Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TODORIĆ SE JOŠ UJUTRO PREDOMIŠLJAO

Za Agrokor je sada presudan svaki sat, na potezu je Vlada: Tko je povjerenik?

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
07.04.2017.
u 22:40

Uloga Alvarezova tima ne kosi se s povjerenikom. Iako se nagađalo da bi Alvarez mogao otići, ipak u koncernu ostaje do daljnjega

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora predao je u petak zahtjev za aktivacijom lex Agrokor.

Sada je na potezu Vlada koja imenuje povjerenika. Spominje se više imena, ali nije ništa definirano.

Ne prije ponedjeljka?

Niti petak dan nije prošao glatko. Todorić se još ujutro premišljao oko zakona, a dobavljači su istodobno izvijestili da u subotu u Konzum neće dostaviti robu. Vlasnik Agrokora jutro je proveo s timom pravnika koji su analizirali svaki pojedini članak Zakona. Ipak, one koji ga dobro poznaju, pristanak na aktiviranje zakona nije iznenadilo. Znali su da želi da nacija još malo strepi, ali da će isto tako prije kraja radnog vremena suda predati zahtjev koji spašava Agrokor.

– Navedenu odluku donosim u uvjerenju kako je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva. Iskreno zahvaljujem svim zaposlenicima, bliskim suradnicima i partnerima s kojima sam izgradio najznačajniju tvrtku u povijesti Republike Hrvatske. Svih sam ovih godina, pa i u posljednjim, izrazito izazovnim trenucima, davao svoj maksimum kako bismo osigurali stabilnost kompanije, kako bismo sačuvali više od 60 tisuća radnih mjesta te osigurali opstojnost i prosperitet čitavog koncerna Agrokor.

Još jednom pozivam sve one koji mogu doprinijeti da Agrokor nesmetano nastavi s radom, da se sačuvaju radna mjesta i da se omogući daljnji razvoj, da učine sve u svojoj moći da se to i ostvari. Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi – izjavio je Todorić. Odluku Todorića ubrzala je činjenica da do kraja sljedećeg tjedna mora isplatiti plaće svih 40 tisuća zaposlenika, a to je ujedno petak prije Uskrsa.

Ovim potezom Todorić je predao Agrokor u ruke Vladinu povjereniku pa je bitno da Vlada što prije tu osobu imenuje. O njoj će ovisiti isplata plaća i dijela dugova dobavljačima što treba obaviti odmah, pa nema vremena za čekanje. Novac banaka već je spreman – čeka se samo formalna procedura. Povjerenik vjerojatno neće biti imenovan prije ponedjeljka, jer ga Vlada imenuje, ali potvrđuje Sud. Imat će upravljačku i nadzornu funkciju u Agrokoru. Ivica Todorić neće izgubiti vlasništvo jer zakonom gubi pravo upravljanja, ali ne i imovinu. Zakonom se kupuje vrijeme za restrukturiranje tvrtke. Maksimalno je za taj proces raspoloživo 15 mjeseci, a u tom periodu, pod nadzorom povjerenika i vjerovnika, provodi se plan restrukturiranja: od otpisa potraživanja, reprograma kredita, prodaje kompanija, do moguće zamjene dugova za vlasništvo.

No, prije toga potrebno je utvrditi kolike su obveze u odnosu na imovinu. Pri tome će se, objašnjava nam sugovornik blizak procesu, gledati ne samo sadašnja vrijednost imovine nego i procjena vrijednosti u sljedećem razdoblju. Ta analiza će, prema procjenama, trajati pola godine.

U slučaju da ukupni dugovi budu veći od imovine, onda je teško izbjeći stečaj. Izvori nam tvrde da među vjerovnicima Vlada velika zabrinutost i da nisu sigurni hoće li uspjeti spasiti Agrokor. Kako smo više puta govorili, za bilo koju vrstu aranžmana – standstilla ili Vladina zakona potrebna je suglasnost svih strana. U ovom procesu riječ je o nekoliko tisuća dionika, koji bi trebali jednako razmišljati – barem biti spremni ne potezati zadužnice, blokade ili stečajeve. Pri velikoj nervozi to je teško očekivati.

Cijene dionica i dalje niske

Antonio Alvarez III. i njegov tim angažirani su od početka za restrukturiranje. I prema tome njihova uloga ne kosi se s povjerenikom. Može se očekivati da će povjerenik zadatak odraditi. Iako se nagađalo da bi Alvarez mogao otići, neslužbeno se potvrđuje da u koncernu ostaje do daljnjega. U samoj Vladi ne mogu se dogovoriti tko će biti povjerenik pa se u javnosti nabacuje imenima. Izvori iz banaka kažu da bi bilo najbolje da su se dobavljači i banke međusobno dogovorili o nekom jakom i utjecajnom menadžeru iz Europe, međutim Vlada ima svoju logiku.

Navodno je u igri nekoliko imena, a tko će biti izabran, znat će se valjda do ponedjeljka. Tijekom dana, kada se još nije znalo da će Todorić aktivirati zakon, premijer Andrej Plenković nije želio govoriti o tome tko će biti Vladin izvanredni povjerenik. Rekao je tek da će Vlada biti spremna, a o povjereniku je tek rekao “o tom, potom”. Međutim, odluka će se morati donijeti odmah. Najava nekog rješenja tržište kapitala vratila je u zelenu zonu. Naime, na Zagrebačkoj burzi zabilježen je plus Crobexa od 1,28 posto jer su gotovo sve dionice rasle. Ipak cijene dionica tvrtki iz Agrokorova koncerna i dalje su niske.

Tvrtke poput Leda i Jamnice lagano su se oporavile, ali nakon jakog pada i dalje su izgubile više od polovice tržišne vrijednosti što je problem s obzirom na to da taj burzovni krah utječe na vrijednost imovine Agrokora, a time i na mogućnost naplate dugova od strane vjerovnika.

Ulagači u obveznice Agrokora još uvijek nemaju povjerenja da će im se dugovi ikada vratiti. Tako se obveznice koje dospijevaju 2020. prodaju po cijeni manjoj od 30 centi, dok ona koja dospijeva 2019. vrijedi 49 centi.     

>> 7 poučaka slučaja Agrokor za gospodarstvo, banke i vlast

>> Trgovački sud: Vlada ima rok od dva dana za imenovanje izvanrednog povjerenika za Agrokor

Komentara 25

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
00:17 08.04.2017.

Što se tiče Agrokora, da smo pravna država, Remetinec bi bio mali, koliko bi ljudi trbalo tamo završiti.

Avatar cluesblues
cluesblues
02:11 08.04.2017.

ma cisto sumljam da se todoric premisljao - ovo je sve dogovoreni igrokaz, todoric je sa maricem odavno dogovorio sve detalje ovog zakona jer je znao da su mu banke za petama i da ce mu otet kompaniju - ovako, po tom zakonu je samo prebacio dugove na drzavu (tj. gradjane Hrvatske) koje ce sredjivati nekakav vladin povjerenik, a gazda ce samo cekati i gledat iz svog dvorca sta ce ostati pa da preuzme natrag preostalo vlasnistvo - jer drzava nije preuzela vlasnistvo nad agrokorom, to su lijepo objasnili plenkovic i drustvo na presicama, nego su samo postavili privremenog povjerenika koji ce voditi vracanje dugova - kojim novcima? nasim naravno, premda nas uvjeravaju u suprotno ali pri tome ne objasnjavaju od kuda ce namaknuti desetke milijardi kuna - strane banke ce dati neka sredstva za gasenje neposrednog pozara ali to nije ni izdaleka ni blizu sveukupnom dugu, a za uzvrat su dobili jamstvo drzave da ce se prvi naplatiti iz prihoda, dakle ulaganje bez rizika - a kad se za koji mjesec potrosi ova privremena injekcija bankara (a da se pri tome nece vratti ni manji dio dugova) aktivirat ce svoja potrzivanja ali ovaj put od hrvatske drzave...ovo jadno objasnjenje da to nece ici iz nasih djepova je bezocna obmana, mozda nece ici neposredno odmah, ali kroz par mjeseci je to neminovno - ili neko vjeruje da nekakav povjerenik moze spasiti agrokor i osigurati pozitivno poslovanje i vracanje dugova iz pihoda kompanije?...

HE
herojulice
07:57 08.04.2017.

Hajde prestanite lagati. Počeo je val otkaza. Frend i frendica su dobili otkaz u Agrokoru. Obični šljakeri, štedi se na njihovim plaćama od par tisuća kuna ali za Alvareza i ekipu ima također ima za managere koji su upropastili Agrokor umjesto da je lopina u zatvoru i oduzeta imovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije