Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAMČEVINA 100.000 FUNTI

Todorić mora predati i putovnicu svoje supruge i javljati se policiji tri puta tjedno

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
07.11.2017.
u 20:46

Kontekst u kojem vam dopuštam jamčevinu je moje saznanje da su vam i u ovoj državi, ali i svuda u svijetu, imovina zamrznuta i da vam je ograničena mogućnost da dođete do novca - kazao je sudac

Odvjetnik Ivice Todorića Timothy Otty vjerojatno je jedan od najuglednijih međunarodnih stručnjaka specijaliziranih za građanske slobode, ljudska prava te međunarodno javno pravo.

Branio je zatvorenike u američkom zatvoru u Guantanamu, ali je bio i dio obrane najvećeg srbijanskog tajkuna Miroslav Miškovića, bliskog Ivici Todoriću, na suđenju za pronevjeru novaca. Kao i tada, i sada je linija obrane - barem što se da zaključiti iz današnjeg ročišta na sudu u Westminsteru - ta da je riječ o političkom progonu i linču inače vrlo uglednih poslovnih ljudi, s time da je u Todorićevom slučaju odvjetnik Otty dodao i geopolitički moment - strah od Rusije i ruskog novca.

Ivica Todorić
1/12

Tužitelj Benjamin Seifert, odvjetnik koji redovno na sudu u Londonu zastupa države koje traže izručenje svojih državljana, pa je tako ovoga puta zastupao Hrvatsku, kazao je kako Todorića kod kuće čekaju tri optužbe - za lažiranje bilanci, prevaru zbog lažnog predstavljanja te zlouporaba položaja - kojima je počinjena prevara teška 110 milijuna eura te da je Todoriću zbog toga svuda u svijetu zamrznuta imovina.

Ivica Todorić
1/10

Na to je replicirao Otty kazavši kako je Todorić iznimno uspješan biznismen te upozorio na posebne okolnosti.

U ovom slučaju postoje i geopolitički razlozi povezani s percipiranim ruskim utjecajem, kazao je Otty na sudu te dodao kako oni dijelom proizlaze iz toga što su u slučaj uključene ruske banke i ruski novac.

Sudac je Todoriću ipak dopustio da se brani sa slobode ali za to mora platiti jamčevinu od 100 tisuća funti, mora predati i svoju i putovnicu svoje supruge, mora nositi elektronski dojavljivač kojim ga prate te se mora javljati policiji tri puta tjedno.

- Kontekst u kojem vam dopuštam jamčevinu je moje saznanje da su vam i u ovoj državi, ali i svuda u svijetu, imovina zamrznuta i da vam je ograničena mogućnost da dođete do novca - kazao je sudac.

Todorićev odvjetnik Otty nije želio davati izjave ni o klijentu ni o mogućoj strategiji obrane, no dobro je znano da tom stručnjaku bavljenje međusobnim utjecajem politike i prava nije strano. Taj je odvjetnik, koji danas radi u jednoj od najuglednijih odvjetničkih kuća Blackstone Chambers, koja zastupa i kraljevski dvor, tim se smjerom u svojoj praksi počeo kretati sredinom 1990-ih, kad je sudjelovao u radu Europske komisije za ljudska prava u slučajevima mučenja, nestanaka i uništavanja sela u jugoistočnoj Turskoj. Do danas se Otty pojavio u više od 40 slučajeva na Europskom sudu za ljudska prava te je radio i kao savjetnik UN-ovim dužnosnicima. Detaljno se bavio pravom u oružanim sukobima pa je između 2006. i 2014. na poslijediplomskom studiju na London School of Economics predavao kolegij Pravo, rat i ljudska prava. Timothy Otty povezan je i s Hrvatskom - prema njegovoj biografiji, u Hrvatskoj je radio na edukaciji pravnih stručnjaka u području međunarodnog prava koje je organizirao britanski Foreign Office. Uz Hrvatsku, kolege je podučavao i u Srbiji, Mađarskoj, Palestini i Turskoj.

No vjerojatno najviše pozornosti na globalnoj razini dosegnuo je angažmanom oko zatvorenika u Guantanamu. Njih je branio na britanskim sudovima, ali i u slučajevima na američkom Vrhovnom sudu te se ekstenzivno bavio problematikom priznanja dobivenih mučenjima i u stručnoj, ali i u popularnoj literaturi, kroz kolumne i članke u dnevnim novinama.

Hrvatskim istočnim susjedima, Srbima, ime Timothyja Ottyja ipak je najpoznatije sa suđenja biznismenu Miroslavu Miškoviću, vlasniku Delta Holdinga 2013. Iako je prvotno bio osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu zbog poslovnih malverzacija, prizivni je sud u Beogradu odbacio tu presudu, a sada se suđenje ponavlja. Posljednjih se godina govori da je odnos Todorića i Miškovića iz poslovnog prerastao u prijateljstvo pa su neki mediji prije par tjedana pisali i špekulirali kako je Todorić u Londonu smješten upravo u Miškovićevoj kući.

Pogledajte video: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 34

DA
dado56
23:00 07.11.2017.

Gazda je pametno cekao da politika rukovidi sa njegovom firmom a ne sud ..... sad ima i argumente da ga politicke progone... sto vise politika komentira stanje to je njemu bolje.. a ovo povjerenstvo koje je cista politika mu jos ide na ruku... Novaca ima za najbolje odvjetnikw koje ce to lijepo zapakirat sucima u uk... Nikad vise todorica necemo vidjeti u hr kraj price .... ovo kod nas predstava za narod ...

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
22:21 07.11.2017.

Ne smije iz Londona! Neš' ti kazne?! Kaznite i mene....Kazna je ako ne smiješ iz Hrvatske...

ST
stefj
21:50 07.11.2017.

Sad malo nove zabave za narod kad se Todorić predao. Ko da će se nešto bitno desiti ako ga ne izruče ili kada ga izruče. Sad ćemo slušati o zavjerama bankara, Britanske vlade i masona protiv Hrvatske... Evo, gledan najavljene goste večeras u Otvorenom. Pa kakve veze imaju Maras i Grmoja s pravnim sustavom Vel. Britanije? Opet ćemo slušati razne teorije i politička prepucavanja začinjena raznim dosjetkama koje SDP-ovi glasači valjda smatraju duhovitima, a zapravo djeluju kao djeca koja truciraju... Opet ćemo gledati scenarij - kako loš izbor gostiju uništava ono što bi trebala biti argumentirana rasprava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije