Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Tko je i s kojim ciljem promijenio natpis na Bleiburgu: Nisu krivi Austrijanci...

Počasni bleiburški vod, koji je vlasnik zemljišta na kojemu je podignut spomenik, uklonio je natpis na hrvatskom jeziku, ali ne i grb. To su onda ovih dana učinile austrijske vlasti. Što se zapravo ondje dogodilo?

Komentari 5

RO
ronyday
15:59 13.05.2022.

Druže despot tamo se dogodio još jedan zločin prema stotinama tisuća ubijenih od komunističke bande nakon rata, jer ta banda ne može podnjeti da se narod sjeća svojih mučki ubijenih . Ta banda je natjerala Austrijance da poslušaju ostatke komunističkih zločinaca, navodno povjedničke vojske , jer Austrijance sigurni ne intersira izgled hrvatskog grba i li natpis.

VL
Avatar Slavonija87
Slavonija87
21:12 13.05.2022.

To je u Austriji bilo skroz sporedno dok neki domaci drukeri, ljubitelji Tita nisu počeli ekstremnoj ljevici u Austriji poruciti da agitira oko toga. Prvom prilikom su zabranili, na istom tragu kao što je SDPova većina 2011 to htjela baciti u zaborav skidanjem pokroviteljstva Sabora. Njih smeta sjecanje na te ubijene ljude i stalno pokusavaju umanjiti razmjere toga. 1- negiranje da se ista dogodilo, 2-priznavanje da se nešto ipak dogodilo ali opravdavaju.

VL
SC
stari-cipal
17:28 13.05.2022.

Do 2006. na staroj ploči koja je bila nešto manja od sadašnje, ali istog oblika na hrvatskom jeziku je pisao dosadašnji tekst u „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci svibanj 1945“, onda su 2006. promijenili tekst ''U spomen nedužnim žrtvama Bleiburga, zatim U spomen hrvatskim žrtvama Bleiburga nakon toga na zahtjev brojnih bleiburških hodočasnika je vraćen izvorni tekst iz 1987. „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci svibanj 1945“ koji je nedavno uklonjen. Kad se kaže U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci ne misli se tu samo na ustaše nego na domobrane koji su bili regularna hrvatska vojska i činili su brojčano većinu hrvatskih postrojbi. Svi koji ne vjeruju koji je bio tekst neka pogledaju arhivu fotografija ploče sa komemoracija od 1987. do 2006.

VL
SZ
SZ123
21:15 13.05.2022.

Spojite dvije teme Bleiburg i Prekid trudnoće, koje se vrte zadnjih dana... Razumnom biću bi bilo jasno da bilo kakvo koketiranje sa NDH nema baš nikakvog smisla, kao ni filozofija o pravu na život da umre za par mjeseci uz boli i patnje koje ne možemo spoznat... I što sada bi pametan trebao ući u debatu oko nečega o čemu ne može biti debate... Možemo debatirati o razlozima nastanka NDH, ali što se ima debatirati o rezultatima NDH!? Isto tako možemo debatirati o pobačaju, ali o čemu debatirati u ovom konkretnom slučaju kad dijete umire... I tako naši fundamentalisti ne vide šumu od drveta....

VL
SL
slavenZadravec
21:46 13.05.2022.

Ako se o ubijenim ustasama govori kao o "hrvatskoj vojsci" to je direktno povezivanje hrvatskog imena s genocidom.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.