Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koalicija

Toliko iščekivani sastanak sveo se na dogovor o Jakovčiću

koalicija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar, Iva Puljić-Šego
26.01.2014.
u 10:24

“Zapravo smo se sastali zbog Nina. Mi ostali u Zagrebu se vidimo svaki dan”, čulo se nakon dogovora o EU izborima

Dugoočekivani sastanak predsjednika stranaka Kukuriku koalicije nije donio ništa spektakularno. Samo je pokazao da se politika vodi u Vladi, a ne, kako je to bilo u vrijeme vlade Ivice Račana, za stolom oko kojega posjedaju šefovi stranaka. – Zapravo smo se sastali zbog Nina (Ivana Jakovčića). Mi ostali se svaki dan vidimo u Zagrebu i razgovaramo. Sastanak je bio zbog njega. U biti smo popili kavu budući da on i onako za mjesec dana odlazi s čela IDS-a – rekao nam je jedan od stranačkih predsjednika vladajuće koalicije. Navodi i da SDP i HNS dobro surađuju u Vladi, da nema nikakvog spora oko reformi te da je HNS u tome još i žešći. Jedino razilaženje je, kaže, u odnosu na porez na nekretnine koji HNS ne podržava. Teme razgovora koalicijskih partnera o kojima je premijer Zoran Milanović dao izjavu novinarima zapravo ne izlaze izvan okvira onih koje su na dnevnom redu aktivnosti Vlade.

O bitnim temama – SDP i HNS

Naravno da su se šefovi stranaka vladajuće koalicije Zoran Milanović, Vesna Pusić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja dotaknuli i ekonomskih tema, pa tako i vrlo skorog rebalansa državnog proračuna kojim će Vlada morati drastično smanjiti golemi jaz između državnih prihoda i rashoda, ali, kako doznajemo, konkretnih zaključaka nije bilo. Ali rebalans proračuna ionako će “crtati” šefovi SDP-a i HNS-a, odnosno uži kabinet Vlade, a ne svih četvero predsjednika stranaka vladajuće koalicije. Najvažnija tema sastanka bile su pripreme za zajednički izlazak SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a na svibanjske izbore za Europski parlament. Šefovima Kukuriku koalicije bilo je važno javnosti pokazati jedinstvo koalicije, posebno nakon sukoba Ivana Jakovčića i Zorana Milanovića, koji je kulminirao na lokalnim izborima prošle godine kada se Milanović u Istri suprotstavio Jakovčiću poslavši mu na megdan lokalne SDP-ovce predvođene odmetnutim IDS-ovcem Damirom Kajinom.

Većina analitičara slaže se da je upravo zbog tog sukoba SDP s partnerima i izgubio prošle europske izbore od HDZ-a jer je Kukuriku koalicija bila u krnjem sastavu – bez Ivana Jakovčića, koji je izašao sa svojom listom i odnio im presudnih 3,84 posto glasova.

Novi sastanak za mjesec dana

Bilo je spomena i o novim poreznim zakonima, a zna se da ministar financija Slavko Linić inzistira na uvođenju poreza na nekretnine, dok su HNS i IDS protiv toga. No ni oko te teme nema konačnog zaključka, tvrdi naš sugovornik. Sastanak je trajao oko sat i pol, komentirao se i slučaj Josipa Perkovića budući da je prekjučer izručen Njemačkoj. Koalicijski partneri ponovno će se susresti za mjesec dana.

>> HNS-ovac Radoš treći, a Jakovčić četvrti na izbornoj listi za EU?

Komentara 31

Avatar WindFucker
WindFucker
10:31 26.01.2014.

Pa jasno da su pričali o EU parlamentu, neće se valjda zamarati standardom građana RH...

US
USA
10:31 26.01.2014.

A sto se tu tako iscekuje. Sastanak najvecih nesposobnjakovica u povijesti Hrvatske. Malo je reci da je svaki dan na vlasti ove skupine dan vise od oporavka i boljitka. Neshvatljivo je da i jedno razumno bice ovim likovima moze dati prolaznu ocjenu i ponovno glasati za njih.

L0
luena 01
10:45 26.01.2014.

Toliko iscekivani sastanak je gotov ,kavu su polili... Sad sam sretna... >:-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije