Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što vi mislite?

Tko je imao najimpresivniji start u kampanju?

kolaž kandidati - Josipović, Kitarović, Kujundžić, Sinčić
Pixsell
12.12.2014.
u 12:49

Napišite nam vaše mišljenje o tome tko je najbolje krenuo u kampanju te što mislite o stilu i prijedlozima kandidata.

Kolinda Grabar Kitarović točno u ponoć sa Grobnika, Ivo Josipović na Trgu maršala Tita, Milan Kujundžić iz Vukovara, a Ivan Vilibor Sinčić sa žestokom kritikom postojećeg sustava krenuli su u službenu kampanju za predsjedničke izbore čiji prvi krug će se održati usred blagdana, 28. prosinca.

U najnovijoj VL Inicijativi pitamo vas tko je imao najbolji ulazak u kampanju. Ankete provedene prije početka kampanje pokazivale su da aktualni predsjednik Ivo Josipović još uvijek ima veliku prednost na HDZ-ovom kandidatkinjom Grabar Kitarović. Na trećem mjestu se nalazio Milan Kujundžić iz Hrvatske zore, dok su Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida svrstavali u kategoriju "ostali kandidati" koji su u prosincu zajedno dobivali 2,7 posto glasova. No, od svih tih ostalih kandidata, jedino je Sinčić uspio prikupiti 10 tisuća potrebnih potpisa te se upustio u utrku za Pantovčak.

"Ja sam Kolinda, žena iz naroda, ja sam vaša i bit ću vaša predsjednica"

Prva je u službenu kampanju krenula Kolinda Grabar Kitarović jer je predizborni skup organizirala točno u ponoć prvog dana kampanje u rodnom Grobniku. U prvom govoru  istaknula je da s kampanjom kreće s tvrdog, čvrstog kamena, sa svog Grobničkog polja te poručila da je "žena skromnih, težačkih korijena". Kritizirala je aktualnu Vladu jer je "bešćutna i bezidejna", optužila ih za veleizdaju zbog nepovlačenja novca iz EU fondova, a Josipovića nazvala sukrivcem za situaciju u kojoj Hrvatska ide u propast. – Neću prodavati floskule, izigravati profesora, ja sam Kolinda, žena iz naroda, ja sam vaša i bit ću vaša predsjednica, od prve sekunde ću samo raditi, raditi i raditi, neću šutjeti, za dobrobit Hrvatske kojoj ne trebaju stranci da ju pokrenu, nego svi mi – kazala je u prvom govoru Grabar Kitarović.

U kampanji će se voziti u posebnom autobusu sa kojega njezin lik maše građanima uz natpis "Kolinda Grabar Kitarović" i slogan "predsjednica za bolju Hrvatsku". Odmah na početku je objavila svoju imovinsku karticu i uz predizborne skupove krenula i sa donatorskim večerama na kojim skuplja novac za svoju kandidaturu. - Ja ću biti vaš glas, neću šutjeti, govorit ću i raditi od prvog trenutka - poručuje Grabar Kitarović koji smatra da je Josipović tijekom mandata šutio na loš rad Vlade kojoj prijeti da će tražiti da "skupe stvari i odu", ako ne ponude rješenja za izlaz iz gospodarske krize.

Trg maršala Tita za mene je "posebno mjesto"

Ivo Josipović u kampanju je, okružen SDP-ovcima, premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom Mirandom Mrsićem, šefom zagrebačkog SDP-a Davorom Bernardićem te drugim simpatizerima u kampanju krenuo sa zagrebačkog Trga maršala Tita. - S ovog za mene vrlo važnog mjesta krećemo u izbornu pobjedu. Ovo je mjesto za mene posebno jer je tu Pravni fakultet na kojem sam studirao i gdje sam radio, tu je i nova zgrada Muzičke akademije na kojoj sam također radio, blizu je i gimnazija u koju sam išao, HNK gdje sam proveo jako mnogo vremena, muzej Mimara u koji sam često išao - kazao je Josipović.

U nastupu na N1 televiziji objasnio je da  ustavnim promjenama koje predlaže ne traži povećavanje, već profiliranje ovlasti predsjednika, želi podjelu države na pet do osam regija i decentralizaciju te mnogo više novca i obveza za jedinice lokalne samouprave. Kolindi Grabar-Kitarović zamjerio je licemjerje jer govori protiv suradnje sa Srbijom i zajedništva, a istaknuta je članica Trilateralne komisije. Na početku kampanje posjetio je radnice iz udruge Kamensko i tvrtke iz Sisačko-moslavačke županije. - U prvom mandatu sam promovirao novu pravednost, koja je rezultirala time da nitko, bez obzira koliko je visoko ili nisko u nekoj hijerarhiji, ne može mirno spavati ako se bavi korupcijom i kriminalom - pohvalio se Josipović koji će do drugog mandata pokušati doći uz slogan "to je pravi put".

"U dogovoru s premijerima događala se pljačka Hrvatske"

Predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić kampanju je započeo u Vukovaru. - Hrvatska je neuređena zemlja u kojoj su brojni zakoni prilagođeni pojedincima i partijskim elitama da bi oni mogli pljačkati i vladati – rekao je Kujundžić koji najavljuje da će se donijeti novi Ustav u njegovom mandatu. smatra da su Stjepan Mesić i Ivo Josipović uništili funkciju predsjednika Republike. - U dogovoru s premijerima događala se pljačka Hrvatske, u dogovoru s podzemljem dogodilo se što se dogodilo i sada ti isti šalju poruku da predsjednik ne može ništa. Ja kažem, može i mora - tvrdi Kujundžić koji je odmah prvog dana kampanje sudjelovao u krnjem sučeljavanju na HRT-u gdje je žestoko prigovarao zbog toga što se u studiju nisu pojavili Josipović i Grabar Kitarović.

- Ivane, čuo sam da si ti prijatelj sa Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem i da su ti oni skupili potpise. Eto, tako sam čuo – rekao je Kujundžić nakon što mu je Ivan Vilibor Sinčić spočitnuo da je šutio na negativne pojave u društvu dok je godinama bio član HDZ-a. Najavio je da iz Ureda predsjednika maknuo bistu Josipa Broza Tita jer "zločincu nije mjesto nigdje u javnosti".

Kandidat koji se želi obračunati sa bankama

Najmlađi kandidat za predsjednika, Ivan Vilibor Sinčić i političko-aktivističke grupe Živi zid koja se bori protiv deložacija i ovrha, u kampanju je krenuo ispred zgrade Sabora gdje je upozorio da u Hrvatskoj ima "pola milijuna duhova, pola milijuna režimskih glasača" s obzirom na nesređen popis birača. Na sučeljavanju sa Kujundžićem kazao je da svi ostali kandidati imaju neprovedive i bankarske programe, da je bankrot zemlje neizbježan, a na prvoj sjednici Vlade koju bi sazvao raspravljalo bi se o tome kako se "obračunati s bankama, s bandom koja nam krade po zemlji". Kandidat Živog zida lustrirao bi one koji su sudjelovali u privatizacijskoj pljački dok je sekundarnim pitanjima, odnosno onima koja građanima nisu najbitnija, nazvao ćirilicu u Vukovaru i istospolne brakove. Dopustio bi legalizaciju konoplje i eutanaziju, optužio je obavještajne službe što dopuštaju kriminalcima da operiraju po državi dok progone aktiviste Živog zida.

- Sadašnja politika i političari doveli su nas do plavih kuverti sa sve većim iznosima, do sve većih odvjetničkih taksi i troškova ovrha koje stižu na adrese naših građana - poručio je Sinčić kojega u kampanji prati i njegova zaručnica, mlada Međimurka i aktivistica Živog zida, Vladimira Palfi.

U komentarima nam napišite što vi mislite tko je najbolje ušao u predizbornu kampanju i kakvo je vaše mišljenje o stilu i prijedlozima kandidata. U drugom članku ćemo napisati vaše najzanimljivije komentare dok ćemo potom i političke analitičare pitati njihova mišljenja o početku kampanje što ćemo objaviti u trećem članku VL Inicijative.

>>"Hum na Sutli je primjer kako bi trebala funkcionirati cijela zemlja"

>>Sinčić objavio što je napisao u svojoj imovinskoj kartici

Komentara 68

SU
sungtakedo
13:01 12.12.2014.

Najimpresivniji start je definitivno imao naš precednik Jovo. Nakon 4 i pol godine zimskog sna on se probudio i kao pobješnjeli medvjed željan meda, krenuo je u pohod na još jedan mandat, ali neće moći dolazi nam prva predsjednica Republikee Hrvatske koja će znati lupiti šakom o stol i reći ovim nesposobnjakovićima na vlasti da je bilo dosta!

RE
recreativo
13:11 12.12.2014.

Najimpresivniji start definitivno ima Kolinda, ne znam jeste li gledali onaj njen kolinda.tv ali tko god da joj odrađuje, radi dobar posao, a skupovi su spektakli. Josipović sve po starom. Pije kave sa svim i svakim samo kako bi došao do glasova, a svoje pravo lice je pokazao na slučaju Perković i Šešelj, no što drugo i očekivati od gospodina koji ima prošlost kakvu ima. Kujundžić pokušava sve na silu, ali to ne prolazi. Lako je sada pljuvati po HDZ-u, a kada je bio tamo, sve je bilo u redu. Sviličića ne treba ni komentirati. Marginalac demagoški. Sve mi se čini da dobivamo prvu predsjednicu RH, pa ćemo vidjeti kako ćemo sa ženom u budućnosti.

AN
ancica99
12:55 12.12.2014.

Definitivno Kolinda ima najkvalitetniju kampanju! Ona je žena koja ima sve kvalitete za našu buduću predsjednicu! Za bolju Hrvatsku uz Kolindu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije