Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je novi šef Janafa: Kao student ispisivao je parole po zidovima, a u ratu je bio blizak s Tuđmanom

Stjepan Adanić (HDZ) ima bogato životno iskustvo, sudjelovao je u razmjeni 2500 ljudi, bio je pomoćnik ministra obrane, a 22 godine je u Janafu...
24. rujna 2020. u 21:31 85 komentara 35733 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Pogledajte galeriju 1/4

Stjepan Adanić (61), magistar pravnih znanosti, članom uprave Janafa postao je zajedno s Vladislavom Veselicom u veljači ove godine, kad je Dragan Kovačević dobio novi mandat na čelu te tvrtke. Prije toga bio je pomoćnik direktora u Janafu, i to od početka rujna 1998. godine, dakle pune 22 godine. Sad je dobio priliku voditi tu tvrtku kao v. d. predsjednika uprave, o čemu je javnost jučer obavijestio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Računalo Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

– Ima veliko, bogato životno iskustvo. Bio je ratni gradonačelnik Varaždina, pomoćnik ministra obrane pa državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja... Mislim da će na čelu Janafa, tvrtke koja se u posljednje vrijeme spominje u negativnom kontekstu, svojim znanjem i iskustvom uspjeti sve posložiti da tvrtka funkcionira normalno – kaže nam saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji dobro poznaje Adanića, pogotovo njegov ratni put.

U Varaždinu je, podsjetio je Stričak, 1991. zarobljen cijeli 32. korpus JNA, a oružje koje su zaplijenili u vojarni koristilo se u oslobođenju u drugim dijelovima države. Adanić je s državnim vrhom i Kriznim štabom tadašnje Općine Varaždin pripremao, organizirao i provodio obrambene pripreme, rat i zarobljavanje korpusa JNA, a bio je i pregovarač i talac u razmjenama ratnih zarobljenika 1991. te pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Hrvatske iste te godine.

Višestruko odlikovan

Višestruko ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Rođen je 1959. godine u Loboru u Hrvatskom zagorju. Diplomirao je 1983. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz nacionalne sigurnosti. Osnivač je HDZ-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Autor je i koautor knjiga iz područja prava i nacionalne sigurnosti, ali i knjiga “Varaždinski dani rata” i “Dvadeset proljeća Roda”, u kojima se prisjetio i dana kad je vodio Krizni štab u Varaždinu. Dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. godine pomoćnikom ministra obrane, šefom vojnog kabineta predsjednika države i glavnim pregovaračem o odlasku JNA pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a.

Šibenik: HDZ predstavio kandidate za nadolazeće europske izbore odluka vlade Ćorić: Stjepan Adanić vršitelj je dužnosti predsjednika Uprave Janafa

Kao pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora sudjelovao je, kako se navodi, u oslobađanju 2500 ljudi. Jedno je vrijeme, od 2007. do 2011., bio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. Adanić je bio blizak s dr. Tuđmanom. O tome je kao pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a govorio uoči EU izbora u travnju prošle godine.

– Kao jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države, svjedok sam Tuđmanove politike pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske te razborite europske i hrvatske politike u stvaranju države. Tu razboritu politiku u interesu Hrvatske nastavlja naš predsjednik Andrej Plenković. Dr. Tuđman često je znao govoriti da moramo biti moderni, ići ukorak sa svijetom, ali da nikad ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo i odakle dolazimo – rekao je tada Adanić, koji je bio i predsjednik HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež pa ja tako 2015. upozoravao na demografski slom, optuživši za nj SDP-ovu vladu.

FOTO: Prošlog tjedna uhićen je Dragan Kovačević kojeg je na čelnom mjestu Janafa zamijenio Stjepan Adanić

1 / 7

Četiri kredita

– Na svim područjima društvenog života vladajuća politička kasta proizvodi krizu i kaos. Kombinacija neznanja i nerada u aktualnoj vladi rezultirala je i katastrofalnim rezultatima, koji se, nažalost, prelamaju na leđima građana – poručio je te 2015. i zaključio da Milanovićeva Vlada stvara nove nezaposlene, socijalne slučajeve, bavi se podmetanjima, politikantstvom, zapošljavanjem podobnih, društvenim podjelama te time stvara potpuni kaos i beznađe u društvu. Adanić je oženjen i ima troje djece. Supruga mu je zaposlena u HEP-u i ima plaću oko 8000 kuna. Kao članu uprave Janafa Adaniću je plaća bila oko 25.900 kuna. On ima četiri kredita, tri u kunama u ukupnom iznosu od 230.000 kuna, podignute 2018. i 2019., te jedan iz 2015. na iznos od 25.000 eura.

Supruga ima jedan kredit iz 2018. od 250.000 kuna. Mjesečno im objema za otplatu treba ukupno oko 10.000 kuna. Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800.000 kuna, kupljen prodajom imovine, kao i garažu procijenjenu na 180.000 kuna te još dva stana u Zagrebu, jedan od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, te drugi od 40 kvadrata vrijedan 750.000 kuna, koji su kupljeni od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada. Adanić je naslijedio kuću u svom rodnom Loboru u Krapinsko-zagorskoj županiji vrijednu oko 400.000 kuna, gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150.000 kuna te vikendicu od 109 kvadrata vrijednu 400.000 kuna.

U Loboru je naslijedio i voćnjak vrijedan 100.000 kuna, livadu vrijednu 250.000 kuna, tri njive vrijedne 300.000 kuna i tri šume procijenjene na 200.000 kuna. Šumu, vrijednu 200.000 kuna, ima i na Krku, no nju nije naslijedio, već ju je kupio na kredit. Supruga ima tri automobila vrijedna ukupno 200.000 kuna, a on traktor čija je vrijednost 35.000 kuna. I taj traktor je naslijedio. Prijavio je i četiri dionice Jadranskog naftovoda. Ušteđevinu nema.

 

Kao student ispisivao parole i crtao grafite

Stjepan Adanić, kako se može zaključiti iz njegovih intervjua i objava na društvenim mrežama, fasciniran je prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. I domoljubljem. U jednom od razgovora otkrio je da je kao student s prijateljem ispisivao parole poput “Hrvatska – West” i crtao grafite. Nazvali su se Crni vukovi. Često s ponosom opisuje dane oslobođenja Varaždina. U svibnju ove godine pokrenuo je čak inicijativu da se 23. svibnja, na dan kad je 1990. konstituirana Skupština Varaždina i izabran prvi gradonačelnik, obilježava kao Spomendan uspostave demokracije i višestranačja u Varaždinu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U jednoj od objava na Facebooku opisuje kako su 1990. izbjegli zamke koje je pripremila JNA. – Slovencima smo dali sve podatke o kretanju JNA prema njima kako bi se pripremili za efikasnu obranu, što se pokazalo ispravnim. Slovenci su se obranili, a mi smo u rujnu 1991. godine u Varaždinu pobijedili cijeli elitni korpus JNA i dali Hrvatskoj sedam puta više naoružanja nego što je Hrvatska imala do tada – napisao je. Bio je prvi glavni urednik časopisa “Hrvatski vojnik” 1991. godine. Sudjelovao je čak u osmišljavanju i izradi novog odlikovanja – Velereda Franje Tuđmana. Ističe da je i 1995. godine na prijedlog dr. Tuđmana radio na uspostavi hrvatskih odlikovanja i priznanja koja, napomenuo je s ponosom, traju i dan-danas. – Nisam Štefa dugo vidio. Povremeno zna navratiti ovamo u vikendicu Loboru – rekao nam je pak Adanićev daljnji rođak.

 

Stožerni brigadir iz Domovinskog rata 2018. dobio čin brigadnog generala

Iza Stjepana Adanića, koliko zna Anđelko Stričak, nema afera. – Dugo je u politici, a kad si u politici, onda si pod reflektorima. Nisam čuo da se oko njega vrti nešto sporno – napominje Stričak. Adanić je 2018. dobio čin brigadnog generala. Nakon što se promijenio zakon, činovi su se usklađivali s NATO-ovima. Oni koji su imali čin stožernog brigadira, koji NATO ne poznaje, a otišli su iz vojnog sustava bilo u mirovinu ili na nove dužnosti, ostali su praktički bez čina pa se, objašnjava Stričak, izmjenama i dopunama zakona ispravila ta nepravda. Stožerni brigadiri postali su brigadni generali, a među njima i Adanić.

 

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • Dpe:

  Nema ama baš nikakve reference da uopće bude u Jamafu, a kamoli u upravi, kao ni ostali članovi. Ovo je klasičan primjer kako podivljali neokomunizam omogućuje "karijere" isključivo prema podobnosti. Državna infrastrukturna kompanija bogomdana za nebrojena uhljebljivanja partijskih kadrova koji ... prikaži još! nemaju nikakva konkretna znanja i iskustva u privredi. Vjerojatno bi se stotine, i tisuće njih mogli otamo otpustiti, a da se to ne osjeti

 • Avatar sin_Ujkanovog_sina
  sin_Ujkanovog_sina:

  Čemu uljepšavati prošlost ? Diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka ( to je bio službeni naziv te ustanove do 1990. godine) studij čiji je naziv glasio "opštenarodna odbrana i društvena samozaštita SFRJ", a magistrirao je (prije rata) na Pravnom ... prikaži još! fakultetu u Banja Luci. Tvrdnju o ispisivanju (proturežimskih) parola po zidovima u vrijeme dok je bio student ONO i DSZ ne bih komentirao...

 • Avatar pantagana
  pantagana:

  Kao student ispisivao je parole po zidovima....... ko pravi SKOJevac, jel piso smrt fasizmu sloboda narodu