Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen s 603 kg kokaina

Tko je crnogorski narkobos sa Šestina koji je izručen Hrvatskoj?

Michael Dokovich
Screenshoot
29.11.2019.
u 15:58

U kriminalnim vodama je niz godina te je samim tim u više navrata bio i predmet obrade američkih sigurnosnih službi gdje je završio i u zatvoru

Michael Dokovich (60), koji je prije nekoliko mjeseci u sklopu međunarodne akcije „La Famiglia“ uhićen u Švicarskoj zbog krijumčarenja 603 kilograma kokaina, izručen je Hrvatskoj gdje će se protiv njega voditi kazneni postupak za zločinačko udruživanje i preprodaju droge.

Kako su mediji izvještavali Dokovich je rođen kao Iljmija Frljučkić u Podgorici, a poznanici su ga jednostavno zvali Majk ili Majkl. Koristio se s nizom imena pa je tako 1994. godine, kada se na Floridi oženio s kćerkom tamošnjeg policajca, bio međunarodni biznismen Majkl Ilirijani. U posljednje vrijeme koristio je identitete Živko Jović i Radovan Trzin. U kriminalnim vodama je niz godina te je samim tim u više navrata bio i predmet obrade američkih sigurnosnih službi gdje je završio i u zatvoru. Bavio se raznim kriminalnim poslovima među kojima su bile i računalne prijevare uz pomoć skimmera na bankomatima te je u nekoliko puta u SAD-u i kazneno prijavljivan radi čega mu je bio određen i izgon.

U međuvremenu počeo se baviti i krijumčarenjem narkotika. O kakvoj organizaciji se radi govori i to da je ustrojio organizaciju koja je mlažnjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu i na Daleki istok. I činjenica kako je uhićen pri pokušaju krijumčarenja 600-ak kilograma kokaina govori o kakvoj se organizaciji radi, koliko je ona bila snažna i ustrojena. Do uhićenja Dokovicha došlo je suradnjom američke DEA-e, Europola kao i službi desetak zemlja svijeta od onih u Južnoj Americi pa sve do Hong Konga. Ubrzo nakon njegovog uhićenja na području Hrvatske i Srbije uhićeno je još nekoliko njegovih navodnih suradnika.

O Dokovichevom uhićenju pisali su i srbijanski mediji koji, pozivajući na izvor blizak istrazi, navode kako je do hićenja došlo nakon što je švicarska policija od kolega iz Srbije zatražila pomoć i da pregledaju transkripte i preslušaju snimljene telefonske razgovore do kojih su došli. Dnevni list Blic objavio je tekst u kojem navode kako su švicarski prevoditelji, preslušavajući telefonske i druge razgovore, uspjeli da između redova naslute da se priprema neka akcija.

-Uspjeli su da odgonetnu da je riječ o velikoj pošiljci koja treba da stigne u njihovu zemlju. Rekli su nam da je Dokovich "na čudnom jeziku veoma sličnom srpskom" pričao o tome kako može da osigura kolumbijski heroin, kako to za njega nije problem jer je do sada organizirao preko 20 takvih tura, uz objašnjenja kako je regrutirao ljude za te prljave poslove. Naši operativci su kao i uvijek rado pritekli kolegama u pomoć i već na prvo slušanje shvatili da su članovi klana razgovarali na šatrovačkom, prenosi Blic.

Dodaju i kako su trudili da dešifruju sve razgovore kao i da su imali manjih problema prilikom „prevođenja“ šatrovačkog jer su razgovori vođeni na ekavici, jekavici i ijekavici što govori o tome kako je organizacija bila sastavljena od ljudi sa područja bivše SFRJ.

-Konačno je presretnut i jedan razgovor koji je otkrio lokaciju isporuke droge. Švicarska policija je pripremila zasjedu i u jednoj podzemnoj garaži u Bazelu zatekla pošiljku od 603 kilograma kokaina. Ono čemu se nisu nadali jeste to da će tamo biti i sam Dokovich koji je lično nadgledao pretovar kokaina, navodi Blic.

Prilikom uhićenja kod uhićenih je pronađeno 10 luksuznih ručnih satova, devet mobilnih telefona, četiri pištolja od kojih je jedan imao prigušivač, velika suma novca u različitim apoenima i valutama i mala količina marihuane. Daljom istragom uhićena je i Dokovicheva djevojka Nevenka Čuturić, inače državljanka BiH, i njen brat Siniša koji su u automobilu prenosili 1.000.100 eura.

 

Komentara 2

GR
gragakarlovac
20:27 29.11.2019.

Siromašna zemlja, pa dileri caruju... tako je i u drugim turističkim zemljama, Meksiko npr

DU
Deleted user
20:24 29.11.2019.

Takve likove bi se trebalo izručivati u NR Kinu - doduše, bio bi neki ekstra trošak jer stigne povratni račun za utrošenu municiju, ali jedina država svijeta koja efikasno razračunava s narko-hobotnicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije