Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
široka javna osuda

Tko je kriv za rasističke izgrede? Stručnjaci: Poruke su poput nacističkih

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
15.06.2020.
u 23:32

'Oni koji šalju primitivne poruke ne prate političku kampanju i sudsku praksu, poručuje Puhovski

Jezivi transparent koji su u četvrtak razvili Dinamovi navijači na zagrebačkoj Kustošiji, s prijetnjom o silovanju srpskih žena i djece i ustaškim znakovljem, kao i naknadno nastali rasistički grafiti naišli su na jednodušnu osudu političara. Šestorici mladih navijača jučer je određen istražni zatvor. O ovim događajima je ponovno govorio premijer Andrej Plenković, koji je u “Nedjeljom u dva” poručio da u odgovarajućem postupku treba kazniti počinitelje, ali i konstatirao kako je antisrpskih ispada bilo i prije. Plenković tvrdi da je u svom mandatu učinio najviše za dijalog i smanjenje tenzija u društvu.

Plenković: Nema porasta nasilja

– Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i o tome razmisliti – poručio je Plenković. Premijer je otklonio i odgovornost za porast nasilja prema Srbima, podsjetivši da je zbog svoje politike trpio udarce sa suprotnih polova političkog spektra, s krajnje desnice i ljevice, dok je s čelnikom SDSS-a Miloradom Popovcem, kaže, imao vrlo otvoren dijalog.

– Pupovac je jedan od najdugovječnijih političara u Hrvatskoj, koji vrlo konzistentno artikulira interese srpske manjine u Hrvatskoj – ocijenio je Plenković.

Pupovac je, s druge strane, za protusrpske ispade BBB-ovaca okrivio “neke aktere ove izborne kampanje”. Pritom nije želio navesti imena onih koje smatra odgovornima, ali je opisno objasnio kako misli na “neke hrvatske kapitaliste i tajkune, udružene s ljudima iz pravosuđa i nekih krugova iz Crkve, kojima ne smeta ušato U”. Prozvao je i one “koji legaliziraju ‘za dom spremni’” i precizirao da misli na odluku Visokog prekršajnog suda u povodu Thompsonova izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave”. Politolog Žarko Puhovski uvjeren je, međutim, da ovi ispadi nisu posljedica ni izborne kampanje ni pravosudnih odluka vezanih uz “ZDS”.

– Riječ je o dugoročnom kretanju u društvu, a ovdje su akteri oni koji su nezadovoljni ovakvom Hrvatskom, koja je demokratska, bez obzira na neke nedostatke. To je radikalno nacionalistička, proustaška pozicija, na kojoj je vrlo malo ljudi, a oni žive od toga što ima puno domobrana, onih koji ne reagiraju – tumači Puhovski.

Poraz odgoja i obrazovanja

Uvjeren je da se ta mala skupina radikala širi na maloljetnike i mlađe punoljetnike bez profesionalne i egzistencijalne perspektive, a jedina socijalizacijska osnova su im navijačke skupine, preciznije rubne skupine unutar navijačkih skupina.

– Oni su nepismeni, primitivni i dezorijentirani i sumnjam da pozorno prate poruke iz kampanje, a pogotovo sudsku praksu – kaže Puhovski, uvjeren da bi presuda protiv Thompsona i zabrana takve skupine mogla samo dodatno motivirati.

Činjenicu da su transparent u Kustošiji razvili mladi ljudi sociolog Renato Matić smatra porazom svega što bi odgoj i obrazovanje trebali predstavljati, od obiteljskoj odgoja do vjeronauka, etike i ukupnog obrazovanja, koje je, kaže, u potpunosti zanemarilo odgojnu komponentu.

– Ove poruke usporedive su s onima iz nacističke Njemačke 1930-ih godina u odnosu prema Židovima. Sada je ključna reakcija građana, a ona ipak ohrabruje. Osim one medijski vidljive, osobno sam imao prilike čuti ljude različitih svjetonazorskih polazišta i drago mi je da jednodušno reagiraju prije svega kao ljudska bića i roditelji, zanemarujući činjenicu da su ove poruke upućene našim sugrađanima srpske nacionalnosti. Svi su apsolutno zgroženi i pitaju se zašto i kojim povodom netko uopće dođe na ideju da bi ovakvo što nekom moglo koristiti u političkoj borbi – kaže Matić. 

Komentara 9

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:23 16.06.2020.

Rasisticke poruke ? Srbi su neka druga rasa ? Nisam znao.

DU
Deleted user
10:05 16.06.2020.

Jesu li rasistički ispadi ovo što govore puhovski i pupovac?

ST
stefj
01:29 16.06.2020.

To je tema dok god se to potencira u medijima. Kada nestane iz medija, više neće biti interesantna i nestat će i iz društva... I to nije nacionalno socijalistički (iliti nacistički) ispad, niti je u pitanju druga rasa, u pitanju je nacija i vjera, te bi po tome bio nacionalistički i ksenofoban...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije