao se na jesen 1955. godine. U razgovoru za Novi list otkrio je svoja zanimljiva iskustva s broda o čijoj se obnovi ovih dana odlučuje. Za njegova služenja vojnog roka na Galebu Tita su vozili tri puta. Kaže da Tito nije volio zrakoplove, volio je sjediti na palubi i bio je ljubazan prema posadi broda, nije radio probleme.

– Jednom je po noći toliko valjalo, da je Tito pao s kreveta. Bili su to oni uski brodski kreveti bez stranica i kolega drveni, i onda su komandiri digli kolegu i mene pa smo običnu dasku stavili uz krevet da mu bude zaštita od pada. Dobro je bilo kad je ljuljalo naprijed – natrag, ali kad je valjalo bočno, niste se mogli nigdje zaštititi. No Tito nije uopće bio ljut nakon pada i mirno i ljubazno je čekao da mu stavimo zaštitu na rub kreveta - prisjeća se Lončarić.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Josip Broz Tito
1/29
Ključne riječi

Komentara 32

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
14:25 04.01.2020.

uzurpator, terorist, špijun, diktator i zločinac!

KU
Kultura
14:23 04.01.2020.

Kako vas nije sram u 21. stoljecu kad je cijeli svijet osudio komunizam pisati clanke o komunistickom diktatoru i ubojici. Dno dna ljevicarskig novinarstva.

DU
Deleted user
14:41 04.01.2020.

Propast brozove jugoslavije mi je bio najsretniji događaj u životu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije