Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Tko će nas liječiti? U inozemstvo želi 1700 liječnika!

Naslovnica
02.02.2019.
u 00:05

Robovlasnički ugovori i zastarjeli sustav specijalističkog usavršavanja glavni su motiv mladim liječnicima za odlazak, kaže dr. Luetić.

Kad dr. Željka Perić, obiteljska liječnica iz Zdenaca, za godinu i pol navrši 65 i ode u punu starosnu mirovinu s 41 godinom radnog staža, u Zdencima je vjerojatno nitko neće zamijeniti. Neće imati tko. Tako je i u nekoliko kilometara udaljenoj Orahovici, gdje se već nekoliko godina u ordinaciji izmjenjuju liječnici koji se ondje vrlo kratko zadržavaju, samo koji mjesec prije odlaska u neku od bolnica na specijalizaciju ili u inozemstvo.

U Orahovici smo bili prije dvije godine, kada je od tri tamošnje ordinacije obiteljske medicine na 5304 stanovnika, samo u jednoj radila stalna liječnica. U druge dvije izmjenjivali su se liječnici iz Slavonskog Broda, Virovitice, Osijeka i okolnih sela Virovitičko-podravske županije. Situacija se nije promijenila ni danas. Pa kad dr. Perić ode u mirovinu, i njezina će ambulanta trebati zamjenu, a pitanje je hoće li je naći. Ako se i ondje budu rotirali liječnici koji povremeno ili određenim danima dođu u Orahovicu, pritisak će biti još veći.

– Zbog toga jer nisam mogla naći zamjenu dok sam bila bolesna, u rujnu prošle godine otišla sam privremeno u mirovinu. Naime, kao koncesionar, a sada su to zakupci a ne više koncesionari, dužni ste osigurati zamjenu za godišnji odmor i bolovanje. Budući da je to bilo nemoguće, a morala sam na operaciju, otišla sam u mirovinu. Bila sam u mirovini dva dana i potom se od 1. listopada vratila u radni odnos, ali kao zaposlenica doma zdravlja gdje ću, nadam se, raditi još godinu i pol – kaže nam dr. Perić.

Jedna je među više od 4000 iskusnih liječnika koji će se umiroviti u idućih 10 godina, što je najviše dosad. Najveći rez zahvatit će liječnike obiteljske medicine – njih će se 500 umiroviti u sljedećih pet godina, a već sada u Mreži javnozdravstvene službe nedostaje 186 timova obiteljske medicine.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili na našem e-izdanju.

Donosimo i sljedeće teme: 

>>Hajdaš Dončić: Samo Milanović može pobijediti sadašnju predsjednicu

>>Hrvatski apsurdi: U javnoj i državnoj službi više nitko ne može dobiti otkaz

>>Bivša manekenka Kim Kosanović: Bila sam u komi dva tjedna, već su me otpisali

Potražite i drugi kupon za nagradnu igru 'Uz Večernji do auta na 365 dana' te vozite Fiat Pandu na račun Večernjeg lista!

Ključne riječi

Komentara 15

KE
kenedy
07:28 02.02.2019.

hvala Bogu, jos nismo najgori na svijetu, tak da ima lijecnika koji bi rado dosli kod nas...npr iz ratom, glađu i susom unistenih zamalja...

LU
luftbrenzer
09:08 02.02.2019.

Neće biti problema, liječiti će nas svećenici, od kojih svaki vrijedi kao dvadeset doktora. Nijedan svećenik nije otišao u inozemstvo tražiti posla (niti ne će), pa je to solidna osnova za planiranje uspješne budućnosti zdravstva. Samo nemojmo mijenjati vrlo uspješnogg ministra zdravstva g. Kujundžića, prije nego provede svoju genijalnu ideju u djelo

DU
Deleted user
17:48 02.02.2019.

Nema problema dok je tu "dr." Pernar i internet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije