Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijal

Tko je bila Bugojanska skupina i zašto je 1972. htjela podići Hrvate na ustanak?

Bugojanska skupina
Arhiva Bože Vukušić
13.10.2021.
u 12:47

Večernji list donosi cjelovit prikaz najkontroverznijeg događaja u novijoj hrvatskoj povijesti o kojem se šuti. Specijal Bugojanska skupina pronađite na svim kioscima!

Socijalistička Jugoslavija temeljila je svoju stabilnost na vrlo snažnom sustavu sigurnosti, koji su činili golem policijsko-vojni aparat te vrlo razgranate obavještajne službe koje su operirale i u zemlji i u inozemstvu. A za stalnu budnost brinula se Komunistička partija i njezino brojno članstvo infiltrirano u sve pore društva. 

Upravo zbog toga hrvatska politička emigracija, koja se nije mogla pomiriti s državom u kojoj se Hrvati nisu osjećali ni ravnopravnima ni slobodnima, nikad nije uspjela ozbiljnije destabilizirati mrski joj režim. Unatoč tomu, borba protiv jugoslavenske države nikad nije potpuno prestala. 

Tajna organizacija Hrvatsko revolucionarno bratstvo 

U tome se posebno istaknulo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koje je Jugoslaviji zadalo jedan od najvećih udaraca i prisililo je na dodatno osnaživanje sigurnosnog aparata. HRB je bio tajna organizacija osnovana u Australiji koja se u svojim temeljnim dokumentima definirala kao „borbena organizacija svjesnih hrvatskih rodoljuba, koji su postavili zadaću osloboditi hrvatski narod od tuđinskoga nasilja, te državu Hrvatsku ponovo uskrisiti u njezinim etničkim i povijesnim granicama“. Preduvjet za to bilo je, dakako, rušenje Jugoslavije oružanom borbom. 

Nakon neuspješnih akcija dviju manjih skupina ubačenih u Jugoslaviju 1963. i 1967., HRB se odlučio za opsežniju akciju s ambicioznim ciljem da se u hrvatskom narodu podigne ustanak i uspostavi neovisna hrvatska država. 

Akcija Feniks-72

Bila je to akcija kodnog naziva Feniks-72 koja je počela u lipnju 1972., a u njoj je sudjelovalo 19 pripadnika HRB-a. Gerilska skupina, koja je austrijsko-jugoslavensku granicu prešla 20. lipnja 1972., poslije je nazvana i Bugojanska skupina jer se iskrcala u podnožju planine Raduše u blizini Bugojna u Bosni i Hercegovini.

Tko su bili članovi Bugojanske skupine? Koje su bile njihove sudbine? Jesu li feniksovci bili teroristi ili borci za slobodu? Tajni dokumenti, stručne analize, ispovijesti svjedoka, sudbine obitelji… Sve odgovore donosimo u novom Večernjakovm specijalu - Bugojanska skupina!

Na 128 stranica čitajte cjelovit prikaz najkontroverznijeg događaja u novijoj hrvatskoj povijesti o kojem se šuti. 

Specijal Bugojanska skupina potražite u na svim kioscima! Za samo 25kn!

Popis prodajnih mjesta pronađite ovdje.

Ključne riječi

Komentara 47

CR
CROLINDA
14:43 13.10.2021.

Raspad Šugoslavije -te tamnice hrvatskog naroda - agresija srbočetniziranE tzv JNA na Hrvatsku - čisti dokaz da su ovi ljudi vizionari i heroji

ZV
zvezdomor
14:29 13.10.2021.

Heroji

Avatar jeremija1
jeremija1
22:26 16.10.2021.

HRB je bila najborbenija i najbezkompromisnija hrvatska emigrantska organizacija, jedina u koju se udbine krtice nisu uspjele infiltrirati. Razgranata udbina mreža je ipak dočula da ovi nekaj spremaju, ali nisu znali ni kad ni gdje. No unatoč svemu, akcija "Feniks" je unaprijed bila osuđena na neuspjeh. I da nisu pustili vozača, te da su u srednju Bosnu ušli u tajnosti, sve bi isto tak propalo samo koji tjedan kasnije. Komandosi HRB-a su bili spremni poginuti, ali su bili naivni i krivo informirani. Oni su stvarno vjerovali da je narod duboko nezadovoljan i da će buknuti ustanak, no Tito i Jugoslavija su bili jaki kao nikad ! Tito je na friško obračunal s proljećarima i liberalima, splasnula je hrvatska nacionalna euforija, počeo je jačati turizam, gastarbajteri podižu kuće na svakom koraku, strano kreditiranje na vrhuncu, odmarališta, kupovanje auta i tehničke robe....Narod je počeo bolje živjeti, a donekle zadovoljnim ljudima se ne ratuje ! Totalno krivi trenutak. Bez obzira na nacionalno radikalne stavove, ti dečki su sigurno bili heroji - pola ih je uhvaćeno živih i ubijeni su nakon teških tortura, dok su ostali ubijeni u sukobi ili strijeljani poslije presude. Jedini je Ludvig Pavlović, kao najmlađi, osuđen na 20 godina robije. Nakon presude, Keškić je punoj sudnici povikao :"Živjela slobodna Hrvatska !" Heroji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije