Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zrilić protiv zrilića

Tko je kriv: 'besplatne' plinske priključke Zadrani plaćaju i do 21 tisuću kuna

radijator
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/3
04.04.2014.
u 17:15


Bivši dožupan optužuje župana da mu je nudio mito za koncesiju EVN-u

Kad je austrijska tvrtka EVN postala koncesionar plinofikacije za Zadar i Zadarsku županiju 2009., u natječajnoj je dokumentaciji kao presudna činjenica navedena cijena priključka od nula kuna. Tako danas industrijski korisnici sa zadarskog područja priključak plaćaju oko 21.000 kuna, obrti oko 14.000, a građani 7000, a u međuvremenu je Večernji list došao u posjed zapisnika sa sjednice Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu javnog nadmetanja koja pokazuje usporedbu cijena osam ponuđača na prvom natječaju, srušenom godinu ranije nego što je na ponovljenom natječaju 2009. EVN kao jedini ponuđač dobio koncesiju na 30 godina.

Štete u tri županije

– Prema mišljenju povjerenstva, sve su tvrtke koje su se javile na prvi natječaj 2008. zadovoljile propozicije. Zašto je onda natječaj poništen? Ja ću vam odgovoriti; da bi posao dobio EVN koji je od najpovoljnijeg ponuđača bio skuplji čak 13 puta – optužuje Stanko Zrilić, bivši zamjenik zadarskog župana i tadašnji predsjednik zadarske Županijske skupštine. Pokazuje dokumentaciju u kojoj je uistinu na prvom natječaju ponuda EVN-a bila – najskuplja. Za pogodovanje tvrtki, koja je od najnepovoljnije evoluirala do najpovoljnije, izravno tereti prezimenjaka, župana Stipu Zrilića, na kojemu kaže, leži odgovornost za štetu koju će tijekom 30 godina trpjeti građani Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

– Prema mojoj procjeni, računajući na potencijalni broj priključaka u sve tri županije kroz 30 godina, razlika u cijeni između najjeftinijega ponuđača, talijanske Gruppo Societa Gas Rimini, i EVN-a iznosila bi ukupno između 450 i 480 milijuna eura – tvrdi Stanko Zrilić te dodaje da će u trenutku vraćanja koncesije županija EVN-u prema ugovoru morati isplatiti dodatnih sedam milijuna kn. Ovaj HSLS-ovac, bivši zamjenik HDZ-ova župana, koalicijskog partnera, kaže da su mu se za pomoć obratili članovi natječajnog povjerenstva, HDZ-ovci, te da ovo “nije stranačka priča“.

– Predsjednik povjerenstva Olivio Meštrović tražio je od mene zaštitu jer mu je župan prijetio otkazom ako ne potpiše da posao ide EVN-u još na prvom natječaju. Kako sam i ja odbijao potpisati odluku, Zrilić mi je poslao izaslanike i nudio mito i poručio: “Zašto se ti brineš za cijenu, potpiši koliko milijuna eura hoćeš”. Okrenuo sam se i otišao, nisam izabran da bih pljačkao sirotinju – priča Stanko Zrilić koji je slučaj prijavio DORH-u.

“Zna se tko je tko”

Nakon poništenja natječaja, na ponovljeni se javio tek ENV.

– Što se mene tiče, daj Bože da DORH istraži sve što sam radio ja i što je radio on – odvraća na optužbe župan Stipe Zrilić koji je prezimenjaka dvaput tužio za klevetu. Ističe da uvjeti natječaja nisu mijenjani, a EVN se obvezao priključiti kućanstva na sustav plinovoda bez naknade uz određene uvjete, od kojih je glavni bio da se troškovi priključenja uvrste u cijenu plina, tarifu.

– Cijenu plina i priključka određuje država, a u vrijeme natječaja još je uvijek nije bila odredila pa je vjerojatno zbog toga došlo do “kompliciranja ugovaranja” – napominje, dodajući da je odluku o poništenju prvog natječaja donijela Županijska skupština čiji je predsjednik tada bio – Stanko Zrilić.

– Navodi o nuđenju mita teška su izmišljotina. Čitavoj županiji poznato je tko je tko i tko se zalaže za kakav sustav vrijednosti, tko traži mito i tko od čega živi – zaključuje župan te poručuje: Projekt plinofikacije je dobar projekt. 

>> Barišić: Plinofikacija kotlovnica smanjit će cijene grijanja  

>> Plinovod stigao do Dugopolja, Vrdoljak otvorio ventil

Komentara 2

FR
frondi
18:08 04.04.2014.

ništa nije besplatno, zapravo najskuplje je besplatno. besplatni priključak a m3 plina 10kn.

IZ
Intruder_ZD
18:44 04.04.2014.

Čini mi se da ću još godinama nosati boce :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije