Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Tito je jednim potezom najavio raspad Jugoslavije u nasilju i krvi Foto: Wikipedia

Tito je jednim potezom najavio raspad Jugoslavije u nasilju i krvi

Nakon povratka s generalske službe iz Beograda, Franjo Tuđman zauzeo je među hrvatskim intelektualcima, osobito povjesničarima, zapaženo mjesto po tome što je otvarao nacionalne teme. Došao je na opasan glas hrvatskog nacionalista, s kojim je dvaput završavao u zatvoru. Njegov nekadašnji vrhovni zapovjednik zauzeo se, Krležinom zaslugom, da mu "ne pakiraju" pa Tuđman nije prolazio najgore među "neprijateljima Jugoslavije". Imao je zapaženo mjesto u Hrvatskom proljeću, ali nije bio u njegovu vrhu da bi – kad je stao na čelo hrvatske države – počeo vrijeme prerano računati. Imao je konkurentske odnose s Markom Veselicom, nepovjerenje, pa i konflikte s Mikom Tripalom i Savkom Dabčević-Kučar. Nisu mogli zajedno ni u crkvu, kamoli u istu političku stranku
06. prosinca 2021. u 18:34 45 komentara 60435 prikaza

Država sa šest republika, pet nacija, četiri jezika, tri religije, dva pisma i jednom partijom, teško bi održala sve rogove u jednoj vreći i da njeno partijsko vodstvo prije 50 godina nije vratilo represiju u politički život baš kad je pokazivao znakove otvaranja i demokratizacije. Kirurškim zahvatom vladajuća je partija odstranila demokratski dio hrvatskoga rukovodstva i tako se lišila kadrova koji su mislili budućnost zemlje bez Tita. Bez ozbiljne vizije i bez vizionara, Jugoslavija se raspala 20 godina kasnije. U velikoj operaciji čišćenja Tito je u Karađorđevu gurnuo partiju u stanje tvrde ideološke discipline, a Jugoslaviju ostavio u rukama islužene stare garde koja nije bila kadra sagledati opasnosti koje čekaju podijeljenu zemlju. Povratak u prošlost lišio je Jugoslaviju svake budućnosti. Činilo se da je zemlja u dobroj fazi: Hrvatsko proljeće, kao i udar na Rankovićev represivni aparat nekoliko godina ranije, širili su neke demokratske signale; umjesto da nastavi težim putem, partijska je vrhuška napravila veliki korak natrag, eliminirala bolji dio vodstva, izmanipulirala radnike, izolirala studente i "poštenu" inteligenciju, a u narod koji je počeo vjerovati u političke ideale unijela nove sumnje i strah.

Zdravstvena iskaznica i kartica dopunskog osiguranja
NEVJEROJATNO
Imamo čak 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika! Popis otkrio još jedan apsurd
Split: Mlade obitelji i umirovljenici u šetnji plažom Žnjan
POPIS STANOVNIŠTVA
Hrvati su jedna od najugroženijih nacija svijeta! 'Stvarno stanje je još gore, neke županije nestaju'
Zagreb: General Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračnog prometa
BLAGODATI U DRŽAVNOJ TVRTKI
Prima plaću od 31.614 kn, a isplatili mu još i bogate bonuse, uspješnicu pa i dodatak za - topli obrok!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Udbaš:

  Rođena u nasilju i krvi od strane divljaka s petokrakom, jednako završila...

 • @viktor2212emil@:

  Tko o čemu, Mirko Galić o Titu, najvećem zlotvoru 20. stoljeća na ovim našim prostorima.

 • Kakodane:

  Bravar ćopavi, razbojnički... pa geostrateg i vizionar. Ooooo.