Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje svemira

Tko će prvi naći izvanzemaljce?

raketa  (1)
AFP/Pixsell
08.08.2012.
u 13:00

Ovo više nije utrka samo Amerikanaca i Rusa, u igri su i Europljani, Kinezi i Iranci.

– Curiosity predstavlja našu nadmoć, ne samo u svemiru nego i na Zemlji. Naša ulaganja u tehnologiju i veliki uspjesi uvijek su izazivali zavist – tim je riječima Barack Obama u ponedjeljak komentirao slijetanje NASA-ina rovera na Mars koji bi trebao riješiti vječnu zagonetku o postojanju života na tom planetu. Prema posljednjim procjenama, do potvrde o tome moglo bi proći još desetak godina, a u tom razdoblju SAD-u više vjerojatno neće “svi zavidjeti” jer konkurencija im je znatno jača nego u vrijeme prvog slijetanja na Mjesec.

Kinez na Marsu

U istraživanju svemira sve je više jakih igrača, a nakon uspješne američke misije na Mars, svijetu predstoji novo nadmetanje čiji je krajnji cilj pronalaženje života izvan Zemlje. Ne uspiju li u tome Amerikanci, možda će više sreće, znanja i novca imati Europljani, Rusi, Kinezi ili Iranci. Dokaz tomu su i financijski zahtjevni planovi koje je nedavno iznijela Europska svemirska agencija (ESA). Ona je odlučila realizirati misiju koju su Amerikanci odbacili pod obrazloženjem da im je preskupa. Čini se da Europa ima milijardu eura za istraživanje Jupitera i eventualnog postojanja vode na njemu i njegovim satelitima.

Ništa manje ambiciozni nisu ni Kinezi. Do 2017. njihova bi letjelica trebala na Zemlju donijeti kamen s Mjeseca, a prvi Kinez tamo bi trebao sletjeti do 2025. Mnogoljudna nacija nije zaboravila ni Mars, koji bi mogli početi istraživati već za tri godine, a prvog čovjeka tamo planiraju poslati između 2040. i 2060. godine.

Rusi u planu imaju novo istraživanje Mjeseca – u skorijoj budućnosti tamo će poslati novi automatski “lunohod”, a nije isključeno i postavljanje svemirske baze u idućih 10 godina. Do 2030. Rusija želi poslati i svoje misije na Mars, Veneru i Jupiter.

I Iran se gura

Jedan je od najmlađih igrača Iran, čiji je svemirski program najpoznatiji po neuspjelom slanju majmuna u svemir zbog čega su 2011. privremeno obustavili lansiranje živih bića u orbitu. U budućim planovima spominje se lansiranje novih satelita i gradnja najmodernije lansirne baze koja bi služila toj svrsi.

Komentara 20

IG
igor1063zg
13:36 08.08.2012.

A tko će prvi pronaći davno izgubljeni MOZAK!

DA
dario2612
13:22 08.08.2012.

ako ljudska vrsta ikad razvije tehnologiju da može doći do nastanjenih planeta tu priliku treba iskoristiti za ostavljanje krugova i drugih oblika u njihovim usjevima.

Avatar Joja
Joja
13:45 08.08.2012.

Vec vidim Srbe sta bi oni rekli kad bi ih pronasli: " Vi ste Srbi samo vi to neznate, ovo je vekovni srpski planet"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije