Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dalje žestoko brane isključene

'To što radi Grbin direktan je udar na SDP. Nisam čuo da je Ostojić pjevao ustaške pjesme...'

Zagreb: Peđa Grbin dao je izjavu medjima prije početka sjednica Predsjedništva SDP-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
07.09.2021.
u 12:47

Franko Vidović: Bili smo uvijek prva ili druga stranka, bar do ovog vodstva. Davorko Vidović: Ovo nalikuje na boljševičku partiju!

Iako na prvu izgleda da su SDP-ovci zbili redove na “teambuildingu” u Tuheljskim Toplicama preko vikenda i da je kritika aktualnog vodstva zbog čistki ostala na soliranju bivšeg šefa Davora Bernardića socijaldemokrati su nastavak sukoba samo malo prolongirali. Naime, pitanje četvero sada bivših članova stranke – Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Bilić Opačak – i dalje je otvoreno.

Odnosno, i dalje se mora donijeti odluka jesu li dobili samo “šup kartu” iz stranke ili će biti izbačeni i iz Kluba zastupnika SDP-a u Saboru. Konačna odluka trebala bi biti i poznata idućeg tjedna kada se očekuje famozna sjednica Kluba zastupnika, a kojoj će pak prethoditi subotnja sjednica Glavnog odbora stranke. I dok Peđa Grbin ističe da “nije logično da politička stanka koja čini Klub po Poslovniku Sabora ne može utjecati na to tko je dio tog kluba”, dobar dio saborskih zastupnika drži kako Grbin nema način da isključene izbaci i iz Kluba bez da tu odluku ne stavi glasanje pred same saborske zastupnike SDP-a.

Arsen Bauk

Foto: PIXSELL

Bivši šef Kluba Arsen Bauk kaže da je procedura jasna. Poslovnik Sabora predviđa da politička stranka osniva Klub i da tu odluku dostavi Saboru. U SDPovu slučaju stranački Statut i članak 129 kažu da i nezavisni zastupnici mogu biti članovi Kluba i da odluku o tome donosi Klub zastupnika. Drugim riječima, kaže Bauk, ako četvero isključenih, a sada nezavisnih, žele i dalje biti članovi Kluba, mora doći do glasanja o tome. Ali u svakom slučaju, oni to prvo trebaju zatražiti.

Bivši SDP-ov ministar i bivši politički tajnik stranke, a danas zastupnik Davorko Vidović kaže da će on sam zajedno s trećinom zastupnika u Klubu zatražiti da se Klub izjasni po pitanju isključenih iz stranke. Ne stavi li to na dnevni red, kaže, sam Grbin. Dodaje i da je kriza koju SDP trenutačno prolazi izazvana jedino i isključivo odlukom Peđe Grbina. Vidović njegovo ponašanje, kao i cijeloga vodstva, naziva suicidalnim za SDP.

– Potpuno je nezabilježeno ono što je Grbin učinio. Prvo je raspustio vodstva organizacija, pa njihova kompletna članstva, a potom istjerao iz stranke četvero zastupnika bez ikakvog obrazloženja. Nisam čuo da je Rajko Ostojić pjevao ustaške pjesme ili da su Zvane Brumnić, Nikša Vukas ili Gordan Maras povezani s tajkunima, da tuku žene ili Marina Bilić Opačak muža. Ovo je direktni udar za SDP i njegovu snagu i vjerodostojnost. To su pogrešne odluke i iz razgovora koje sam vodio s članovima Kluba većina smatra isto. Potpora isključenima u Klubu će biti neupitna – tvrdi Vidović.

Davorko Vidović

Foto: PIXSELL

Poručuje i kako se u ovom slučaju uopće ne radi o frakcijama. Ne postoje, kaže Vidović, “bernardićevci” ili neka udružena skupina koja želi rušiti lidera i aktualno vodstvo.

– Postoje samo ljudi koje su oni stvorili svojim ponašanjem i koji ne mogu prihvatiti protudemokratski stil upravljanja strankom. Ovo nalikuje na boljševičku partiju – kaže Davorko Vidović.

Oni žele ostati u Klubu

Da sigurno neće podići ruku za isključenje četvorke izbačenih i iz Kluba, bez ustručavanja kaže i SDP-ov zastupnik Franko Vidović, koji također smatra da nitko od izbačenih nije napravio ništa protiv stranačkog Statuta.

– Osim toga, vidljiva je namjera kod njih da i dalje ostanu članovi Kluba zastupnika makar kao nezavisni zastupnici, i ne vidim u čemu je problem. SDP je uvijek okupljao ljude i, smatram, za tu četvorku mora biti mjesta u Klubu, a imaju i što reći – kaže Franko Vidović.

Što će i kako će se dalje postaviti vodstvo stranke po tom pitanju kaže da ne zna i da nije prognozer te da kod njega nisu ni “sukno ni škare”.

Franko Vidović

Foto: PIXSELL

– U Peđinu glavu ja ne mogu ući i vidjeti što će napraviti, ali vidim da je sklon neracionalnim potezima – poručuje Franko Vidović.

Za njega je u ovom trenutku vrlo bitno da SDP zadrži kompletan Klub i kaže da ne želi niti razmišljati što se sve može dogoditi krene li se đonom.

– Stranka bez Kluba nije ista stranka koja bi trebala biti. A SDP je uvijek bio prva ili druga stranka, barem dok ga ovo vodstvo nije preuzelo. Iskreno, pobjednika ne vidim nakon svega, a sada je sve u rukama vodstva. Oni odlučuju ima li ovo sve smisla ili nema – zaključuje Vidović.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Apsalar
Apsalar
12:58 07.09.2021.

"O sebi se, dabogda, zabavili" stara je kletva. Zaslužena u sdp slučaju.

GE
Gefufna
13:06 07.09.2021.

Ovu su sretni sto su samo izbaceni iz partije. Prije kojeg desetljeca bi bili likvidirani ili poslani na goli otok. Na zalost pedje i ostalih danas je to ipak nemoguce

PA
pavlov
13:16 07.09.2021.

Pokopala ih drugarica Marina Sekulić Lovrić Merzel i njezina politička deca, koju su 2012. postavljali po položajima.... Da kradu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije