Naslovnica Vijesti Svijet

Tko su hrvatski velikani? - 10 najvećih ekskluzivno u Obzoru

Večernji list u subotnjem prilogu Obzor ekskluzivno objavljuje opsežno terensko ispitivanje javnog mišljenja tvrtke Millenium promocija o tome tko su hrvatski velikani
30. prosinca 2011. u 16:45 507 komentara 1432 prikaza
Nikola Tesla
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Večernji list u subotnjem prilogu Obzor ekskluzivno objavljuje opsežno terensko ispitivanje javnog mišljenja tvrtke Millenium promocija o tome tko su hrvatski velikani. U ovome, do sada najvećemu i najozbiljnijem ispitivanju, rezultati su iznenađujući, ali i ohrabrujući: među najvećim i najvažnijim trima Hrvatima nema ni Tita, ni Tuđmana, ni bilo kojega drugog političara. Hrvati su se, odgovarajući na pitanje kako se Hrvatska najbolje može predstaviti u Europi, opredijelili za znanost i književnost!

Na prvom je mjestu premoćno Nikola Tesla, za kojeg se izjasnilo čak 87 posto od tisuću ispitanika, koliko ih je bilo obuhvaćeno ispitivanjem. Na drugom mjestu sa 63 posto glasova je Ruđer Bošković, a na trećem Miroslav Krleža sa 48 posto. Na četvrtom mjestu po 40 posto glasova imaju Josip Broz Tito i August Šenoa. Kao i u većini dosadašnjih anketa na istu temu, Tuđman je ponovno zaostao jedno mjesto za Titom sa 32 posto glasova, a političare, vojskovođe i lidere u nastavku liste u stopu prate velikani druge vrste.

O prvenstvu Nikole Tesle među svim ostalim velikanima postoji apsolutni konsenzus. Njega su na prvo mjesto stavili mladi i stari, muškarci i žene, stanovnici grada i sela, Zagorci, Dalmatinci, njegovi Ličani... Oko političara i književnika takve apsolutne sigurnosti nema, ali za Hrvate je već i jedan velikan oko kojeg se svi slažu, morate priznati, velika stvar.

O istraživanju "Tko su hrvatski velikani?" za Obzor piše Branimir Pofuk.

Elipso

 • -obrisani-:

  Ali ja se salim,i uzgred mi je drago da se Hrvati ponose Srbima.....

 • Avatar Alfons_x
  Alfons_x:

  heh dobijem minus čak i kad lijepo pozdravim :)

 • valis:

  Za prave Hrvate je najveci dr.Franjo Tuđman !!!