Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banja Luka

Tisuću policajaca čuvalo džamiju

Ferhadija
Foto: Reuters
1/2
08.05.2016.
u 08:00

U svojoj punoj simbolici obnavljanje Ferhat-pašine džamije potvrda je pobjede života i nade, kazao je Bakir Izetbegović

Točno 23 godine od njezina rušenja i 15 godina od početka obnove, u Banjoj je Luci jučer svečano otvorena Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija.

Turska potpora

Jedna od najpoznatijih džamija u BiH, koja je bila simbol ratnog stradanja muslimana i rušenja njihovih bogomolja, ponovno je otvorena uz nazočnost velikog broja vjernika i visokih dužnosnika. Zbog iskustva otprije 15 godina kada je u nasilju tijekom polaganja temeljnog kamena za obnovu Ferhadije jedna osoba poginula, a više ih je ozlijeđeno, jučer su poduzete goleme mjere sigurnosti. Promet u središtu Banje Luke bio je zatvoren, tisuću policajaca kontroliralo je cijeli prostor u blizini džamije, a policijski snajperi bili su postavljeni na obližnje zgrade.

Na svečanosti otvaranja Ferhadije govorili su visoki predstavnici svih četiriju monoteističkih religija u BiH te predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i odlazeći turski premijer Ahmet Davutoğlu, čija je vlada financijski znatno pomogla obnovu Ferhadije.

“BiH je jedno srce”

– U svojoj punoj simbolici obnavljanje Ferhat-pašine džamije potvrda je pobjede života i nade i čvrstog uvjerenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti živjeti zajedno – kazao je Izetbegović.
– Došli smo ovamo zbog ljepote, zbog bratstva, zbog svih naroda. Bilo smo nekada ovdje, sada smo ovdje i bit ćemo ovdje zauvijek. BiH je jedno srce sa svim svojim različitostima i dijeliti BiH značilo bi dijeliti to srce. Ne može se odvojiti Banja Luka od Sarajeva ili Mostar od Banja Luke – kazao je Davutoğlu.

Banjolučki biskup Franjo Komarica rekao je da je “zahvalan Bogu što mu je omogućio dočekati ovaj svečani dan”. Protokolom je bilo predviđeno i obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali je ono izostalo iako je Dodik nazočio svečanosti. 

>> Nakon 15-godišnje obnove uz poruke pomirenja otvorena najljepša banjolučka džamija Ferhadija

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar kravata
kravata
08:07 08.05.2016.

Nema suzivota samo pravedna podijela moze doneti mir.

GD
Gospon Drug
08:11 08.05.2016.

Svecanom otvorenju je prisustvoval i najpopularniji ministar kojeg ste slucajno zaboravili..

BJ
Bjelovar112
09:39 08.05.2016.

Ha, ha, ha zamislite Dodik ostao bez texta lijepo nema sta . Vjerojatno razmislja sto i kako dalje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije