Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U GRČKOJ

Tko bi želio biti grčki ministar financija?

grcka  (1)
reuters/pixsell
16.06.2011.
u 16:07

Vladajuću Socijalističku stranku počeli su danas ostavljati i zastupnici u parlamentu

Papandreou se ponio ekscentrično i stvorio kaos bez presedana - stoji u uvodniku grčkog dnevnika Kathimerini. Grčki premijer George Papandreou u srijedu je , dok su masovni prosvjedi potresali Atenu, najavio prvo vladu nacionalnog jedinstva, pa potom promjene u postojećoj vladi koje do vremena pisanja ovog teksta nisu još objavljene. Socijalistički grčki premijer navodno je cijelu noć na četvrtak proveo savjetujući se sa svojim suradnicima oko mogućeg kandidata za novog ministra financija. Dosadašnji ministar financija George Papaconstantinou ponio je sav teret nepopularnosti mjera štednje koje je prošlog tjedna izglasala grčka vlada, a koje su izazvale masovne prosvjede i nerede na ulicama Atene.

- Papandreouov cilj je izmijeniti sastav vlade kako bi se smanjile tenzije unutar stranke i bijes stanovništva - kazao je medijima jedan dužnosnik Socijalističke stranke. Premijer se nalazi pod velikim pritiskom da smijeni ministra financija, ali ima problem naći zamjenu.

- Posao je to koji malo ljudi zna obavljati, a još manje ih to želi raditi - prenosi riječi istog dužnosnika Wall Street Journal.

Da kaos bude veći, ujutro su se iz parlamenta povukla dvojica zastupnika vladajuće Socijalističke stranke, od kojih se jedan, George Floridis, percipirao kao potencijalni novi ministar financija, a sada je odbio dati potporu paketu mjera štednje.

Potrošen nužni zajam

Grčka vlada prošlog je tjedna prihvatila mjere s kojima planira uštedjeti 28,4 milijarde eura do 2015. godine kroz povećane poreze, namete i otpuštanja petine zaposlenih u javnom sektoru. Od planirane uštede, 6,4 milijardi treba ostvariti već ove godine. Planirana je i privatizacija državnih poduzeća kako bi se došlo do dodatnih 50 milijardi eura. Grčka je već potrošila glavninu svote od 110 milijardi eura nužne pomoći koju je od EU dobili prošle godine. Sada im je za pokrivanje kredita u nadolazećih dvije godine hitno potrebno još 60 milijardi, a ne mogu naći niti jednu financijsku instituciju koja će Grčkoj posuditi novac ako u parlamentu ne prođe paket štednje. Neizvjesne su i buduće tranše već odobrenog kredita, pa bi Grčka mogla ostati bez novca već sredinom srpnja.

Europski povjerenik za gospodarstvo Oli Rehn u svom je priopćenju najavio da će se vlade zemalja eurozone na sastanku koji će se u nedjelju održati u Luxembourgu dogovoriti o isplati sljedeće tranše od 12 milijardi eura, ali da do srpnja neće biti donesena dugoročna odluka što će biti dalje.

Pritisak na MMF

Rehn se nada da će na takav pristup pristati i Međunarodni monetarni fond koji se u ovom trenutku protivi bilo kakvom daljnjem prosljeđivanju sredstava u Grčku dok ne vidi jasan grčki plan o pokrivanju postojećih kredita barem za razdoblje od godine dana. Socijalistička stranka ima većinu, 155 od 300 zastupnika i tehnički je mogla izglasati paket mjera štednje. Nije to odlučila zbog prosvjeda koji potresaju zemlju.

Analitičari procjenjuju da će nezadovoljno grčko stanovništvo zamjenu ministra financija vidjeti samo kao kozmetički potez te da se stanje neće smiriti do raspisivanja prijevremenih izbora.

Ključne riječi

Komentara 22

KO
kolovoz
20:08 16.06.2011.

predlazem slavka linica a za glasnogovornika damira kajina te za savjetnika radimira cacica-bilo bi tu silne koristi i za hrvatsku

OB
-obrisani-
20:42 16.06.2011.

Neki bi u Hrvatskoj izabrali SDP ( nista bolji nego HDZ i HSP) nadajuci se da ce oni probleme rijesiti.....ha,ha,ha gdje vam je mozak.... 100 puta sam napisao da je problem u strukturi novcanog sustava svijeta i onima koji tajj sustav implementiraju

RI
Riznica
21:02 16.06.2011.

Kriz u EU nije samo ekonomska vec i politicka !\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije