Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPLET U LIPNJU

Tko će rušiti šefa, a tko su mu saveznici koji će ga spašavati

Zoran Milanović
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
09.05.2014.
u 13:25

Zasad su najviše želje za skidanjem Milanovićeva “skalpa” pokazali Obersnel, Komadina i Linić. No, to nije dovoljno...

Šef SDP-a na sjednici Predsjedništva suočio se s dosad najvećom pobunom otkako je došao na čelo stranke. Iskre frcaju na sve i iz svih strana, a najveća prijetnja Milanovićevu autokratskom šefovanju u SDP-u jest u srijedu potvrđena sjednica Glavnog odbora, na kojoj će se raspravljati o odgovornosti šefa stranke!

Glavni odbor može u krajnjem slučaju raspisati i izvanredne izbore za novog šefa SDP-a. No, o tome će SDP-ovi delegati raspravljati tek u lipnju, dakle nakon europskih izbora. Do tada je dogovoren prešutni pakt o nenapadanju kako vodeći ljudi SDP-a ne bi dodatno ugrozili ionako male šanse za pobjedu na tim izborima.

“Stanje svijesti” u vladajućoj stranci najbolje je jučer opisao potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

– Mi smo imali opsežnu raspravu o stanju ne samo u stranci nego i okolnostima vođenja države. Dogovor je da maksimalno sve stranačke kapacitete i energiju posvetimo što boljem rezultatu na EU izborima – rekao je Komadina, a na pitanje što će biti sa strankom nakon izbora, ustvrdio je da će o tome govoriti nakon izbora. Zanimljivo, nije želio odgovoriti na pitanje ruši li riječki SDP šefa stranke Zorana Milanovića. Upravo ta kombinacija pomirljivosti (do izbora) i prijeteće poruke Milanoviću precizno oslikava situaciju u SDP-u.

A tko bi prvi krenuo akciju? Iako Milanović osim u Komadini velike neprijatelje ima i u Rajku Ostojiću, Vojku Obersnelu, Slavku Liniću i Toninu Piculi, a odnedavno i u šefu Glavnog odbora Josipu Leki te Milanki Opačić, riječ je ipak o suviše heterogenoj skupini. Dakle, ako svi protivnici ne skupe glave zajedno, Milanovićeva pozicija ipak neće doći u pitanje odmah nakon europskih izbora. No, ako se situacija radikalizira – i s jedne i s druge strane – tada će želja za Milanovićevim “skalpom” biti tolika da će ˝protivnici prevladati i osobne taštine i animozitete i iznjedriti jakog kandidata, recimo Piculu, i svi zajedno stati iza njega.

U tom slučaju Milanovića neće moći spasiti ni svi njegovi saveznici zajedno – od Marasa, preko Hajdaš-Dončića i Zmajlovića do Jovanovića, Grčića i Ranka Ostojića. Riječ je redom o ljudima bez velike specifične težine na terenu. Bez obzira na sve, rasplet drame još ispisuje Milanović. Ako promijeni stil, ali za “180 stupnjeva”, i počne surađivati, a ne šefovati i ponižavati suradnike, možda ipak “živ” dočeka kraj mandata.

Komentara 23

Avatar una12
una12
14:21 09.05.2014.

Nista oni nece postici, gradjani ce odlucit na izborima i njega rusit.

CB
Conan Barbarin
14:22 09.05.2014.

pada milanović i pada cjelokupna kukuriku vlada, to je sad već svima sasvim jasno

TA
tamanitelj
13:41 09.05.2014.

Kako se veselim danu kada Milanović počne sa čistkom, biti će gori nego Staljin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije