Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Tko i zašto dijasporom plaši Hrvatsku i do kada će se izmišljati da im ona bira vlast

U dijaspori 11 lista, lijevih i desnih, bilo je poticaj rušenju “jednoumlja”. Unatoč tome što je sva tri mandata osvojio HDZ, ovim izborima dan je velik doprinos pluralizmu iseljeništva. Jesu li ovim izborima konačno uskladili političke poglede s domovinom?

Komentari 20

KI
Kitty
18:25 07.07.2020.

Molim autora clanka da pojasni kako su to Hrvati u BiH "Iseljena Hrvatska". Kada su se to oni iselili?

VL
VA
vadis1
18:26 07.07.2020.

Najprije treba rascistiti pojmove sto je to dijaspora? Dijaspora ili iseljenistvo nisu Hrvati u BiH. A sva tri zastupnika iz 11 izborne jedinice su uvijek iz BiH. Iseljenistvo su sve druge zemlje gdje Hrvati zive osim BiH. Prema tome iseljenistvo nema prestavnike u Saboru. To je takav apsurd, da se covjek ne moze nacuditi.

VL
DU
Deleted user
18:44 07.07.2020.

Nemam apsolutno ništa protiv naše dijaspore, a najmanje protiv naših Hercegovaca koji su poslije drugog svjetskog rata gurnuti u Bosnu kako bi se što više oslabio Hrvatski korpus (s druge strane je Hrvatskoj pripojena Istra i naseljena nehrvatskim stanovništvom). Međutim, razvoj događaja je takav da dijaspora već 30 godina sve glasove daje HDZ-u. I što se događa. Prije svakih izbora, sve stranke kreću sa 0 mandata, dok HDZ kreće sa 3 mandata. Uz ta tri mandata, sustav relativnog pobjednika časti sa 8 mandata manjinaca. U slučaju da HDZ biva relativni pobjednik, to je beneficija od 11 mandata. U slučaj da SDP biva relativni pobjednik, to je 8 mandata. I zato te dvije stranke ne žele ništa mijenjati. I eto nas ponovno u situaciji da relativni pobjednik HDZ sa 11 počašćenih mandata vlada i time zaobilazi opcije koje su dobile golem broj glasova. Konkretno mislim da opciju DP- a i Mosta koja je dobila ukupno preko 300 000 glasova koji ne vrijede ništa jer dijaspora i manjinci sa šačicom glasova omogućuju HDZ-u da vlada bez uključivanja bilo koga drugoga.

VL
ZN
znamistinu
19:53 07.07.2020.

Manjine su problem, biralista u njemackoj su bila prazna. Glasala su konzularna predstavnistva tj njihove obitelji koji cuvaju fotelje i glasaju za hdz. Ostalim hrvatima je gotvo onemoguceno glasobynje jer je procedura komplicirana . Zato ne lazite i procajte gluposti. Bih nije dijadpora, toje drugs stvar

VL
Avatar Observer
Observer
20:41 07.07.2020.

Izborni zakon u Hrvatskoj je lakrdija od demokracije. U kojoj su to demokraciji bilo kome garantirana mjesta u Saboru ,kao sto je to slucaj sa manjinama u Hrvatskoj ? Inace , dijasporu se gotovo smatra neprijateljskom , kao i komunizmu tako da u Dijaspori ne postoji nikakav interes za glasovanje u izborima u Hrvatskoj, u Dijaspori glasa gotovo beznacajan broj, jer im je to namjerno onemoguceno.

VL
MK
mksdk
17:41 07.07.2020.

Vlast bira 8 zastupnika manjina.

VL
BL
blackthorne
19:00 07.07.2020.

Zasto bi itko tko ne zivi u Hrvatskoj i ne placa porez trebao glasati? Zasto bi netko tko ima hrvataku putovnicu i osobnu, a npr 40 godina zivi u USA imao pravo na glasanje?

VL
GO
Goxy
19:01 07.07.2020.

Kad cu ja imat pravo birat vlast u bosni, kanadi, australiji, cileu itd. onda nek glasa ta rvacka

VL
Avatar bobdog
bobdog
19:42 07.07.2020.

Nepotrebno bacanje novca na nekoga tko ne živi nit plaća porez u Hrvatskoj.

VL
KA
kaban
13:29 08.07.2020.

1. Dijaspora je naš izraz za one koji imaju dvije domovine. U jednoj su srcem a drugu sisaju i izvlače iz nje isključivo materijalnu korist. I to na besprizorno sramotan način.

VL
KA
kaban
13:36 08.07.2020.

2. Dijaspora je također remetilački faktor u društveno političkim odnosima u RH. Naime njen utjecaj na političke odnose remeti stvarnu sliku i stanje svjetonazorskih odnosa. Pritom dijasporom ne smatram gastarbajtere.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.