Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj Agrokor

Todorić: Pa pogledajte koga su doveli na sud, sav je nekakav zgužvan, ni fakultet nije završio, čudo

Zagreb: Ivica Todorić dolazi na Optužno vijeće za veliki Agrokor
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
22.03.2023.
u 09:50

Istraga u slučaju Agrokor pokrenuta je 2017., a optužnica je podignuta prvi put u rujnu 2020., a drugi put u lipnju 2022. jer ju je u međuvremenu tužiteljstvo bilo povuklo radi dorade. Njome se Todorić i još 14 osoba terete da su Agrokor oštetili za 1, 2 milijarde kuna.

Financijski vještak Ismet Kamal nastavit će svjedočiti nakon što je prošlog mjeseca pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor. Svoje svjedočenje na zagrebačkom Županijskom sudu, Ismet Kamal, kako ispada, ključna osoba afere Agrokor, nastavlja danas. Na sud je stigao i Ivica Todorić koji je pozdravio okupljene novinare.  "Kako god završi mi smo pobjednici, svima je valjda jasno, vidi se što se dešava", kazao je. 

Novinari su ga pitali za vještaka Ismeta Kamala, za kojeg je rekao da ga nije još ispitao."Nisam još, pa mislim nemam ga kaj pitat. Pazite, to je jedna takva sramota naše države, našeg tužilaštva. Koga su doveli, kakvog su čovjeka doveli! Pazite, on ništa ne zna, i sav je nekakav zgužvan, nikakav, nestručan, ni fakultet nije završio. Ma mislim, čudo jedno. To je jedna sramota. I sada je iz te sramote ispalo ono što je ispalo", kazao je Todorić.

Podsjetimo, Ismet Kamal zadnji put svjedočio je nekoliko sati. Očekuje se da bi to svjedočenje, u kojem optužno vijeće pod presjedanjem sutkinje Renate Pražetine Kaleb, ali i obranu, zanima kako je točno nastalo sporno knjigovodstveno - financijsko revizorsko vještačenje koje je povjereno KPMG-u, bude dovršeno u srijedu. No teško da će sutkinja Pražetina Kaleb, nakon što saslušanje Kamala bude dovršeno, odmah priopćiti svoju odluku.

Obrana je  tražila da se to vještačenje iz spisa izdvoji kao nezakonit dokaz, no sud je jednom taj prijedlog obrane odbio, smatrajući da je riječ o valjanom i zakonitom dokazu. Nakon toga uslijedila je žalba obrana Visokom kaznenom sudu (VKS) koji im je dao za pravo. Vratili su spis optužnom vijeću, tražeći da dodatno pojasni svoju odluku, a dali su mu i uputu da sasluša Kamala. Sutkinja je to napravila i do sada su održana dva ročišta na kojem je nazočio Kamal, dok je jedno bilo odgođeno zbog njegove bolesti. Prvi put je na sud došao u studenom lani, no tada nije ni stigao svjedočiti jer je Ivica Todorić tražio izuzeće svih uključenih u postupak.

Nakon toga Kamal je na  sud došao koncem veljače, te je u svom iskazu pojašnjavao kako je nastao nalaz iz kojeg proizlazi da je Agrokor oštećen za 1,2 milijarde kuna. Uglavnom, kako sada stvari stoje, bez obzira na to što optužno vijeće odluči, sigurno je da optužnica neće biti potvrđena u dogledno vrijeme. Jer za početak,  strana koja ne bude nezadovoljna odlukom, imat će pravo žalbe, o kojoj će odlučivati VKS. A to će potrajati par mjeseci. Ako pak sud  nakon Kamalova svjedočenja zaključi da je riječ o nezakonitom dokazu, te ta odluka opstane i nakon eventualnih žalbi, morat će se napraviti novo vještačenje, što će vjerojatno potrajati i do godinu dana. 

Komentara 7

Avatar Kajman
Kajman
10:13 22.03.2023.

Progooglaj malo tko je Todorićev otac i čime se je bavio pa će ti biti jasno kako se je voda na mlin obitelji Todorić tjerala još od strane SKH i iz doba komunizma. Isto kao i obitelji Tedeschi. Sve je to ista jugoslavenska bagra koja je preotela hrvatsku imovinu uz pomoć onih koje je smjestila u vladajuće stranke RH (kako HDZ, tako i SDP, ...). Mi naivci ušli smo u hrvatske stranke kako bi organizirano branili Hrvatsku niti ne sluteći da će ju u isto vrijeme ovakvi pokrasti. Niti najmanje mi ne bi bilo žao da se ovakvi spotaknu pored otvorenog prozora.

PR
pravednik2
10:54 22.03.2023.

Sjećam se, da se ovaj Ivo Todorić u njegovo vrijeme izbjeglištva u Londonu žalio protiv izručenja u Hrvatsku sa tvrdnjom, da mu se u Hrvatskoj sprema politički postupak. Mnogo se onda bojao tog postupak. Sad ismijava cijeli sistem, u kome je došao raznoraznim malverzacijama do ogromnog bogatstva. Da je to isto bio napravio u Londonu, ne bi se tako ugodno osjećao.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:37 22.03.2023.

A naš dragi Ivo ima čak 3 fakulteta. Kupljena na benzinskoj u BiH ... 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije