Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donedavno djelovao iz sjene

Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Russian President Putin and Defense Minister Shoigu take break in Siberia
Foto: ALEXEI DRUZHININ/NEWSCOM
1/3
25.10.2022.
u 14:50

Nakon godina poricanja, tek je nedavno priznao da je u svibnju 2014. osnovao Wagner grupu kako bi podržao ruske separatiste u nastojanjima da preuzmu kontrolu nad Donbasom

Ili želi postati utjecajniji u ruskom vojnom vrhu ili ima veće političke ambicije - jedno od ovog dvoje, piše Washington Post, mogao bi biti razlog izravnog suprotstavljanja Jevgenija Prigožina Vladimiru Putinu. Nije mu čovjek koji je nedavno priznao da je osnivač paravojne organizacije Wagner rekao, doduše, ništa pretjerano pametno, osim da mu vojna taktika u Ukrajini vodi ka porazu. Ipak, suprotstavljanja Putinu dosad nije bilo ni na koji način pa, kako izvještava Post, ta su događanja dospjela i u dnevni obavještajni brifing predsjednika SAD-a Joea Bidena. Tako je za napetosti Prigožin-Putin Post i saznao, a anonimni dužnosnici pojasnili su dnevnom listu kako pristigle kritike samo potenciraju ono što Prigožin javno govori već tjednima, kao i da je iz svega vidljivo koliki utjecaj šef Wagnera ima na Kremlju. A frustrira ga, navodno, rusko Ministarstvo obrane, točnije ministar Sergej Šojgu, što je, kaže Post, vidljivo iz drugog izvješća američke obavještajne službe koje je kružilo među dužnosnicima. A čini se da je Prigožinu dojadilo djelovanje iz sjene, što je radio donedavno, kad je nijekao povezanost s grupom Wagner, kao i miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016. godine.

"Putinov kuhar", međutim, u posljednje vrijeme u javnost izlazi bez problema i vrlo samostalno pa je priznao da vodi Wagner, a navodno je on sam "sredio" da se na društvenim mrežama pojavi video u kojem se ta paravojska žali na nedostatak hrane, kako bi Kremlj put njih usmjerio još sredstava. Američke obavještajne službe, piše Post, dobile su i izvještaj u kojem stoji i da je Prigožin Putinu iznio svoj stav kako se rusko Ministarstvo obrane previše oslanja na Wagner i ne daje plaćeničkoj skupini dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u Ukrajini. Sam Prigožin sve je zanijekao obrativši se Washington Postu preko svoje press službe.

- Nisam nedavno osobno komunicirao s Vladimirom Vladimirovičem Putinom, niti to planiram u skoroj budućnosti. Nisam niti kritizirao upravljanje Oružanim snagama Ruske Federacije tijekom sukoba u Ukrajini. Stoga ne mogu ništa komentirati - rekao je Postu pa dodao da on nema pravo kritizirati, a ni hvaliti rad ruskih oružanih snaga jer nije vojni stručnjak. Video u kojem se Wagnerove snage žale na nedostatak hrane nije vidio, kaže. Navodnu interakciju Prigožina i Putina glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati. S druge strane, stručnjaci tvrde kako se vođa skupine Wagner posljednjih mjeseci zaista uzdigao na hijerarhijskoj ljestvici.

- Zbog rata došao je bliže Putinu nego ikad prije. Osobe poput Prigožina i čečenskog čelnika Ramzana Kadirova javno kritiziraju rusku vojsku, a time aspekt ruske države u sjeni postaje sve vidljiviji - rekla je za Post Marlene Laruelle, direktorica Instituta za europske, ruske i euroazijske studije na Sveučilištu George Washington. Koliko se Prigožin "razmahao" vidljivo je i iz njegovih nastupa ranije ovog mjeseca, kad je na društvenim mrežama kazao kako vrh ruske vojske ne razumije situaciju na terenu u Ukrajini.

- Mislim da bismo sve te gadove trebali poslati bose na frontu s mitraljezima - rekao je čovjek koji je prošlog mjeseca održao govor o novačenju; u zatvoru. Da se priključe Wagner grupi nudio im je, a ako prežive šest mjeseci, bit će pušteni na slobodu. Nije se Rusima baš svidjelo što će se puštati zatvorenici pa im je Prigožin rekao "ili oni ili vaša djeca".

- Prije nego je rat počeo ići loše za rusku vojsku, nije bilo pogodno da kritičari prigrabe svjetla pozornosti. Ali ljudi poput Prigožina sada vide priliku da se dočepaju mjedenog prstena. Situacija u Rusiji je sada stvarno kaotična - kazala je Postu Fiona Hill, bivša dužnosnica Bijele kuće i stručnjakinja za rusku administraciju. A tko je uopće Jevgenij Prigožin? U svom rodnom Lenjingradu prodavao je hrenovke na ulici, devet godina proveo je u zatvorima, a "Putinovim kuharom" ga zovu jer je bio vlasnik restorana u Sankt Peterburgu kojeg je Putin posjećivao. Nadimak mu je ostao i jer je upravo njegov catering biznis imao unosne ugovore s ruskim državnim i gradskim službama. Nakon godina poricanja, tek je nedavno priznao da je u svibnju 2014. osnovao Wagner grupu kako bi podržao ruske separatiste u nastojanjima da preuzmu kontrolu nad Donbasom.

VIDEO Rusi masovno dolaze u Srbiju, cijene najma u Beogradu i Novom Sadu otišle u nebo: 'Ne pitaju za cijenu'

Komentara 17

TM
trade_mark
15:12 25.10.2022.

začudno kako ovo zvuči blisko... npr. bio vozač autobusa pa postao general.

Avatar krcedolac
krcedolac
15:54 25.10.2022.

Mafijaška država koja svoje oponente ubija novičokom, polonijem, vješanjem, bacanjem kroz prozor ili zbog sumnjve riječi šalje na višegodišnje robije u Sibir....daleko od civilizacije i vladavine prava.

Avatar Cantor
Cantor
15:43 25.10.2022.

Ko je Putinov kuhar? Pa to svi znaju. Steven Seagal. Za to je vježbao još na onom brodu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije