Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko ne legalizira na vrijeme ostat će bez svoje kuće

U opciji i najradikalnija rješenja - država plati legalizaciju, a potom se ovrhom naplati prodajom nekretnine na javnoj dražbi.
14. siječnja 2012. u 13:00 125 komentara 1345 prikaza
'09.12.2011,Osijek - Osjecanin i clan HNS-a, Ivan Vrdoljak, postaje ministar u novoj Vladi. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'

Proces legalizacije bespravno sagrađenih kuća, vikendica, apartmana... očito je propao jer je zahtjev podnijelo manje od jedan posto bespravnih graditelja.

Rok otplate do 10 godina

– Zakon bivšeg ministra Branka Bačića bio je nedorečen, pun nepoznanica i kompliciran. Zato smo već krenuli u izmjene zakona a cilj nam je da proces legalizacije bude jednostavan, brz i jeftin.

No to ne znači da će bespravni graditelji proći bolje nego svi oni koji su se držali zakona i gradili legalno. Troškovi za legalizaciju, naravno, bit će veći, ali treba imati mjeru – rekao je naš sugovornik iz Ministarstva graditeljstva.

Štoviše, doznajemo da će država pomoći i u financiranju legalizacije, a pravna služba u Ministarstvu graditeljstva već razmatra nekoliko modela. Bitno je da bespravni graditelji neće morati odmah platiti legalizaciju već će im se omogućiti da to učine tijekom razumnog razdoblja od pet do deset godina.

– Razmišljamo o osiguravanju kreditnih linija kod banaka za koje bi garantirala država. To znači da bi država stavila zabilježbe na te nekretnine sve dok vlasnik ne otplati kredit – kaže naš sugovornik iz Ministarstva graditeljstva. Za one koji uporno ne žele legalizirati svoju nekretninu, i koji se ogluše na zadnji rok koji će ministarstvo odrediti (maksimalno kraj 2013.), uvest će se penali. Prema najradikalnijoj ideji koja se također razmatra, država bi sama obavila i platila legalizaciju a potom bi od vlasnika te nekretnine tražila povrat novca s kamatama.

– Ako bi se vlasnik i dalje pravio lud, država bi se, ako nam pravnici to "amenuju", naplatila ovrhom. Tu kuću ili vikendicu ponudili bismo na javnoj dražbi. Od prodaje uzeli bismo svoj dio novca, a ono što bi i ako bi ostalo dobio bi vlasnik – objasnio je naš izvor.

Iako svi detalji procesa legalizacije još nisu dogovoreni, doznajemo da će nova Vlada pokušati legalizirati sve što se legalizirati da - odnosno veliku većinu od 150 tisuća bespravnih objekata.

Plan je, naime, da se legalizira sve što nije na infrastrukturnim koridorima, u šumama, parkovima prirode, nacionalnim parkovima i "u moru".

Bit će i rušenja

No to ne znači da nikako neće biti i rušenja. Naime, svi objekti koji su se bespravno započeli graditi nakon 21. lipnja 2011. godine (nulta točka, odnosno zračna snimka postojećeg stanja, nap. a.) vrlo teško će se legalizirati.

– Ono što se nikako neće moći legalizirati, bit će srušeno, a jedan mali dio pokušat ćemo legalizirati, ali će vlasnici to morati platiti puno skuplje – kaže naš izvor.

Za svaku uloženu kunu državi se u konačn

Za svaku uloženu kunu državi se u konačnici vrati pet kuna

Doznajemo da ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak ima dosta dobro mišljenje o projektu koji je započeo njegov prethodnik Branko Bačić i da će ga nastaviti provoditi čim se donese državni proračun, odnosno osigura novac za sufinanciranje kredita za kupnju prvih nekretnina. Podsjetimo, država je prve četiri godine plaćala pola rate za stanove koji nisu smjeli biti skuplji od 100 tisuća eura, a kvadrat nije smio biti skuplji od 1.900 eura.

Dok je bivša Vlada za taj projekt osigurala 27 milijuna kuna, doznajemo da Vrdoljak planira kroz dvije godine u državnom proračunu osigurati 60 do 70 milijuna. U ministarstvu imaju računicu da se državi za svaku uloženu kunu u taj projekt vrati pet.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  za kuću od 150 kvadrata platrio sam komunalija 25 000 tko kaže da je to puno nije normalan

 • Avatar mf
  mf:

  biser do bisera

 • tonto:

  Kada vrate Hrvatskoj sve pokradeno privatizacijom i korupcijom u zadnji 20 gd. Onda mogu pricati o nekoj legalizaciji.