Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na 20 milijuna $

Tko će prvi robotskim vozilom prijeći 500 metara po Mjesecu

mak, svemir (1)
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/3
01.12.2010.
u 16:03

Vođa tima "Synergy moon", Večernjakov novinar Miroslav Ambruš-Kiš objasnio je da će 2012. u utrci biti 23 privatna tehnološka tima

Do 2012. na Mjesec bi se trebao spustiti rover, specijalno vozilo koje se gradi u Kašteliru u Istri i kojim tim "Synergy moon" kreće u utrku za 30 milijuna dolara Google Lunara X PRIZEA. Danas je u Puli predstavljen projekt Synergy moona, a Istra je bila domaćin upravo zbog rovera "Veli Jože", koji je konstruirao Željko Mogoroš. On je već izradio prototip rovera, u što je uloženo oko 2000 eura, a za Mjesečev rover trebat će osigurati oko 20.000 eura samo za materijal.

Astronomska udruga Vidulini, koja je dio tima Synergy moon, projekt gradnje rovera nazvala je "Otpisani", čime je podsjetila da se možda na njih nije računalo.

Vođa tima "Synergy moon", Večernjakov novinar Miroslav Ambruš-Kiš objasnio je da će 2012. u utrci biti 23 privatna tehnološka tima. Tim koji prvi do 31. prosinca 2012. spusti letjelicu na površinu Mjeseca te robotskim vozilom po njegovoj površini prijeđe 500 metara i o tome pošalje živu HDTV sliku osvojit će 20 milijuna dolara. Drugoplasirani tim koji izvrši taj zadatak osvojit će pet milijuna dolara. Preostalih pet milijuna dolara bonusi su za dodatna postignuća: ako rover prijeđe 5000 metara, ako rover pošalje vjerodostojnu sliku objekta sagrađenoga na Zemlji koji se na Mjesec spustio prije, ako rover bude radio tijekom Mjesečeve noći (14 zemaljskih dana) ili ako se istraživanjem dokaže postojanje vode.

Tim Synergy moon ima stotinjak članova iz 18 zemalja koji će sudjelovati u prikupljanju sredstava za materijal za gradnju "Velog Jože".

Komentara 15

OJ
ojhaojha
16:52 01.12.2010.

trazit ce bakterije

Avatar drug tito
drug tito
16:43 01.12.2010.

MAK na PC-ju???

OB
-obrisani-
18:46 01.12.2010.

Vođa tima zapravo nije novinar(!?) Miroslav već cijelu operaciju iz sjene vodi Broj 1. Kako se spominje budžet od 2000€ za pretpostaviti je da se radi o raketi-nosaču Grunf interceptor koja je već dosezala nisku orbitu. Više o tome možete pročitati u epizodi Putovanje raketom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije