Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željko biloš

Tko je najbogatiji Slavonac - Moćni 'kralj željeza' koji voli političare

Željko Biloš (1)
Foto: Davor Javorovic/Vecernji list
1/4
23.03.2013.
u 18:20

Biloš je vlasnik je tvrtki koje vrijede gotovo 600 milijuna kuna i zapošljava više od 600 radnika.

Baš kao što je i cijeli njegov privatni život skriven od očiju javnosti, osječki poduzetnik Željko Biloš (58) u tajnosti je u četvrtak navečer izašao iz policije. “Kralj željeza” i jedan od najbogatijih Slavonaca uhićen je toga jutra u velikoj USKOK-ovoj akciji zbog sumnje u poticanje na davanje mita. Čeka ga kaznena prijava, a branit će se sa slobode.

– Ispitivali su ga dva i pol sata, u 19 je otišao kući. Što će se dalje događati, ne ovisi o nama, nego o USKOK-u – kazao nam je kratko njegov odvjetnik Marko Dumančić.Policija mu je “prečešljala” vilu u osječkom naselju Retfala, ali i sjedište njegove tvrtke Osimpex.

Sve su oči, tako, zadnja dva dana uprte u čovjeka koji, kako pričaju njegovi prijatelji, nimalo ne voli svjetla reflektora. Vlasnik je tvrtki koje vrijede gotovo 600 milijuna kuna i zapošljava više od 600 radnika. Svoju matičnu tvrtku Osimpex, koja se bavi trgovinom željeza, osnovao je još 1990. U vlasništvo je 1995. upisao i Đuro Đaković - zavarene posude. Osnovao je Feroimpex u Vukovaru 2002., a u susjednoj je Srbiji potom kupio Lifam. Na njegovom je imenu i osječki OLT, tvornica poljoprivrednih priključaka.

Ima i televiziju

Zakoračio je 2009. i u medijski biznis. Vlasnik je Osječke televizije, koja slovi kao pandan Slavonskoj televiziji, inače etiketiranoj kao Glavaševa. Upravo ovih dana trgovački centar Portanova, u koji je uložio 80 milijuna eura, slavi drugi rođendan.

Bio je, kako doznajemo, i suvlasnik benzinskih postaja Osijek-petrol, a te je dionice prodao baš pred gradnju Portanove.

Željko Biloš nikada, koliko je poznato, nije imao člansku iskaznicu niti jedne političke stranke. No, u javnosti ga se povezivalo s čak nekoliko opcija.

Veliki je prijatelj Ante Đapića. Upravo se zbog njega, pričalo se, i razišao s Branimirom Glavašem. Kada su se Glavaš i Đapić politički sukobili 2005., Biloš je stao iza tadašnjeg čelnika HSP-a s kojim je odrastao.

– Znamo se 40 godina, igrali smo se zajedno u Retfali. Izvanredan je čovjek i odličan Hrvat – opisuje ga Đapić. Obrazovan je, kaže, i poduzetan. Miran je obiteljski čovjek, zatvoren i ne voli se javno eksponirati, svjestan da je “otvorenost prema medijima mač s dvije oštrice”. Veseljak je po prirodi i voli zvuke slavonske tamburice.

– Kome je prijatelj, pravi je prijatelj. No, zna uzvratiti udarce ako idu prema njemu i dodati ljutu travu na ljutu ranu – priča Đapić.

Biloš mu je, tako, vjeran ostao i kada je Đapić nedavno izbačen iz HSP-a. Primio ga je doslovno pod svoj krov. U kampanju za gradonačelnika Osijeka, kao nezavisni kandidat, Đapić je krenuo iz ureda u zgradi tvrtke Osimpex.

– Pitao sam ga ima li kakav zgodan prostor, ponudio mi je nekoliko lokacija pa sam iznajmio ovu u središtu grada – navodi.

Biloš “naginje udesno”, ali ima prijatelja, dodaje Đapić, i u SDP-u, HDZ-u i HDSSB-u.

Pomaže “posrnulima”

– Pomagao je ljude koji su znali pasti u politici. Vezuje se uz ljude, gleda tko je kakav čovjek – govori. O odnosu “kralja željeza” s Glavašem, Đapić nije želio govoriti.

Dok je jedan policijski kombi stajao u četvrtak pred Biloševom kućom, drugi je bio parkiran u susjedstvu pred domom Damira Ivića. Ovaj je, pak, uhićen u Dubrovniku, gdje je suvlasnik građevinske tvrtke Ragusa. Pušten je istu večer. Ivić je poznatiji kao optuženik u aferi nabave šljunka za gradnju slavonske autoceste, za što se tereti i bivšeg direktora te suvlasnika Osijek-Koteksa Dragu Tadića, kao i poduzetnika Ramiza Pandžića. Bio je direktor marketinga i trgovine u toj tvrtki. Ivića i Tadića tereti se da su primili 2,5 milijuna kuna mita od Pandžića. Bio je to, stoji u optužnici, uvjet da sklope posao kupoprodaje šljunka s Pandžićevim obrtom Santiva i tvrtkom Frankopan. 

>> Među uhićenima bivši direktor Ine i najbogatiji Slavonac

Komentara 3

Avatar airbizz
airbizz
18:24 23.03.2013.

mislim da novac kod nas otvara sva vrata.stoga bilošu nije bila potrebna nikakva članska iskaznica. samo se nadam da neće biti pokajnika,da nakon istrage budu pušteni.zlo je zlo. naravno,zapljeniti protuzakonito zarađenu imovinu.

OB
-obrisani-
18:29 23.03.2013.

Kralj željeza nije ni u jednoj stranci, a prijatelje ima u svim strankama. Mišljenja sam da je ovo uhićenje i ispitivanje dokazivanje USKOK-a da nešto veliko radi. Da nema povremenih Afera koje pune novinske stupce, poželjeli bi da se USKOK ugasi poput neke tvrtke. Ako nema posla zašto ne uštedjeti državnom proračunu iz koje g se isplaćuju plaće. Ovo je za nas mnoge upoznavanje skromnog kralja željeza , vlasnika tvrtki koje vrijede 600 milijuna kuna. Ipak se radi o vrlo sposobnom školovanom čovjeku, inače velikom prijatelju poštenjačine Đapića, koji je vidio svoju šansu 1990 godine. U pravo vrijeme, pravog bogaćenja. Zašto bi tako jedna neeksponirana osoba u javnosti bila u pritvoru, kada i oni koji odlučuju pripadaju ovoj Vladi, odnosno palici njegovih prijatelja. Sigurno je prijateljstvo svoju kulminaciju doseglo pred izbore, jer puno je prijatelja, a bogatstvo iako raste, može i da splasne. Važno da je na slobodi koja kao kralju je omogućena. Sretan je ovaj kralj.

KO
kopp29
20:36 23.03.2013.

...kada se pogleda statisticki ni jedan covjek ne moze da se obogati samo tako preko noci....da on je poznati glumac....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije