Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZADINA SUKOBA

Pod velom tajne: Policija otkrila tko bi mogao stajati iza nereda u Ljubljani

Screenshot
06.11.2020.
u 18:17

Od nezakonitih prosvjeda ograđuju se danas svi, uključujući i skupinu "Anonymous Slovenija" koja ih je bila najavila

Još uvijek nije jasno tko je odgovoran za sinoćnje izgrede u Ljubljani u kojima je, po zadnjim podacima, lakše ozlijeđeno 15 policajaca i nepoznat broj sudionika zbog epidemije zabranjenih prosvjeda, niti što je bio njihov cilj.

Kako je u petak popodne objavio Slovenski radio, među onima koji su izazvali sukobe s policijom i na nju bacali granitne kocke te baklje, na što je ona reagirala suzavcem, vodenim topom i privođenjima, uočeni su i pojedinci iz "kriminalnog miljea", te privatnih zaštitarskih tvrtki povezanih s vlasnicima lokala u Ljubljani, koji su zbog odluke vlade i epidemije zatvoreni. Stoga se može nagađati da je jedan od motiva događaja koje sada svi osuđuju pokušaj difamiranja vlade od onih kojima je onemogućena dobit i poslovanje, dodaje radio.

Nakon sinoćnjih sukoba s policijom uhićeno je 10 osoba. U međuvremenu se od nereda, u kojima je bilo i napada na novinarske ekipe te oštećivanja gradske imovine, ograđuju i osuđuju takve pojave sve političke stranke i drugi politički akteri i organizacije. 
Predsjednik države Borut Pahor kazao je da najstrože osuđuje nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, jer sve demokratske institucije u zemlji funkcioniraju usprkos pandemiji. Izgrede je kao potpuno neprihvatljive osudila i Slovenska biskupska konferencija, pozvavši sve da poštuju mjere koje je donijela vlada Janeza Janše.

Od nezakonitih prosvjeda ogradio se i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali i skupina "Anonymous Slovenija" koja ih je bila najavila. Skupina je ustvrdila kako su pojedinci koji su se okupili oko parlamenta i umiješali među 500-injak prosvjednika djelovali na svoju ruku kao "provokatori".

>> FOTO Zbog vladinih mjera, neredi i u Italiji. Prosvjednici razbijali trgovine i automobile

1/13

Glasnogovornik slovenske policije kazao je još sinoć za medije da cilj prosvjednika nisu bili prosvjedi, nego izazivanje sukoba s policijom, što znači da će policija nastojati identificirati sve koji su se na skupu ponašali nasilno i pokušati ih procesuirati.

Novinarske udruge, kao i oporbene stranke, osudile su napade na policiju, ali i na novinare koji su pratili događanje tijekom nemira. Među novinarima, ali i u široj javnosti, negativan odjek imaju izjave ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, koji krivicu za nerede pripisuje medijima. Po njegovim riječima, za ranjene policajce i nerede koji "ne spadaju u mirnu Sloveniju" krive su medijske kuće, jer su mjesecima davale medijsku potporu "biciklističkim" prosvjedima protiv Janše i njegove vlade, koji traju već mjesecima, ali su se odvijali mirno i uz nadzor policije.

Od Hojsovih izjava distancirao se predsjednik parlamenta i član vladajuće većine Igor Zorčič.

"Krivnju za nasilne prosvjede treba tražiti među onima koji su nasilje provodili, a ne u vladi, oporbi ili medijima, jer nas to udaljava od rješavanja problema koje izaziva epidemija", naveo je Zorčič u poruci na twitteru.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar JPlesi
JPlesi
03:15 07.11.2020.

pa tko tako nešto može i pomišljati u zemlji gdje teče med i mlijeko...pa kaj nam svima fali kao i njima...zar nemamo idllu od života ...pa život nam svima postaje prava bajka....

MA
MareS11
21:08 06.11.2020.

Cek da pogodim, okrivit ce desnicare haha

DU
Deleted user
19:17 06.11.2020.

Cudno ,u Sloveniji anarhisti, neprijatelji,dok u Bjelorusiji borci za slobodu i demokraciju ..a u sjevernoj Koreji zavedeni zbog izolacije.a svi samo zele normalan i miran život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije