Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J. Breitenfeld:

'Točno se zna u kojoj se školi plaćaju ocjene'

ravnateljica privatne gimnazije
Goran Stanzl
27.09.2011.
u 16:39

U Općoj privatnoj gimnaziji (zvala se prije Druga) bilo je već sličnih slučajeva poput sumnjiva ispravljanja jedinica riječkog učenika T. B.

Mi smo zemlja u kojoj samo budale rade pošteno – tako je stanje općenito, ali i u privatnom obrazovanju, prokomentirala prof. Jasenka Breitenfeld, vlasnica Prve privatne gimnazije u Zagrebu i dugogodišnja predsjednica Udruge privatnih škola. U te "budale" ubraja i sebe, ali i rijetke kolege koji su, kaže, kao i svi ostali privatni sektori na tržištu, a posljednje tri godine država im za sufinanciranje učenika ne daje ni novčića. No, prof. Breitenfeld ističe da to nije razlog da radi protiv zakona i morala.

– U Zagrebu se točno zna u kojoj se privatnoj školi plaćaju ocjene, a ne znanje. Na temelju toga roditelji i učenici naprave selekciju škole koju žele – kaže prof. Breitenfeld, čija je škola, uz Privatnu klasičnu gimnaziju, jedna od zahtjevnijih.

Za razliku od dijela škola koje su bez ikakvih skandala i sumnji obrazovale generacije učenika, uz Opću privatnu gimnaziju iz Zagreba, koja se prije zvala Druga privatna gimnazija, veže se sada već drugi slučaj sumnjiva zaključivanja ocjena i izdavanja svjedodžbe. Kao što je poznato, sin bivšeg predsjednika HUP-a Željka Ivančevića upisan je u tu gimnaziju na temelju krivotvorene svjedodžbe. Podsjetimo, još 2003. prosvjetni inspektor Krešimir Topić utvrdio je da je Mislav Ivančević u drugi razred Druge opće privatne gimnazije bio upisan na temelju lažne svjedodžbe prvog razreda koju mu je izdao Centar za strane jezike, poduku i obrazovanje odraslih Morana.

Riječ je bila zapravo o krivotvorenoj fotokopiji svjedodžbe koju je Mislavu Ivančeviću školske godine 1997./1998. bila izdala XVIII. gimnazija. U pravoj svjedodžbi Ivančević je imao 10 jedinica, a u lažnoj te su jedinice prepravljene u dvojke. Sadašnji ravnatelj Opće privatne gimnazije Miro Matijaš tvrdi da za ranije slučajeve ne zna, a da su učenika T. B. iz Rijeke upisali u skladu sa svojim pravilnikom jer je sportaš. Je li im dostavio potvrdu Olimpijskog odbora, nije želio reći jer mu je, kaže, "školski odbor zabranio da išta više govori za medije".

>> Učenik izigrao sustav: Promijenio školu da ne bi pao razred

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije