Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko će upaliti svjetlo u krčmi koja je zaboravila kako je sedamdesetih Lisac otpjevala Ave Mariju?

A kako je to Josipa Lisac “penetrirala” u himnu? Pa žena je izvela “Lijepu našu” u svojem osebujnom stilu po kojem je već odavno postala glazbena legenda.
22. veljače 2020. u 17:46 111 komentara 40672 prikaza
Josipa Lisac
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Uporaba grba, zastave i himne Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Josipa Lisac 'DVA DANA VEĆ KOMENTIRAJU...' Nakon kaznene prijave reagirala i Josipa Lisac: 'Ovdje se radi o potpunom nepoštivanju'

Tako naređuje hrvatski zakon. Dakle zakon (iz prve polovine devedesetih godina prošlog stojeća) kod uporabe himne spominje slobodu umjetničkog i glazbenog stvaralaštva. Normalno. Pa živimo u demokraciji koja ljudima garantira umjetničku slobodu i u tretmanu državne himne, i to čak i onda kada je riječ o inauguraciji predsjednika države.

Nitko ravnodušan

A zašto uopće pišem ovaj tekst? Pa zato što je neosporna diva hrvatske glazbe Josipa Lisac uz pijanista i skladatelja Zvjezdana Ružića na doista glazbeno skromnoj inauguraciji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u svom stilu izvela “Lijepu našu”. Što je neke oduševilo, a neke razgnjevilo. Čini se da nitko nije ostao ravnodušan.

Najviše je razgnjevljen ostao diplomirani pravnik i slovenski sportski djelatnik koji je Josipu Lisac kazneno prijavio zbog “umjetničkog penetriranja u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne”, ma što to značilo. I tako je taj pravnik i zaljubljenik u nogomet ispao pravi frajer. Umjesto da je tužio predsjednika Zorana Milanovića, koji je posredstvom svog ureda angažirao ugledne umjetnike za izvedbu himne, tužio je Josipu Lisac, i to zbog umjetničke penetracije na državnoj himni.

Zvjezdan Ružić Milanović je tražio nešto drukčije, a Josipa i ja svojom verzijom himne htjeli smo poručiti samo ljubav

A kako je to Josipa Lisac “penetrirala” u himnu? Pa žena je izvela “Lijepu našu” u svojem osebujnom stilu po kojem je već odavno postala glazbena legenda. Zajedno sa Zvjezdanom Ružićem nije se ogriješila o melodijsku liniju himne, a tekst je pjevala s dubokom emocijom pretvarajući neke riječi u zvuk. Tako je izvedba “Lijepe naše” na predsjedničkoj inauguraciji postala svojevrsna instalacija suvremenosti, umjetničke kreacije i osobnosti koja je svojstvena samo glazbenim primadonama. A hrvatska glazbena primadona je Josipa Lisac, to valjda nikome ne treba objašnjavati. Ili ipak...

O njezinoj interpretaciji svaki građanin Hrvatske i, ako hoćete, svaka Hrvatica i Hrvat mogu imati svoje mišljenje i mogu ga slobodno izraziti. O tome se može izjasniti i struka, bliža i daljnja rodbina, prijatelji i neprijatelji, domoljubi i izdajnici, pa i ravnatelj Opere osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Filip Pavišić koji je preuzeo nezahvalnu ulogu čuvara hrvatske državne himne. Ali oni ne mogu Josipi Lisac u 21. stoljeću diktirati kako će otpjevati hrvatsku himnu. I točka. I nipošto ne mogu sumnjati u njezine motive pri pjevanju hrvatske himne.

reagirala na kritike Nakon ceremonije oglasila se Josipa Lisac: 'Sad ću vam biti najiskrenija...'

Kamo je otišlo ovo društvo

Pa kamo je to ovo društvo otišlo? Tko će zaustaviti ovo jalovo ludilo i kvazidomoljubno prenemaganje? Tko će upaliti svjetlo u krčmi koja je zaboravila da je Josipa Lisac sedamdesetih godina prošlog stoljeća antologijski otpjevala Ave Mariju iz “Gubec-bega” Metikoša, Krajača i Prohaske, kao i da je svakim svojim nastupom slavila i hrvatsku duhovnost i hrvatsku glazbenu kreaciju.

A sada se, kao, mora opravdavati pred nasilnicima duha koji su zaboravili da je sloboda preduvjet svake umjetnosti.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • protin:

    Kako god loša izvedba

  • Beitsche1:

    Idemo iz krajnosti u krajnost. Najveci nas problem pored korupcije pravosuda je slobodno novinarstvo a ne naruceni tekstovi. Ostavstina komunizma i nesposobnost privatnog obrtnistva

  • Milas:

    O.K. sve receno stoji, ali tko bi se od vas odusevljenih Lisicinom interpretacijom himne odvazio reci da od sada uvijek i svuda zele cuti samo himnu kako je izvodi Lisica. Zamislite na skijaskom tronu Zubcica i pustaju himnu s Josipom. ... prikaži još!om. Nije li to zvucalo kao tuzaljka? Ne bi li himna trebala zvucati svecano, uzviseno, ponosno? Usudi li se itko od onih odusevljenih tvrditi da himna nije zvucala kao tuzaljka?