Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef svih šefova

Todorić bez uporišta u HUP-u, Ergović mu istisnuo kandidata

nexe, ergović
Davor Javorović(PIXSELL
24.02.2011.
u 23:15

Vlasnik Tehnike Filip Filipec imao je podršku Ivice Todorića, no Ergović ga je za dlaku pobijedio

Iz trećeg pokušaja i sa samo jednim glasom više vlasnik i predsjednik uprave Nexe grupe Ivan Ergović postao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Ergović je na mjestu prvog lobista hrvatskih industrijalaca naslijedio Todorićeva menadžera Damira Kuštraka, a opće je iznenađenje to što je pobijedio Todorićeva favorita Filipa Filipeca, vlasnika Tehnike.

Kao nogometni savez

Ergović je postao predsjednik HUP-a tek iz trećeg pokušaja, kada je dobio 18 glasova, a Filipec 17. U prvom pokušaju Filipec je bio za dva glasa bolji, no uočene su neke proceduralne greške pa je glasovanje ponavljano čak dva puta.

Konačni ishod veliko je iznenađenje u poslovnoj zajednici i jer otvara niz pitanja. Jedni se, primjerice, boje da slijedi raskol u HUP-u pa i njegova marginalizacija. Na stranu to što su izbori umalo prerasli u skandal sličan izborima u Hrvatskom nogometnom savezu, Ergovićeva tijesna pobjeda tumači se kao Todorićev poraz jer je nakon niza godina ostao bez kadrovske podrške u HUP-u. Neugodna je to pljuska za vodećeg industrijalca, što dolazi iz srca organizacije čije je osnivanje sam potaknuo 1993. godine. Mjesto predsjednika HUP-a volonterska je funkcija, samu udrugu operativno vode ravnatelj i stručne službe, no predsjednik igra značajnu ulogu u tripartitnom trokutu Vlada, poslodavci i sindikati, prvi je na izvoru brojnih informacija te u Banskim dvorima provodi više vremena od nekih ministara.

Kada su prije godinu dana neki HUP-ovi čelnici, među njima i Ivan Ergović, postali predsjednikovi ekonomski savjetnici, premijerka je to njihovo pretrčavanje doživjela kao izdaju. – S njima sam provodila više vremena nego s članovima svoje obitelji – jadala se premijerka.

Magična funkcija

S tog magičnog mjesta puno se lakše rješavaju i neki vlastiti poslovni problemi, a trenutačno ni Ergoviću ni Filipoviću ne cvjetaju ruže, obojicu muči pad investicija i smanjena potražnja za građevinskim materijalom i stanovima. Bilo je i prije kadrovskih nesuglasica u HUP-u, ali nikada nije dolazilo do skandala na izbornim konvencijama u koje se išlo sa sigurnim kandidatom.

Ergović ne slovi kao velik komunikator, a u poduzetničkim je krugovima nosio epitet Mesićeva čovjeka. Josipović ga je navodno i uzeo u svoj savjetnički tim na Mesićevu preporuku. Dan nakon izbora i Ergović i Kuštrak dali su pomirljive poruke, u kojima nije bilo žestine koja je prevladavala na zatvorenom dijelu sjednice.

Ključne riječi

Komentara 21

JA
jankoprekobrda
23:39 24.02.2011.

A Todoric ostaje najveci RATNI PROFITER U HRVATA, prema tome i najveci KRIMINALAC

DA
danibani
23:54 24.02.2011.

Todorić bez uporišta u HUP-u, misliš bez svoje sluge u HUP?

Avatar 170619890000
170619890000
09:20 25.02.2011.

\"Todorić bez uporišta u HUP-u\" ?!?! ... a ovaj pajac lopine msića je \"uporište\" ? ... pa Todorić je sam moćan kao cijeli HUP zajedno ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije