Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenadna akcija

Točno u podne, diljem Italije, stanovnici su izašli na prozore i balkone i - zapljeskali

Italija
Foto: Twitter
1/5
14.03.2020.
u 13:31

Talijani održavaju i izložbe na internetu i na prozorima, a posebna je akcija namijenjena djeci

Točno u podne, diljem Italije, stanovnici su izašli na prozore i balkone i - zapljeskali. Aplauz nije bio samo način da se povežu s drugima dok je zemlja u samoizolaciji, već i da ohrabre sebe i druge da izdrže ovaj težak period.

Flash mob, iznenadna akcija, organizirana je putem društvenih mreža kako bi se dala potpora medicinskom osoblju te svih javnim službama koje ovih tjedana rade kako bi liječili, pomagali i spašavali zaražene, no neki su pljeskali za Italiju, neki za sebe, neki tek toliko da ostanu bliski s drugima u vremenu kad nema okupljanja, kad nema mitskog odlaska na aperitiv, što je Talijanima jednako važno kao i odlazak u crkvu, i kad moraju između sebe održavati razmak od najmanje metra.    

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

No "akcija pljesak" samo je jedan od načina kako prevladati šok izolacije. Koncerti, svirke i pjevanja s balkona i prozora, u kojima sudjeluje cijelo susjedstvo, već jučer su se počeli "održavati" diljem zemlje. Za danas u 18 sati spontano je, preko društvenih mreža, organiziran prvi nacionalni koncert.

- Neka svi stanovnici Italije uzmu instrumente i zasviraju s prozora i naša će zemlja tako na nekoliko minuta pretvoriti u  ogroman besplatan koncert - kaže se u poruci koja je, kao i virus koji ih je zatvorio u kuće, postala viralna.

Talijani održavaju i izložbe na internetu i na prozorima, a posebna je akcija namijenjena djeci. Njih se ohrabruje da riječi "Sve će biti dobro" napišu i oslikaju na platnima i papirima te podijele na društvenim mrežama i izvjese kroz prozor.  

Ključne riječi

Komentara 3

HA
Hanok
16:52 14.03.2020.

Bit če sve u redu, ali da je talijanska vlast zabrljala, je.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
16:37 14.03.2020.

Jucer ljudi na balkonima i terasama izvjesili talijansku zastavu, plesali i pivali talijansku himnu: "Stringiamoci a coorte, siam pronti alla morte..." ...a tekst himne je bas primjeren za ovu situaciju, a bogme i muzika, ratni mars..😄🤣

ED
edgar2
15:46 14.03.2020.

Coronavirus pogađa muškarce više nego žene u Italiji. Prema posljednjim podacima zdravstvenih vlasti, samo 25,6 % od 1.266 smrtnih slučajeva u Italiji čine žene. Stopa smrtnosti - broj smrtnih slučajeva na temelju potvrđenog broja zaraženih - u Italiji je u prosjeku iznosila 5,8 %. Ali, 7,2 % za muškarce i 4,1 % za žene. Žene koje su umrle od coronavirusa starije su od muškaraca. Prosječno su imale 84,2 godina, a prosječna dob smrti muškaraca od coronavirusa bila je 80,3 godine, pokazuju podaci.Samo dvije smrti od Covid-19 u Italiji bile su osobe mlađe od 40 godina. I to su bile osobe koje su već prije infekcije bile ozbiljno bolesne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije