Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.12.2014. u 12:00

Franjino ponašanje posebno zbunjuje ortodoksne katolike koji ne žele čuti od pontifexa: Tko sam ja da sudim? Jer, prema njihovu mišljenju, pontifex mora suditi i presuditi.

Franjo je svojim govorom Rimskoj kuriji dirnuo u osinjak.

Pojavili su se vatikanisti, kao što je novinar i autor Vittorio Messori, koji dvoje oko iskrenosti papinih govora koje nazivaju populističkima. Bez nabrajanja primjedbi, uzet ću samo jednu Messorijevu, koja dovoljno govori o, kako i sam kaže, dvojbama oko Franjina pontifikata.

Kako može jedan papa telefonski nazvati Marca Pannellu, talijanskog političara koji je sedamdesetih godina bio na čelu onih koji su se zalagali za uvođenje zakona o pobačaju i rastavi braka. Franjo je nazvao Pannellu u bolnicu, u proljeće 2014., koji je, po ini puta, štrajkao glađu i žeđu radi prenapučenih zatvora. Pannella, agnostik, nakon razgovora s papom prekinuo je štrajk.

Dakle, kako jedan poglavar Katoličke crkve može nazivati i tješiti političara koji se borio za uvođenje zakona o pobačaju, koji bi ukinuo državno financiranje Crkve itd. Franjino ponašanje posebno zbunjuje ortodoksne katolike koji ne žele čuti od pontifexa: Tko sam ja da sudim? Jer, prema njihovu mišljenju, pontifex mora suditi i presuditi.

A, Franjo spočitava, među 15 bolesti koje je nabrojio Crkvi, karijerizam, zgrtanje novca, smrknutost i ogovaranja. Klevetanje je bolest kukavica i Franjo je tu bolest nazvao “terorizam naklapanja” jer ubija. Papa spočitava i smrknuta lica, kao na pogrebu, mnogih svećenika. Zapravo, teatralna ozbiljnost i sterilni pesimizam često su simptomi straha i nesigurnosti u sebe. Apostol mora težiti tome da bude uljudna, vedra, oduševljena i vesela osoba koja širi radost.

Evo, oni koji bi htjeli smrtno ozbiljnog papu, koji bi trebao cijeli svijet dovesti u određeni doktrinarni red, razočarani su Franjom, koji preporučuje biskupima da budu vedri. Oni ne shvaćaju propovijedi ovoga pape i čeznu za starim vremenima. Ali zazivanje starih vremena ne vodi naprijed. To bi trebali shvatiti i brojni političari koji propagiraju življenje u strahu od vanjskih i unutarnjih neprijatelja, što je bio lajtmotiv za održavanje Jugoslavije.

>>Zašto hrvatski biskupi hine da nisu čuli papu Franju i njegovih 
15 grijeha Crkve?

Komentara 17

LI
livoguza2
14:28 28.12.2014.

Silvije! Kako ti se više ne gadi obmanjivati javnost? Kako te nije sramota lagati ljudima u oči? Sa Božićnog Papina nagovora Urbi et Orbi preskočio si dio koji se odnosi na pobačaj kako ne bi Josipoviću naškodio u kampanji. A Papa upravo ispleskao Josipovićevo protivljenje prizivu savjesti glede pobačaja i usprotivio se pobačaju kojeg Josipović promiče riječima: "Djetešce Isuse, misao mi leti svoj djeci koju se danas ubija i zlostavlja, bilo onoj nerođenoj, lišenoj velikodušne ljubavi njihovih roditelja i pokopanoj u sebičnosti jedne kulture koja ne voli život..." Zašto si ovo zatajio, bidni Silvije? Zar misliš da je moguće zaustaviti istinu, Istinu i Reuters? Lp.

MA
Marko1337
13:54 28.12.2014.

Naša partija najbolje razumije papu. Oni izvlače sve iz konteksta što im odgovara, a tamo gdje nalaze svoje grijehe, zločine, gaženje ljudskih prava, na to su slijepi i gluhi

Avatar d-ano
d-ano
18:27 28.12.2014.

Silvije je Josipoviceva napisana misao ,zna se,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije