Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasna trafostanica

Tko je odgovoran za smrt 12-godišnjeg Ivana Jajela?

'19.05.2012.,Svinjarevci-Jucer u 21 i 35 sati u centru sela Svinjarevci smrtno je stradao dvanaestogodisnji djecak koji se igrajuci popeo na neograeni trafo pri cemu je smrtno stradao od elektricnog
Foto: 'Goran Ferbezar/Pixsell'
1/3
20.05.2012.
u 21:00

Trebalo ju je ograditi žicom ili na neki drugi način onemogućiti pristup. Ima ih barem 5-6 u ovom kraju, ogorčeni su mještani

Igrajući se s prijateljima u središtu Svinjarevaca, 12-godišnji Ivan Jajelo u subotu oko 21.30 sati popeo se na željeznu samostojeću trafostanicu i dodirnuo električne vodiče pod naponom. Zbog strujnog udara na mjestu je smrtno stradao te je pao na tlo.

Odmah zvali Hitnu

Mještani koji su bili pred kućama odmah su pozvali Hitnu pomoć, no kada je dežurni liječnik stigao, dječak je već bio mrtav.

Svinjarevci su selo nedaleko od Vukovara u kojem živi otprilike 300 ljudi, a na mjestu tragedije okupilo se pedesetak mještana, uglavnom mlađih ljudi, koji su komentirali tragediju kakva se ne pamti u selu.

– Čudi me da se nešto slično nije dogodilo i prije jer su takve trafostanice bez ikakva osiguranja i još na rešetkastim nosačima, te gotovo mame djecu da se popnu. Trafostanica se morala ograditi žicom ili na neki drugi način onemogućiti pristup jer je sve pod naponom, a otvoreno. To su stare trafostanice kakvih ima barem 5-6, i to najviše u mjestima koja su bila okupirana, a drugdje se već posljednjih dvadesetak godina rade zatvorene trafostanice – rekao je jedan mještanin kojeg smo zatekli na mjestu tragedije.

Pitanje odgovornosti

Policija i Županijsko državno odvjetništvo stoga će utvrditi je li Hrvatska elektroprivreda odgovorna za smrt dvanaestogodišnjaka.

– Nakon što je obavljen očevid, policija u suradnji s tužiteljstvom nastavlja istraživati kako bi se utvrdilo sve okolnosti nesreće, pa i pitanje moguće odgovornosti vlasnika trafostanice, odnosno jesu li se poštovali svi sigurnosni propisi. Dok se ne obave svi izvidi, ne možemo govoriti o mogućoj odgovornosti – rekao je glasnogovornik policije Luka Barunčić.

Komentara 31

OB
-obrisani-
21:21 20.05.2012.

Ima li tamo tabla sa oznakom opsnosti od strujnog udara ? Krivi su roditelji, odnosno socijalne službe, skrbnici, koji nisu upozorili dijete na opasnost ili odvojili dijete od roditelja

CR
crocro
21:24 20.05.2012.

MarkoHR, Danas smo se dopisivali jer ja ne mogu odbaciti odgovornost HEP-a za nesretan slučaj. Vi ste tvrdili da se radi o otvorenoj trafo-stanici i bili ste u pravu, no ja na ovoj trafostanici ne vidim baš nekakve šiljke koji sprečavaju nepozvane da se penju na trafo-stanicu. Na ovu stanicu se može popeti i starac o 90 godina a kamoli ne dijete koje je znatiželjno. Trafo-stanica ne smije ostati u ovakvom stanju kakva je ova i ona je morala imati istaknutije i učinkovitije zapreke kako bi se osujetio pokušaj penjanja od strane djece. Na ovoj trafo-stanici nema nikakve zaštite a po prečkama se može penjati tko god hoće. Prema tome ja vidim nečiju odgovornost zbog ove tragedije. Dosta je bilo tragedija zbog aljkavosti odraslih. Sjetite se koliko je samo stradalo djece na igralištima zbog srušenih željeznih golova na djecu. Toga je dosta i odrasli moraju misliti na djecu i njihove nestašluke.

TO
Toni50
09:50 21.05.2012.

Tko je odgovoran za smrt 12-godišnjeg Ivana Jajela? RH .Koja dozvoljava ovakovu jeftinu primitivnu izgradnju bez prave zaštite ! Imalo naormalni je mogao - morao predvidjeti ovako što ... ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije